10 tips na een relatiebreuk

Tips uit ‘Breakup Bible’ van relatietherapeute Rachel A. Sussman. Het boek wordt kort en krachtig omschreven als de slimme gids voor vrouwen die een relatiebreuk of echtscheiding willen trotseren. Welke tips geeft ze?

1. Weg met je oude beddenspul
Zeg om te beginnen vaarwel aan de negatieve energie in je slaapkamer door je bedlinnen integraal te dumpen en te vervangen door nieuwe, neutrale exemplaren. Dit zal je namelijk helpen om opnieuw te beginnen.

2. Ga sporten
Pomp je lichaam en geest vol nieuwe energie met een stevige sessie Zumba of een goede cardiotraining. Het geeft je niet alleen afleiding, maar helpt bovendien voorkomen dat je wegzinkt in een laag zelfbeeldcirkeltje. Counter dit actief zijn vervolgens met yoga of Pilates voor de nodige relaxatie.

3. Besteed aandacht aan jezelf
Leg jezelf gerust eens in de watten door nieuwe aan verzorgingsproducten. Je sexy en begeerlijk voelen is volgens Sussman namelijk een must. De perfecte smoky eye zal je gebroken hart allicht niet genezen, maar je zal misschien toch al minder geneigd zijn jezelf over te geven aan huilbuien.

4. Doseer je obsessiemodus
“Geobsedeerd zijn over iets is effectief de natuurlijke manier waarop onze hersenen omgaan met verandering”, stelt Sussman. Het is dus je volste recht om eventjes te flippen, maar deze obsessiemomenten inplannen (ongeveer 15 minuten) zouden het enige antwoord zijn om op een gezonde manier controle te krijgen over je relatiebreuk.

5. Dertig dagen geen contact met je ex
Een detox? Nee, we hebben het hier niet over een of ander onmenselijk dieet waar je elke vorm van vaste voeding moet opgeven, maar wel over een zuiveringsproces van je ex. 30 dagen zonder contact, niets, nul, noppes. “Je zal je leven veel sneller in de hand hebben en bovendien aan jezelf bewijzen dat je ook zonder hem je mannetje kan staan”, aldus Sussman.

6. Neem afstand van je ex
Spionage via sociaalnetwerksites of gemeenschappelijke vrienden is geen goede zet, het vertraagt alleen maar het verwerkingsproces. Defrienden en deleten uit je chatlijst is daarom een must. Je wil namelijk niet herinnerd worden aan de gefaalde relatie telkens je online komt.

7. Deel met vrienden
Laat je vrienden weten waar je nood aan hebt (zonder uiteraard een permanent zorgenkindje te worden). Of je nu cocktails wilt gaan drinken of mannen afzweren tot je een oud bent, zorg ervoor dat je vrienden up to date zijn zodat ze hun steentje kunnen bijdragen. Stel nu bijvoorbeeld dat jij het type bent dat liever even solo wilt bekomen, dan zou die geplande ‘single girls night out’ je niet bepaald bevallen.

8. Pep je zelfvertrouwen op
Nieuwe ervaringen opdoen kunnen je ego een boostje geven. “Dingen doen die je nooit eerder hebt gedaan en waar je misschien een beetje schrik voor hebt, kunnen je zelfvertrouwen oppeppen”, stelt Sussman. Slechts 1 moeilijke taak in je eentje vervolledigen zal je helpen beseffen dat je best geweldig bent.

9. Interactie met dieren
Onderzoek heeft aangetoond dat interactie met dieren sterk kan bijdragen aan een emotioneel genezingsproces. Aangezien je hoofd na een relatiebreuk allicht niet staat op grote verbintenissen, hoef je niet noodzakelijk zelf een diertje in huis te halen. Je kan bijvoorbeeld 1 keer per week als vrijwilliger werken in een asiel of een weekendje huisdiersitten voor vrienden.

10. Even weg
“Veel van mijn patiënten hadden het gevoel dat ze nood hadden aan reizen na hun grote relatiebreuk. De sleutel is echter niet te snel te vertrekken. Je moet jezelf eerst de tijd geven om het rotte gevoel achter te laten als je echt wil genieten van een reisje”, besluit Sussman. (Bron: hln.be)

Lees meer: je leven weer op de rails na de scheiding en hoe zorg je voor goed contact met je ex.

 

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button