Gescheiden ouders? 5 tips voor een nieuw evenwicht

Je hebt net het scheidingstraject achter de rug. Een heftige tijd, zakelijke en financiële afspraken moesten worden gemaakt, de zorgverdeling moest worden besproken en een compleet ouderschapsplan werd opgesteld.

Nu jullie een nieuwe basis hebben gelegd gaan jullie op zoek naar de manier om dit zo goed mogelijk uit te voeren. Een nieuw evenwicht moet worden gevonden. Hieronder geeft Nellie Timmermans-van der Kamp, relatie- gezinstherapeut, praktische tips voor gescheiden ouders om ergernissen te voorkomen.

1. Zorg voor rust en stabiliteit

Rust en stabiliteit is wat een kind van gescheiden ouders nodig heeft. Het verdriet van een kind compenseren met cadeautjes en verwennerij is niet de oplossing. Dit lijkt makkelijk op korte termijn, maar is uiteindelijk niet vol te houden en ook niet wenselijk.

2. Je kind hoeft geen partij te kiezen

Een tip voor gescheiden ouders is om je kind niet tussen jullie in te laten staan. Je kind hoeft niet te kiezen! Geef je kind niet het gevoel dat het uitgehoord wordt, bemoei je niet (tegenover je kind) met zaken van de andere ouder en bepaal niet wat wel en niet verteld mag/moet worden tegen de andere ouder.

3. Geef je kind een eigen plekje

Geef je kind eigen spullen, zodat hij/zij zich bij jullie allebei thuis gaat voelen. Zo krijgt het kind minder het idee dat het steeds ‘verhuist’ of het gevoel van een logeerpartijtje. Het kind gaan zich echt thuis voelen bij jullie beiden als gescheiden ouders.

4. Dubbele kleding

Nog een tip voor gescheiden ouders: schaf wat meer of dubbele kleding aan. En maak geen ruzie over de kleding van jullie kind. Je kind zal zich dit aantrekken en komt zo weer tussen jullie in te staan. Leg wat ondergoed, sokken en pyjama’s bij jullie bieden neer. Geef het kind zo mogelijk de kleding aan die hij/zij aan had toen het kwam als hij/zij weer gaat, dit verkleint de kans op wrijving en irritatie.

5. Opmerkingen ten koste van de andere ouder

Probeer je kind niet gerust te stellen ten koste van de andere ouder. ‘Als er iets is bij papa dan mag je direct naar mama komen’, geeft een nare indirecte boodschap naar het kind; het zal wel niet zo fijn zijn bij papa. Ook al is de opmerking nog zo goed bedoelt, denk goed na welk gevoel je hiermee oproept bij je kind.

Meer gescheiden ouders tips lees je hier:

Lees hier wat mediation inhoud.

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button