Autisme en de relatie beëindigen – voorbeeld uit de praktijk

Steeds vaker kom ik gebroken relaties tegen waarbij autisme een rol speelt. Deze stellen gaan uit elkaar omdat ze de verbinding niet meer hebben en omdat ze niet of moeilijk kunnen communiceren. Hieronder lees je een praktijkvoorbeeld van hoe een relatie beëindigen bij autisme kan verlopen als er hulp is van een mediator.

Over de auteur

Autisme en de relatie beëindigen – voorbeeld uit de praktijk

Wilco Smeets

Mediator gespecialiseerd in echtscheidingen

Autisme in de relatie: Het kennismakingsgesprek

Linda geeft bij het kennismakingsgesprek direct aan dat Martin autisme heeft. De diagnose is gesteld toen hij bij de overgang naar het middelbaar onderwijs tegen problemen aan liep. Linda geeft aan dat ze elkaar hebben ontmoet tijdens hun opleiding. Het autisme leek toen minder een stempel te drukken op hun relatie, maar in de loop van de jaren is het erger geworden – zij heeft er in ieder geval meer last van gekregen. Ze hebben geprobeerd samen alvast een aantal afspraken te maken over het beëindigen van de relatie, maar lopen hierin vast. De sfeer in huis is al een paar weken gespannen.

Linda wil geliefd en gezien worden

Ze geeft om Martin maar “het houden van” is er al jaren niet meer. Ze mist emotionele binding.

“We zijn samen een goede geoliede machine waardoor het eten op tijd op tafel staat en de was is gedaan. Maar dat is voor mij niet genoeg, ik wil me verbonden voelen, ervaren dat ik geliefd en gezien wordt.”

Linda heeft het opgegeven en praat al lange tijd niet meer met Martin over haar gevoel of over dingen die haar raken. Ze vindt zijn directe manier van communiceren en zijn rationele kijk op zaken lastig. Ze mist inlevingsvermogen. Dit proces, waarbij zij zich terugtrekt, is al jaren gaande. Het blijft haar verbazen dat Martin dit niet eens opmerkt.

Hoe kun je niet gelukkig zijn?

Martin is boos en gekwetst. Hij begrijpt Linda niet. Ze hebben het goed, ze hebben een gezonde dochter, een mooie woning en gaan graag op vakantie. Dan is de relatie toch prima? Martin begrijpt ook de opmerking van Linda dat ze zich alleen voelt niet; hoe kun je je eenzaam voelen in onze relatie? Als je me nodig hebt dan ben ik er voor je. Ik ben zelfs meer gaan werken zodat we onze droom, een mooie cabrio old timer, konden kopen. Bovendien heb je je dochter, vriendinnen en familie om je heen. Hij kan zich niet inleven in het gevoel van Linda dat ze zich alleen voelt, omdat ze niet letterlijk alleen is. Hij heeft een andere beleving van de relatie door zijn autisme.

Therapie voor autisme en relatieproblemen

Dat Linda de relatie wil beëindigen is hard aangekomen. Hij heeft dit niet zien aankomen terwijl Linda voor haar gevoel al jarenlang signalen afgeeft. Martin begrijpt niet dat Linda, die in de afgelopen jaren aandrong op relatietherapie, dit ineens niet meer ziet zitten, juist nu hij zover is dat hij het een kans wil geven. Als hij nadenkt over de toekomst dan staan alle zekerheden en routines ineens ter discussie; dit geeft kortsluiting in zijn hoofd.

Lees meer in ons blog over scheiden van een partner met autisme.

Martin trekt zich terug

Voor iemand met autisme is het beëindigen van een relatie extra stressvol. Doordat de vaste structuren veranderen, raakt Martin overprikkeld. Hij trekt zich meer en meer terug in zijn favoriete bezigheid, het online schaken, om zijn rust te vinden. Wanneer er veel van hem gevraagd wordt of hij aangespoord wordt om keuzes rond het uit elkaar gaan te maken, wordt hij boos vanuit zijn machteloosheid. Hij voelt zich niet gezien en zijn faalangst, die hij al jaren met zich meedraagt, komt naar boven.

Elke keer dat Linda een poging doet om contact te maken ervaart ze weerstand. Ze overspoelt hem met vragen en blijft hopen dat hij zal veranderen wanneer hij haar maar begrijpt. Martin kan door de stress niet meer denken en trekt zich, tot grote frustratie van Linda, steeds verder terug in zijn eigen binnenwereld.

Hulp bij beëindigen relatie & autisme

Hoe komen Linda en Martin uit deze impasse? Op welke wijze kan een mediator hen begeleiden zodat ze toekomen aan het maken van afspraken? Mediation is maatwerk. Als de informatieverwerking bij iemand afwijkend verloopt, zoals bij autisme, dan vraagt dit specifieke kennis. De mediators van Resolve Visie hebben deze kennis in huis.

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button