Boeken voor ouders als je gaat scheiden

Een boek met tips of ervaringsverhalen kan je ondersteunen als ouder als je gaat scheiden of gescheiden bent. We hebben een aantal boeken op een rijtje gezet:

Zo kan het dus ook. Een nieuw leven als single ouder –  Lykele Muus

Aan de hand van persoonlijke verhalen en interviews met andere alleenstaande ouders laat de schrijver zien hoe je een weg kunt vinden naar een nieuw leven met meer rust in je hoofd, meer ruimte in je sociale agenda en meer aandacht voor jezelf én je kind(eren).

Liefde in tijden van scheiden – Pep Degens

In het boek belicht de schrijver de vele kanten van het verbreken van een langdurige relatie. Kon je het zien aankomen? Voorkómen? Hoe ‘doe’ je een scheiding? Word je er uiteindelijk beter van? Kun je je ex achter je laten? En word je nog wel gelukkig, of is dat alleen weggelegd voor de getrouwden onder ons, die het wél lukt tot de dood hen scheidt?

En altijd maar verlangen. De liefde oorlog van mijn ouders – Frénk van der Linden

In het boek blikt de schrijver  door middel van brieven aan zijn ouders terug op zijn eigen kinderjaren en de onderlinge relaties binnen het gezin. Het resultaat is een open, eerlijk en herkenbaar portret van een ouder-kindrelatie.

Aan alle gescheiden ouders. Leer te kijken door de ogen van je kind – Marsha Pinedo en Petra Vollinga
In het boek komen kinderen zelf aan het woord, in persoonlijke verhalen die iedere ouder zullen raken: wat zij meemaken, voelen en denken. Op een indringende manier openen deze kinderen je de ogen, aangevuld met tips en adviezen van deskundigen en oefeningen waar je meteen iets mee kunt. Zodat jouw kind later kan zeggen: “Mijn ouders? Die zijn echt goed gescheiden.

Kinderen & Scheiding. Hoe houd je de communicatie met je kinderen goed – Jennifer Croly
De schrijfster is lerares en dit boek helpt gescheiden ouders hun kinderen te begeleiden in de moeilijke periode van een scheiding. Kinderen kampen vaak met gevoelens van verlies, hebben moeite hun gevoelens te uiten, weten niet hoe ze loyaal kunnen blijven aan beide ouders of hebben veel moeite zich aan te passen aan hun nieuwe leven. Met veel handige informatie, aansprekende voorbeelden en praktische tips.

Kinderen in spagaat. Rouw na scheiding en overlijden – Leoniek van der Maarel

De schrijvenwerkt al jaren met kinderen die geconfronteerd worden met het verlies van een ouder. Ze laat in haar boek zien dat kinderen niet alleen rouwen na de dood van een ouder maar ook na een echtscheiding, en dat hun rouw in beide situaties vaak dezelfde fases doorloopt. Ook benadrukt ze dat de omgeving in deze turbulente periode een belangrijke rol speelt. Kinderen komen zelf aan het woord over wat voor hen werkt en wat absoluut niet.

Kinderen op de eerste plaats. Bewezen werkzame opvoedstrategieën bij scheiding – Joanne Pedro-Carroll

De schrijver vertelt hoe je met kinderen van verschillende leeftijden kunt praten over uit elkaar gaan en de veranderingen in het gezin die daarmee gepaard gaan. Het geeft ouders inzicht in wat kinderen voelen maar vaak niet kunnen of willen zeggen. Het laat zien wat de blijvende gevolgen van een scheiding zijn en legt uit welke uitdagingen een nieuwe relatie met zich meebrengt. JoAnne Pedro-Carroll geeft talloze praktische adviezen op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten en aan de hand van inspirerende verhalen van ouders.

Zorgvuldig scheiden. Zo ga je beter uit elkaar – Petra Deij

De schrijver is relatie- en gezinstherapeut en  behandelt in haar boek hoe je een vechtscheiding voorkomt en op een zorgvuldige manier uit elkaar kunt gaan. In deze raadgever worden op basis van de erkende EFT-methode (emotionally focused therapy) onder andere een stappenplan en herkenbare ervaringsverhalen gegeven. Dit boek biedt hulp in moeilijke tijden met veel ruimte voor emoties.

Voor vaders

Platform vaderschap

Hier kun je terecht voor vragen en/of ondersteuning. Er is informatie te vinden die vaders  helpen hun rol zo goed mogelijk te vervullen en te laten genieten hiervan.

Ga naar: Platform vaderschap.

Lees meer:

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button