Een dag uit het leven van een mediator

Eén van onze mediators geeft antwoord op de vraag wat een mediator bij scheiding kan betekenen en vertelt hoe een dag uit de praktijk er uitziet.

Wat doet een mediator bij scheiding? Die vraag krijg ik als mediator natuurlijk vaak! Aan de ene kant zorgt de mediator voor structuur en duidelijkheid over alle praktische zaken, die er besproken en geregeld moeten worden. Zoals over de zorg voor jullie kinderen, de financiën, de woning, het pensioen en nog veel meer. Ik bespreek met jullie alle opties, zodat jullie goede keuzes kunnen maken. Daardoor ontstaan er beslissingen die voor langere tijd werkbaar zijn. Afspraken leg ik vast en ook zet ik de juridische procedure in gang.

Ook aandacht voor de emoties bij de scheiding

Aan de andere kant heeft de mediator ook de taak om met de emoties om te gaan, die ontstaan en groeien tijdens een echtscheidingsproces. Deze kunnen soms hoog oplopen en daar is niets mis mee. Je zit bij een scheiding ook in een rouwproces doordat een relatie die ooit bloeiend was, tot een einde komt. Als mediator zorg ik ervoor dat er ruimte is voor die emoties en dat er geluisterd wordt naar elkaar. Met wederzijds begrip en steun, komen jullie deze vaak intense periode goed door.

Apart gesprek met jullie kinderen

Hebben jullie kinderen, dan is er met hen ook een gesprek mogelijk in een kindgesprek over de scheiding. Dit kan alleen of met broers of zussen erbij. Het is een laagdrempelig gesprek bij jullie thuis over hoe hij/zij in zijn vel zit en over dingen denkt. Vaak helpt het dat ik als mediator geen belangen heb en een kind vrij uit kan spreken. Als blijkt dat er dingen terugkoppeld moeten worden naar de ouders, bespreek ik dat eerst met jullie kind.

Een dag uit het leven van mij als mediator

Het beste kan ik mijn werk als mediator beschrijven, door aan te geven hoe mijn dag er soms uit ziet:

Ik kijk s ‘avonds nog een keer naar mijn agenda voor morgen. Een volle dag met 4 afspraken. Lekker gevarieerd, daar houd ik van! Het is dinsdagochtend en ik werk eerst mijn e-mails bij. Ik noteer wat telefoonnummers van mensen die ik onderweg wil bellen. Ook verzamel ik ik de dossiers van de 4 afspraken die ik vooraf voorbereid heb.

 Ik vertrek na de spits en mijn eerste gesprek is met partners die na het introductiegesprek aangegeven hebben graag verder te willen gaan. Liefst zo snel mogelijk omdat er veel spanningen binnen het gezin zijn. Ze maken zich zorgen over de toekomst van de kinderen, dus we besluiten allereerst te kijken wat er geregeld moet worden zodat zij ok zijn. Dat geeft rust. We nemen daarna alle documenten door die zij opgestuurd hebben en bespreken die in de voortgangsrapportage die ik voor hen opgesteld heb. Zo komt er overzicht en is het duidelijk wat nog aan bod komt.

Begin van de middag heb ik mijn tweede gesprek; het is een introductie. Dit stel heeft zich aangemeld op de site van Resolve en willen graag weten hoe een mediation bij Resolve in zijn werk gaat. Ik vertel ze over mezelf, over mediation, onze aanpak en de kosten. De mensen vertellen mij hun verhaal, dat het echt niet meer gaat en dat zij er in het belang van de kinderen graag zo goed mogelijk uit willen komen. Ze weten dat er veel op hen afkomt en ik merk dat het nog lastig voor hen is om een volgende stap te nemen; het wordt nu wel heel concreet! Toch besluiten ze verder te gaan en we tekenen de mediationovereenkomst.

 Laat in de middag ga ik naar mijn volgende afspraak; naar een ouder stel waar ik al een aantal keren geweest ben. Het is waarschijnlijk de laatste afspraak voordat alles besproken is. We nemen de voortgangsrapportage door en kijken op welke punten er nog een beslissing genomen moet worden. De mensen zijn er ook aan toe om stappen te gaan zetten. Inmiddels is het duidelijk voor hen geworden hoe hun financiële situatie er uit gaat zien en ook is de woonsituatie duidelijk. De vrouw kan namelijk de woning overnemen en koopt de man uit, en de man heeft een mooi appartement in de buurt gevonden. Ik merk dat deze 2 punten voor hen het belangrijkste waren en de sfeer is daardoor nu ontspannen.

 Mijn laatste afspraak is in de avond, het is al donker. Een tekenafspraak. Het is de laatste keer dat ik hen zie. We nemen nog een keer de voortgangsrapportage door, het ouderschapsplan en het scheidingsconvenant. Alle documenten zijn in orde en worden door beide partners getekend. Een dubbel gevoel, geven ze aan. Aan de ene kant is het hiermee heel definitief dat ze uit elkaar zullen gaan en aan de andere kant zijn ze blij dat ze goed door dit intensieve proces heen zijn gekomen. Daar kan ik ze ook van harte mee complimenteren! Ik merk dat ik toch een band met deze mensen heb gekregen en ik gun ze een mooie, nieuwe toekomst. Niet meer als partners, maar wel als goede ouders voor hun kinderen.

 En zo rijd ik s’ avonds laat naar huis en verwonder ik me er nog steeds over dat ik steeds weer zie dat er voor mensen in zo’n 3 maanden tijd zoveel kan veranderen en dat ze zoveel doormaken: van onzekerheid naar een nieuw vooruitzicht.

En dan ben ik dankbaar dat ik vandaag op verschillende manieren heb kunnen bijdragen; ontzorgen, het bieden van een veilige omgeving, rust en overzicht en het geven van vertrouwen. Wat een mooi beroep heb ik toch!

Lees meer: wat kan mediation bij de scheiding betekenen?

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button