Elkaar kwijtraken in een relatie door een ingrijpende gebeurtenis
Hoe kan een ingrijpende gebeurtenis ervoor zorgen dat mensen elkaar kwijtraken in een relatie? Ik ben Sjoerd Uitenbroek, mediator en coach bij Resolve Visie. In mijn praktijk kom ik regelmatig dit soort verhalen tegen.
Eerst was er een stabiele relatie
Peter en Roos zijn al jaren bij elkaar en Peter vindt dat hij een goede relatie heeft met Roos. Natuurlijk er is wel eens wat maar bij wie niet? 100% krijg je het nooit, gelukkig blijft er altijd wat te wensen over. Peter heeft het Roos al enkele jaren niet meer gevraagd en hij denkt dat Roos ook wel tevreden is, anders was zij er wel mee gekomen. Het leven gaat dus zijn gang en dat is mooi.
Een crisis
Totdat er iets ingrijpends gebeurt binnen hun vriendengroep: een goede vriend van Peter en Roos, Arne, komt te overlijden. Mensen reageren verschillend op ingrijpende gebeurtenissen. Sommigen keren in zichzelf en worden stil, of juist heel druk en vluchten in andere dingen, werk bijvoorbeeld. Ik denk dat iedereen wel een voorbeeld heeft in zijn/haar omgeving of heeft het zelf meegemaakt. Het is dan een hele kunst om elkaar niet kwijt te raken!
Er ontstaat een afstand
Peter stort volledig in, voor hem staat de wereld stil. Werken lukt niet meer. Hij voelt zich depressief en staart heel de dag maar wat uit het raam. Roos daarentegen stort zich op haar werk, maakt lange dagen en is vaak pas in de avond thuis. Als Roos niet werkt is zij druk met afspraken en hele dagen op stap.
Bovenstaande zijn twee heel verschillende reacties op het overlijden van hun vriend Arne. Peter verdwijnt haast in het verdriet en Roos probeert, door maar door te hollen, het verdriet niet toe te laten. Hierdoor kunnen mensen elkaar kwijtraken in een relatie.
Elkaar kwijtraken
Op het moment dat Peter en Roos mijn praktijk binnen lopen is er tussen hen al veel gebeurd. Er zit veel negatieve energie, veel teleurstelling en verwijten. Peter heeft al aangegeven dat scheiden misschien de enige oplossing is.
Peter voelt zich eenzaam, in de steek gelaten en niet gezien door Roos. “Wij konden altijd goed met elkaar praten, maar nu ik haar echt nodig heb is ze er niet”.
Ook Roos voelt zich afgewezen “Peter roept maar dat ik teveel weg ben en dat ik er niet voor hem ben”. “Natuurlijk ben ik verdrietig om het overlijden van Arne maar het leven gaat verder, het is op het werk drukker dan ooit en het werk moet af”.
Waar komt het vandaan?
Ik vraag aan Peter waar hij dit diepe verdriet van kent. Peter geeft aan dat hij zich met het overlijden van zijn lievelings oma ook zo gevoeld had. Op de vraag hoe oud hij toen was zei Peter 8 jaar. Het diepe verdriet van Peter om het overlijden van Arno maakt van Peter weer dat jongetje van 8 jaar die zijn oma verliest.
Roos daarentegen die verstopt zich in haar werk en andere dingen zodat zij niet na hoeft te denken over het overlijden van Arne en over zichzelf! Ook aan Roos vraag ik: “Van wanneer ken jij het net doen of er niets is gebeurd?”. Als antwoord geeft Roos dat er bij hen vroeger thuis niet over emoties werd gesproken. Roos komt uit een gezin waar haar vader en moeder een eigen zaak hadden. Er moest hard gewerkt worden, want het was pompen of verzuipen. Geen tijd dus voor prietpraat.
Roos vertoont gedrag en reageert op het overlijden van Arne op een manier die zij kent uit het systeem van herkomst. Doorgaan!! Voor Peter refereert het overlijden van Arne aan een oud verdriet wat Peter op 8 jarige leeftijd eerder heeft meegemaakt.
Elkaar kwijtraken en weer terugvinden
Door met hen 4 gesprekken te hebben waarin het hoofdthema het ontwikkelen van begrip voor elkaar was, respect en empathie voor elkaars systeem van herkomst en eigenheid zonder vooroordelen, is een scheiding afgewend.
Je kunt elkaar kwijtraken in een relatie, maar ook weer terugvinden met de juiste hulp. ResolveVisie Scheidingsbemiddeling kan jullie uitstekend begeleiden bij scheiding maar ook begeleiden bij herstel van jullie relatie!