Gesprek met kinderen bij scheiding
Apart gesprek met jullie kinderen met onze mediators mogelijk
Apart gesprek met jullie kinderen met onze mediators mogelijk
Mediator Way Ying Lee vertelt over een (geanonimiseerd) gesprek met 3 kinderen over de scheiding. Ze heeft dit gesprek als onderdeel van haar mediation traject met de ouders van deze kinderen. Als Resolve vinden wij het belangrijk dat als er kinderen bij de scheiding zijn, zij betrokken worden bij de afspraken en een stem krijgen. Alle mediators van Resolve bieden dan ook een kindgesprek aan.
Vandaag ga ik naar Lelystad. Daar bezoek ik klanten die 3 kinderen hebben in de leeftijd van 10, 12 en 14 jaar. Met hun ouders, Ria en Jaap, heb ik al een paar mediation-gesprekken gevoerd, waarin de afspraken voor de scheiding steeds meer vorm krijgen.
Direct bij het kennismakingsgesprek gaven Ria en Jaap al aan dat het welzijn van de kinderen het allerbelangrijkste voor hen is. Ik heb hun toen verteld dat ik ook kindgesprekken voer. Dit zijn vertrouwelijke gesprekken met de kinderen (alleen of apart) waarin het kind centraal staat. Voor Ria en Jaap was het heel belangrijk dat hun kinderen een ‘stem’ zouden krijgen. Zowel Ria als Jaap is een kind van gescheiden ouders en zij hebben zelf ervaren hoe het is als je als kind met de echtscheiding van je ouders wordt geconfronteerd maar zelf niets te zeggen hebt.
Ik bel aan en Ria doet de deur open. Ze vraagt of ik iets wil drinken en kondigt aan dat zij naar boven gaat. Dit hebben we vooraf afgesproken, want het gesprek is zonder ouders. Ik zie de kinderen gezellig met elkaar op de bank zitten. Ze giechelen een beetje van de zenuwen, want het is toch wel gek om met een vreemde mevrouw te moeten praten. Het ijs breekt echter al gauw. Ik vraag hoe de kinderen heten en of ze weten waarom we bij elkaar zitten. Het oudste kind -een meisje- neemt het woord: “Ja, papa en mama gaan scheiden en nu moeten wij zeggen wat wij vinden”.
In het half uurtje dat ik vervolgens een gesprek met de kinderen heb, vertellen de kinderen om beurten hoe het met ze gaat. Ik vraag of het op school bekend is dat hun ouders gaan scheiden en of ze een juf of mentor hebben met wie ze kunnen praten. En hoe zij het vinden dat de ouders gaan scheiden. De kinderen van Ria en Jaap vinden het nu niet meer zo erg. In het begin wel, vertellen ze, want toen was er steeds ruzie. Nu is het rustiger want papa logeert bij opa en oma en als hij er is dan is het gezelliger. Mama logeert ook wel eens ergens anders en dan komt papa. Ik vraag of zij zich nog ergens zorgen over maken.
De jongste vertelt dan dat hij bang is dat hij zijn knuffel zal vergeten, maar de oudste zegt dat ze hem wel zal helpen herinneren. De middelste zegt dat ze soms hoort dat de oma van mama’s kant zo boos is; ze moppert op papa als de kinderen op bezoek zijn bij opa en oma. De andere kinderen knikken, ‘ja daar hebben zij ook last van’. Ik leg uit dat ook opa’s en oma’s verdriet hebben van een scheiding. Bij de afsluiting vraag ik de kinderen wat ik met mama en papa mag delen. Deze kinderen hebben er geen problemen mee als ik alles tegen hun ouders vertel want ‘ze weten het toch al!’ ze gaan stoeiend en lachend hun ouders halen die boven zitten te wachten.
Ik lach ook, want ik weet dat de meeste kinderen flexibel zijn, en met deze kinderen het gaat nu al beter nu de ruzies gestopt zijn!
We ondersteunen en ontzorgen je volledig
We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek.
Maak kennis met één van onze deskundige mediators in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. Scheiden in 7 stappen →
Het doel van een kindgesprek is erachter te komen hoe het gaat met het kind. Of het ergens mee zit. De meeste kinderen zijn flexibel en kunnen echt wel omgaan met een scheiding. Voor een kind is het belangrijk dat er geen ruzie is. Soms hebben ouders niet in de gaten dat hun kinderen lijden onder hun ruziegedrag want zij denken dat ze alleen ruzie maakten als de kinderen er niet bij waren.
Echter vertellen kinderen in een kindgesprek vaak, dat zij het wel door hadden dat hun ouders ruzie maakten. Ook als er geen ruzie is, komt het wel voor dat een kind niet goed kan praten met de ouders, want de ouders zijn tevens de oorzaak van het probleem. Kinderen zijn bovendien erg loyaal naar hun ouders en willen hen niet (nog) meer verdriet doen.
Hoe gaat een kindgesprek? In zo’n gesprek kan het kind niets fout doen. Het kan alles zeggen of juist helemaal niets. Het is bedoeld om een veilige omgeving voor het kind te creëren waarin het even alleen aan zichzelf mag denken. Zijn of haar twijfels en zorgen bespreken. Soms heeft een kind vragen en durft hij/zij die niet aan de ouders te stellen. Of zit een kind zelf met boosheid of verdriet en dan helpt het met iemand anders te kunnen praten. Belangrijk bij het kindgesprek zijn:
“Plezierige, resultaatgerichte en ontspannen wijze van begeleiding en advisering.”