Wat kun je verwachten van het kennismakingsgesprek met een mediator?
Het kennismakingsgesprek bij mediation is een laagdrempelige manier om in contact te komen met een mediator. Bij een scheiding weet je vaak niet waar je moet beginnen en zijn er veel vragen en zorgen. Wat zijn onze rechten en plichten? We willen er wel samen uitkomen, maar dat is moeilijk, omdat er veel verdriet en boosheid is. Wat kan een mediator hierin betekenen? Een mogelijk situatie over het eerste oriënterende gesprek met een mediator.
‘Door de stap te zetten een mediator te bellen en een eerste afspraak te maken, gaat de scheiding concreet worden. Dat is confronterend, maar brengt ook rust. Omdat je overzicht krijgt en zicht op oplossingen.’
Rust door gevoel dat scheiding ‘in goede handen’ is
Mediator: ‘In het kennismakingsgesprek geef ik antwoord op de vragen die er leven. Ik vraag mensen wat ze belangrijk vinden en ga in op vragen, zoals over de kinderen of een eigen woning. Ook geef ik informatie over het scheidingstraject, zodat ze daar een beeld van krijgen. Hiermee creëer je vaak wat rust bij de mensen, vooral door het gevoel dat hun scheiding in goede handen is.
Aan het eind van het gesprek kan ik een inschatting maken van de duur van het traject. Doordat helder is wat geregeld moet worden, kan ik het tarief vaststellen. Dit is een all-in tarief, zodat vooraf het kostenplaatje duidelijk is’.
Scheidingsmediation: persoonlijk gesprek bij mensen thuis
Mediator: ‘In een persoonlijk gesprek bij mensen thuis, kunnen ze kijken of ze een vertrouwd gevoel hebben bij mij als bemiddelaar. Van groot belang, want je krijgt als bemiddelaar inzicht in het hele huishouden, zowel financieel als emotioneel’.
Waarom is in het gesprek ruimte voor emoties belangrijk?
Mediator: ‘Emoties spelen vaak door de praktische zaken heen. Iemand die bijvoorbeeld nog midden in zijn woede zit, kan in een impuls zeggen dat hij wel het huis verlaat en niets van de spullen wil hebben. Dit zijn natuurlijk dingen waar je, als je een tijd verder bent, grote spijt van zult krijgen. Het is dus belangrijk boven water te krijgen welke gevoelens er spelen’.
‘Ook vinden mensen het over het algemeen prettig dat er ruimte is om hun verhaal te vertellen. Achteraf geven ze vaak aan dat het begrip en aandacht voor hun emoties ze heeft geholpen in het hele scheidingproces’.
En als iemand geen behoefte heeft om over gevoelens te praten?
‘Ik geef altijd aan dat iemand zelf bepaalt wat hij kwijt wil. Ik ben geen therapeut, die met iemand alle fases van rouw gaat doornemen. Ik nodig uit tot een open gesprek. In dit gesprek zal ik mensen ook een spiegel voor houden. Ik kan ze er bijvoorbeeld op wijzen, dat als het gaat om afspraken voor de kinderen, het niet zozeer gaat om wat zij zelf willen, maar om het belang van de kinderen’.
Bij een scheiding moeten ook allerlei praktische zaken geregeld worden
‘Mensen hebben vragen over hun eigen woning, omgangsregeling met de kinderen, alimentatie etc. Wat ik in het kennismakingsgesprek doe, is meer in algemene zin informatie geven over mogelijke oplossingen. Ik vertel bijvoorbeeld welke opties er zijn ten aanzien van een eigen huis’.
Hoe wordt het eerste gesprek afgesloten?
Mediator: ‘Ik vraag wat het eerste gevoel is bij de afspraak. Is er voldoende antwoord gekomen op hun vragen en informatie over mijn manier van werken. Soms willen mensen dan nog alles laten bezinken, maar vaak wordt er een volgende afspraak gemaakt’. Je weet nu meer over het kennismakingsgesprek van mediation. Zou je in contact willen komen? Neem dan hier contact op. Lees meer: scheiden en mediation.
Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om jullie verder te helpen en de nodige informatie te bieden.