Hoe lang duurt een scheiding met mediator?

De duur van een scheiding via een mediator kan variëren. De doorlooptijd is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid van kwesties waar jullie afspraken over moeten maken. Zijn er wel of geen kinderen betrokken? Is er een koopwoning, een eigen bedrijf, etc. Daarnaast is bepalend of jullie echt bereid zijn tot samenwerking en hoe snel of hoe traag jullie tot afspraken komen.

Over het algemeen verloopt een scheiding via een mediator sneller dan scheiden via een gerechtelijke procedure.

Over de auteur

Hoe lang duurt een scheiding met mediator?

Ellen Nijenhof

Mediator gespecialiseerd in echtscheidingen

Hoe lang duurt scheiden: 3 fases

Bij een scheiding kun je 3 fases onderscheiden;

  • Het aanleveren van informatie (ongeveer 2 weken)
  • De mediation (ongeveer anderhalf tot drie maanden)
  • De juridische afwikkeling (ongeveer 5 tot 10 weken)

De meeste koppels leveren de informatie voor de scheiding binnen ongeveer 2 weken aan. Dit is het startmoment voor de mediationgesprekken, die vervolgens vaak om de twee weken plaatsvinden. Gemiddeld zijn 4 a 5 afspraken voldoende.

Na ondertekening van de stukken zijn degene die samenleven klaar. De stukken van getrouwde of geregistreerde koppels moeten daarentegen nog naar de rechtbank en de gemeente. Onze advocaat ontzorgt je volledig bij deze stappen en werkt landelijk samen met de rechtbank die op dat moment de snelste doorlooptijd kent. Al met al duurt de juridische afwikkeling 5 tot 10 weken, afhankelijk van de drukte bij de rechtbank.

Afronden scheiding via mediation

Als alles meezit kan een scheiding via mediation binnen zo’n drie a vier maanden worden afgerond inclusief de juridische stappen. Dit kan flink langer duren als er veel kwesties zijn waar jullie overeenstemming over moeten bereiken, zoals de verdeling van eigendommen, alimentatie, zorgregelingen en andere zaken. Het kan ook afhangen van de beschikbaarheid van de mediator, de agenda’s van beide partijen en de agenda van de rechtbank.

De duur van een scheiding kan, als er een internationaal aspect meespeelt, ook nog flink worden beïnvloed door wachttijden of vertraging bij het opvragen van juridische documenten uit het buitenland.

Interesse in scheidingsbemiddeling? Bel ons om jullie specifieke situatie door te spreken. We kunnen je dan vaak al telefonisch een goede indicatie geven over de duur van jullie scheiding.

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button