Hoe vier je feestdagen na de scheiding?

De feestdagen komen eraan en deze tijd kan anders zijn omdat jullie gezin gescheiden is of midden in de scheiding zitten. Dan kan deze tijd anders aanvoelen dan in andere jaren. Onze mediators hebben veel ervaring op dit gebied en geven vier tips ter voorbereiding en voor tijdens deze periode.  

Zorg voor duidelijkheid

Het is voor kinderen belangrijk om op tijd te weten wat er gaat gebeuren tijdens de feestdagen. Dus maak in ieder geval een week voor de feestdagen duidelijk aan de kinderen waar jullie afspreken op welke dag.

Zorg ervoor dat je bij jonge kinderen nog concreter bent en spreek ook tijden af, wanneer de kinderen worden gehaald en gebracht en waar er wordt gegeten. Houd er hierbij ook rekening mee dat kinderen moeten acclimatiseren en niet gelijk aan aan tafel hoeven als ze bij de andere ouder aankomen. Zulke afspraken geven voor zowel de kinderen als voor jullie meer rust. Bekijk ook of beide ouders misschien een korte tijd samen kunnen zijn. 

Betrek de kinderen bij de plannen

Vraag aan de kinderen wat ze zelf graag willen en hoe zij de feestdagen voor zich zien. Het kan zijn dat ze het liefst in hun eigen omgeving willen zijn of liever niet met de hele familie willen afspreken. Misschien willen ze toch met beide ouders iets doen. Onderzoek dan wat er mogelijk is. 

Parkeer negatieve gevoelens

Wellicht zijn jullie net uit elkaar of wonen jullie nog bij elkaar. Spreek dan af om de negatieve gevoelens te parkeren en eventueel te bewaren voor na de feestdagen. Hier kan de mediator dan mogelijk weer bij zijn. Ontneem de kinderen door ruzies niet een fijne of rustige vakantie. Dit heeft ook hun energie gekocht in de afgelopen periode. Als de kinderen een fijne tijd hebben dan is dat voor de ouders ook rustgevend. Het kan bovendien ook geruststellend zijn om later terug te kunnen kijken op een mooie afsluiting.

Zorg ook goed voor jezelf

Doe zelf ook de activiteiten die jou ontspanning en rust geven. Jouw kinderen zullen merken dat je zelf ook ontspannen bent tijdens de vakantie en dat zal bijdragen aan hun gemoedstoestand. Dus maak een mooie wandeling met een vriend of vriendin of boek een dagje naar de sauna.

Deze tips verschenen in een blog die onze mediators geven op de site van de Nieuwe Stap.

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button