Hoe vind ik een goede mediator? 7 tips…
Hoe vind je precies een goede mediator? Jullie zijn op zoek naar een echtscheidingsmediator en merken al snel dat er veel aanbod is. Dat maakt het niet makkelijk, “want hoe vind ik een goede mediator?”, deze vraag wordt mij, Ellen Nijenhof – echtscheidingsmediator in de regio midden Nederland, regelmatig gesteld. Ik hoop dat onderstaande 7 tips je op weg helpen om een goede mediator te vinden!
1. De mediator staat in het kwaliteitsregister
Het zal je misschien verbazen, maar voor mediation gelden geen opleidingseisen. Iedereen mag zichzelf mediator noemen. Een goede mediator kun je vinden in het kwaliteitsregister. Van MfN mediators (Mediators Federatie Nederland) weet je dat zij geslaagd zijn voor een kennis- en praktijkexamen, deelnemen aan permanente educatie en de onafhankelijke klachtenregeling van de MfN onderschrijven.
2. Gespecialiseerd in echtscheidingen & aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand
De kwaliteitseisen die de overheid gebruikt voor echtscheidingsmediators die aangesloten zijn bij de Raad voor Rechtsbijstand gaan nog een stapje verder. Zo moet je, naast de vereisten van de MfN, een specifieke opleiding voor echtscheidingsmediation hebben afgerond en moet je aantonen dat je ruime ervaring met de begeleiding van echtscheidingen hebt. Via deze mediators kom je mogelijk in aanmerking voor een tegemoetkoming van de overheid in jouw mediationkosten. De mogelijkheden hiervoor zijn vaak ruimer dan je denkt.
3. Onderdeel van een groep mediators
Het is belangrijk dat jullie mediation doorgaat, ook als de mediator langdurig uitvalt door bijvoorbeeld ziekte. Als je voor een mediator kiest die onderdeel is van een grotere organisatie dan wordt het werk bij uitval overgenomen. Een groep aan samenwerkende mediators biedt daarnaast het voordeel dat er meerdere specialismen vertegenwoordigd zijn. De mediator kan dan eenvoudig een beroep doen op de extra kennis van zijn collega mediators. Ook controleren samenwerkende mediators vaak elkaars werk; dit voorkomt menselijke fouten in de alimentatieberekeningen of het convenant.
4. Vraag bij een kennismaking naar praktische zaken
Een kennismakingsgesprek kan je helpen om een goede mediator te vinden, omdat je hierdoor een beter beeld krijgt bij het traject. Vraag bij het kennismakingsgesprek goed na hoe de mediation er in de praktijk uit ziet. Hoelang duren de mediation-sessies? Vinden ze thuis plaats of op een kantoor? Op welke dagen en tijden kunnen jullie afspreken, kan dit bijvoorbeeld ook in de avonduren? Het is belangrijk na te denken wat jullie prettig vinden en je een goed beeld te vormen over de mogelijkheden die de mediator biedt.
5. Is de mediator allround?
Kies voor een mediator die zelf de alimentatieberekeningen en juridische documenten opstelt. Een goede mediator is financieel en juridisch geschoold, kent alle “ingrediënten” en kan daardoor maatwerk leveren. Heeft de mediator daarnaast ervaring met kinderen en scheiden, of scheidingen waarbij de partner een eigen bedrijf heeft, en wat biedt hij/zij hierin aan?
6. Kosten… vergelijk “appels met appels”
Het is best lastig om goed zicht te krijgen op het kostenplaatje. Vraag daarom door; wat valt er wel binnen de prijs en wat niet? Denk daarbij onder andere aan de kosten van de advocaat, het opstellen van de alimentatieberekeningen en juridische documenten en het aantal mediation sessies. Er zijn daarnaast twee mogelijkheden om jullie kosten te beperken; via de Raad voor Rechtsbijstand of via een lopende rechtsbijstandverzekering. Je mediator kan je hierover verder informeren.
7. Last but not least… de persoonlijke klik
Er komt nogal wat op tafel tijdens mediation, zowel emotioneel als financieel. Een goede mediator vinden is dus ook afhankelijk van een persoonlijke klik. Kies voor een mediator die jullie beiden aanspreekt. Was het bijvoorbeeld een prettig kennismakingsgesprek waarbij er voor beiden ruimte en aandacht was? Was er in het gesprek een goede balans tussen emotie en inhoud? Kon de mediator zaken op een toegankelijke wijze uitleggen?
Als het goed is heb je nu een antwoord op de vraag “hoe vind ik een goede mediator?”. Het is best een lijstje geworden. Ik gun jullie goede begeleiding en een zorgvuldige afronding van jullie relatiebreuk. Hopelijk helpen mijn tips bij het vinden van een goede mediator!