Wat is de invloed van de scheiding op je pensioen?
Invloed pensioen bij jullie scheiding
Hoe beïnvloedt een scheiding de pensioenen? Ik heb wel wat anders aan mijn hoofd! Als je gaat scheiden komt er ontzettend veel op je af. Waarschijnlijk ben je niet in zakelijke topvorm vanwege de emoties die bij een scheiding komen kijken. Dan is het best lastig om te zorgen dat je geen belangrijke zaken vergeet. Is je pensioen dan belangrijk?
Je denkt misschien: ‘dat is nog zover weg’ of ‘dat zien we dan wel weer’. Daarmee loop je wel het risico om jezelf, of je ex-partner, tekort te doen.
Pensioen en scheiding: Wat moet je weten?
Als je gaat scheiden op latere leeftijd, zijn er veel zaken waar je aan moet denken. Een belangrijk onderwerp dat vaak wordt vergeten, is het pensioen. Het is belangrijk om goed te begrijpen hoe het pensioen wordt verdeeld na een scheiding.
Waarom is pensioen belangrijk bij scheiding?
Bij een scheiding denk je misschien niet meteen aan je pensioen. Je hebt veel andere dingen aan je hoofd. Maar het is belangrijk om ook aan je pensioen te denken. Als je dit vergeet, kan dit later problemen geven.
Hoe werkt de verdeling van pensioen bij scheiding?
Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, is er een wet die zegt hoe je pensioen verdeeld moet worden. Deze wet heet de Wet verevening ouderdomspensioen. Volgens deze wet moeten ex-partners het pensioen dat ze hebben opgebouwd tijdens hun relatie met elkaar delen. Dit betekent dat je de helft van het pensioen dat je hebt opgebouwd, moet delen met je ex-partner.
Is het altijd 50-50 verdelen?
Het klinkt simpel: je deelt het pensioen en klaar. Maar zo makkelijk is het niet altijd. Je moet veel dingen regelen. Bijvoorbeeld: je moet formulieren invullen en opsturen naar de pensioenfondsen. En je moet dit binnen twee jaar na de scheiding doen. Ook kun je samen beslissen om het pensioen anders te verdelen. Dit kan handig zijn als er een groot leeftijdsverschil is tussen jou en je ex-partner.
Een voorbeeld uit de praktijk:
Stel, er is een echtpaar dat gaat scheiden. De man is 5 jaar ouder dan de vrouw. Als zij hun pensioen volgens de wet zouden verdelen, zou de vrouw al pensioen krijgen voordat zij zelf met pensioen gaat. De man zou dan moeten wachten op zijn deel. Dit is niet altijd eerlijk. Daarom is het goed om te kijken naar andere mogelijkheden.
Lees ook de blog van Anne Marie Baud (mediator), op de site van Nieuwe Stap: wat is de invloed van de scheiding op je pensioen of ga naar pensioen bij scheiding.