Kerst na scheiding: 5 tips voor gescheiden ouders

Over de auteur

Kerst na scheiding: 5 tips voor gescheiden ouders

Sjoerd Uitenbroek

Mediator gespecialiseerd in echtscheidingen

De mooiste tijd van het jaar breekt weer aan als je de media mag geloven! Heerlijke (feest)dagen met familie, blije kindergezichtjes, etc. Sinterklaas is de deur nog niet uit of de kerstboom wordt al naar binnen gesleept en de meest luxe hapjes worden op tafel gezet: FEEST!

Maar geldt dat voor iedereen? Stel: je bent in scheiding of net gescheiden en de feestdagen staan voor de deur. Wat doe je dan met zo’n eerste kerst na scheiding?

Eerste kerst na scheiding

Na jaren huwelijk ga je voor het eerst de feestdagen zonder partner vieren en afgesproken is dat de kinderen een dag bij hun moeder zijn en een dag bij hun vader. Spannend, hoe zou het gaan? Wat ga ik met de kinderen doen, hoe vinden de kinderen het, een dagje bij moeder en een dagje bij vader. Wat ga ik eten met de kinderen, en hoe?

Allemaal vragen die door je hoofd schieten en je best wel naar de keel grijpen. Was het maar alvast 2 januari, dan zijn die ingewikkelde feestdagen weer voorbij.

Alleen het schept ook mogelijkheden en nieuwe kansen, want je kunt de dag zonder kinderen helemaal zelf invullen. Wat een vrijheid! Na 2 scheidingen heb ik mogelijk wat tips voor kerst na scheiding, waar je als gescheiden ouders hopelijk iets mee kunt.

Tip 1: Wees niet te streng voor jezelf

Een eerste kerst na scheiding is moeilijk, dus wees niet te streng voor jezelf. Streef niet naar het onmogelijke. Je zit aan de keukentafel in je eentje en je voelt je verdrietig en alleen. Accepteer dat gevoel en bedenk, een goede huilbui kan erg opluchten dus wees niet stoer en laat verdriet toe!

Tip 2: Jij bent niet de enige

Soms denken we dat wij de enige zijn met gedoe en verdriet, alleen dat is echt niet zo. Besef dat ook bij de mensen om ons heen met volle feestdagen agenda’s, borrels, hapjes en veel gelach, het uiterlijke schijn is en zij zich mogelijk helemaal niet happy voelen van binnen. Het besef dat je zeker niet de enige bent, maakt jouw leed mogelijk wat dragelijker.

Tip 3: Verzet je zinnen ook al kost het moeite

Een eerste kerst zonder partner hoeft niet eenzaam te zijn. Dwing jezelf om op te staan en ga naar buiten, kijk wat er wordt georganiseerd voor alleenstaanden. Of kijk eens in je straat want je bent echt niet de enige die alleen is. Bel eens aan bij de alleenstaande buur en nodig hem/haar uit voor een koffie!

Toen ik alleen was op oudejaarsavond, ging ik naar het filmhuis: 2 films, oliebollen en glas bubbels en leuke contacten. Een heel fijne avond gehad.

Tip 4: Alleen met je verdriet

Wil je even alleen zijn met je verdriet, ga dan niet binnen zitten. Sluit jezelf niet op maar maak een flinke wandeling, paraplu mee en gaan! Ik weet zeker dat jij je in het hoofd bij thuiskomst veel beter voelt.

Tip 5: Praat erover

Praat met anderen over je verdriet en pijn want dat helpt bij de verwerking. Denk je dat je voor je omgeving lastig bent met weer je verhaal over je pijn en verdriet, zoek dan gelijkgestemden. MAAR niet alleen treurnis, lucht je hart maak daarna ook ruimte voor ontspanning, een goed gesprek en een goed glas!

Wijsheid en sterkte de komende feestdagen. Voor je het weet is die eerste kerst na scheiding achter de rug.

Meer informatie over scheiden met kinderen

Mediator: Sjoerd Uitenbroek
ResolveVisie, Scheidingbemiddeling
Coach, Counselor, Trainer en Opsteller NLP Master en Systemisch Werk

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button