Hoe steun je de kinderen bij de scheiding?

Als je samen kinderen hebt, blijf je ook na de scheiding als ouders aan elkaar verbonden. Blijf ook na de scheiding met elkaar praten, bijvoorbeeld als het gaat om de vorderingen op school, de sportclub of hobby’s van de kinderen. Overleg ook over zakgeld en welke verjaardagskadootjes er gegeven zullen worden. Respecteer en accepteer elkaar zoveel mogelijk als ouder en laat kinderen kind zijn. Voorkom dat ze het gevoel krijgen dat ze moeten kiezen.

Tips

  • Kinderen blijven in hun hoofd vaak het plaatje houden van hun ouders samen. Deze hoop is er vaak zelfs nog als ze jaren verder zijn of als er een nieuwe partner in beeld is. Maak uw kind(eren) duidelijk dat u niet meer bij elkaar komt. Geef ook aan wat er nog wel is (bijvoorbeeld gezamenlijke kinderen, tradities of een gedeeld verleden, zoals mooie vakanties).
  • Een mooi gebaar voor kinderen na de scheiding is als ouders samen een cadeau geven, zoals voor een verjaardag. Hiermee geef je het signaal dat u samen ouders blijft.
  • Neem bij het halen / brengen van de kinderen de tijd bijvoorbeeld een praatje met elkaar te maken of even samen te zijn.
  • Praat niet negatief over de ander, ook niet op onbewaakte momenten aan de telefoon. Kinderen komen dan in een loyaliteitsconflict terecht.
  • Blijf elkaar informeren over grote gebeurtenissen, zoals een nieuwe partner. Als kinderen weten dat de andere ouder geïnformeerd is, zijn zij vrij te zeggen wat ze willen tegen beide ouders. Ze hoeven niet op te letten wat ze wel of niet zeggen.
  • Verdriet laten zien over de scheiding is prima, maar deel geen zorgen met kinderen. Zoals over financiën of andere zaken. Laat uw kind zoveel mogelijk kind zijn.
  • Respecteer de regels in het andere huishouden. Kinderen zijn flexibel en kunnen omgaan met verschillende situaties, zolang het maar voor ze duidelijk is en ouders akkoord zijn met elkaars situatie.
  • Koppel de rollen van ouders en exen los. Zet emoties en problemen opzij als u bij elkaar bent met de kinderen. Bespreek deze samen of in uw omgeving.
  • Probeer gelegenheden als verjaardagen samen te vieren. Zo wordt de traditie voortgezet om samen te zijn. Ook als er later andere gelegenheden zijn, zoals een examenfeest of trouwerij, is het niet beladen als ouders (en hun families) elkaar te zien. Uw kind kan dan op zulke gelegenheden het middelpunt zijn.

Lees meer:

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button