De 5 meest voorkomende misverstanden over mediation

Way Ying Lee (mediator) vertelt in deze blog meer over wat mediation bij scheiding inhoudt en gaat in op de 5 meest voorkomende misverstanden over mediation.

Mediation kwam in Nederland op in de jaren negentig. Redenen hiervoor waren onder andere: men vond meer en meer dat de traditionele juridische oplossing voor conflicten niet meer toereikend was; de maatschappij was veranderd en men was mondiger geworden en mediation paste wonderlijk goed bij het Nederlandse poldermodel. waarin we gewend zijn om te zoeken naar de oplossing die bij alle partijen past.

Mediation heeft inmiddels een vaste plek heeft gekregen naast de bekende mogelijkheden om conflicten aan te pakken en vooral op het gebied van echtscheidingen is mediation niet meer weg te denken. Toch is niet bij iedereen bekend wat het precies inhoudt en wat mediators doen. Tijd om de 5 meest voorkomende misverstanden over echtscheidings-mediation te bespreken.

1. Mediation is relatietherapie

Mediation is geen relatietherapie. Ik word als mediator pas ingeschakeld als een stel besloten heeft om uit elkaar te gaan en hulp nodig heeft bij het maken van beslissingen over de wijze waarop men uit elkaar gaat. Het doel is dus het gezamenlijk regelen van de (echt-)scheiding op respectvolle wijze, zodat beiden een nieuwe start kunnen maken.

2. De mediator bepaalt wat de afspraken worden

Als mediator ben ik geen rechter, maar ben ik neutraal (staat geen van de partijen bij) en onafhankelijk (heeft geen belang bij de afspraken van partijen en is dus niet verbonden aan een bank of andere organisatie).

Ik kan wel inzichtelijk maken wat de opties zijn, bijvoorbeeld als er beslist moet worden over de eigen woning bij de scheiding. Het kan bijvoorbeeld mogelijk zijn om een woning onverdeeld te laten als geen van jullie beiden genoeg inkomen hebben om de hypotheek over te nemen. Maar jullie zijn het juist zelf die aangeven wat er in jullie geval werkt en hoe jullie het willen. Juist doordat jullie zelf beslissen en op die manier zorgen dat de afspraken maatwerk zijn, zijn de afspraken op langere termijn houdbaar.

3. De mediator lost de problemen op

Ik ben als mediator gesprekspartner en zorg ervoor dat jullie met elkaar in gesprek gaan over wat jullie belangrijk vinden en waarom dit voor jullie belangrijk is. Op die manier worden problemen van verschillende kanten belicht. Jullie moeten dus zelf aan het werk om de problemen te bespreken en vooral ook naar elkaar te luisteren en de intentie hebben om er met elkaar uit te komen.

4. Ik ga alleen naar de mediator

Aangezien ik als mediator neutraal ben, zal er altijd met jullie samen gesproken worden. Alles moet transparant zijn voor jullie beiden, want onderonsjes tussen de mediator en één van jullie is voor de ander heel vervelend.

Het komt voor dat men aan de telefoon al heel veel vragen heeft, maar de uitleg over mediation en mijn dienstverlening kan het beste aan jullie allebei tegelijk gegeven worden, zodat ieder dezelfde informatie krijgt.

5. Ik heb een advocaat nodig om naar de mediator te gaan

Nee hoor, in mediation probeer je er samen uit te komen met oplossingen en afspraken die voor jullie beiden goed werken. Ik zorg ervoor dat jullie beiden aan bod komen en dat beiden kunnen beschikken over dezelfde informatie voordat er besloten wordt. Daarna is het altijd mogelijk om de besluiten te laten checken door een eigen deskundige, zoals een financieel adviseur of advocaat.

In tegenstelling tot een mediator -die er voor jullie beiden is- is een advocaat een belangenbehartiger, dat houdt in, dat de advocaat opkomt voor zijn of haar opdrachtgever. Als de belangen van jullie niet gelijk zijn, moet ieder zijn eigen belangenbehartiger hebben. In de praktijk betekent dit dat de boel wat meer op scherp komt te staan, want de belangen van de één kunnen tegengesteld zijn aan de belangen van de ander (denk aan de betaling van partneralimentatie).

Met mediation kun je goed verder – ook als ouders

Als jullie uit elkaar gaan en jullie dit op een -naar elkaar- respectvolle manier willen doen, is mediation dé aangewezen weg. Als mediator ben ik er voor jullie beiden en werken jullie eraan om samen afspraken te maken. Ik help jullie door dit proces heen en zorg ook -via onze advocaat- voor de formele afhandeling bij de rechtbank en de inschrijving van de echtscheiding bij de gemeente. In het hele proces worden jullie ontzorgd!

En mocht de communicatie tussen jullie toch niet meer gaan, dan kun je altijd nog de gang naar de rechter maken, maar dan is er meestal niet veel hoop meer dat de onderlinge relatie goed blijft. Met mediation beslissen jullie samen over de toekomst en -als jullie kinderen hebben- hebben jullie een reële tot goede kans dat de relatie met de andere ouder van jullie kind(eren) goed blijft.

Lees meer: 10 voordelen van scheidingsmediation.

 

 

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button