Na de scheiding alleen op vakantie

Hoe regel je als gescheiden ouders de vakantie? Na de scheiding voor het eerst zonder je ex op vakantie. Vaak is het spannend om alleen een reis te boeken, terwijl je ex dat altijd deed en te kiezen wat jij wilt. Op vakantie gaan, is vaak een traditie van het hele gezin. Tijd voor een nieuwe traditie en het opnieuw afwegen van allerlei vanzelfsprekendheden.

Tips voor een vakantie als gescheiden ouders

Tip: ga voor iets wat je uitdaagt en wat ook veilig is. Iets anders brengt je iets nieuws, maar zorg ook dat je je veilig voelt.

Lisa (57 jr.) is in het verleden regelmatig met haar ex naar Griekenland geweest. Ze kiest er na haar scheiding voor hier weer naar toe te gaan, maar dan naar een eiland dat ze nog niet kent. Het voelt spannend én veilig; een nieuw gebied in een bekende cultuur. Bovendien spreekt ze af dat haar dochter de laatste week ook langs komt.

Tip: zoek een vakantie met een thema.

Francis (42 jr.) kiest ervoor om op een wijnvakantie te gaan. Ze zegt: door de gezamenlijke interesse van alle deelnemers, is er altijd iets om samen over te praten. Haar ex hield van avontuurlijke vakanties en ze vertelt: vaak kwamen we uit op een compromis vakantie. Dat dat niet meer hoeft, is eigenlijk ook wel een opluchting.

Betrek je kinderen erbij en maak samen nieuwe plannen

Als je als gescheiden ouders weer voor het eerst op vakantie gaat is het belangrijk zaken vooraf met je ex-partner af te stemmen. Doe dit in het begin van het schooljaar, dan weet je wanneer de schoolvakanties zijn en kun je deze verdelen. Spreek in januari weer af en ga het dan verder invullen, afhankelijk van de vrije dagen, die je op kunt nemen.

 Tips

Hoe zorg je als gescheiden ouders voor een fijne vakantie na de scheiding, zowel voor jezelf als voor de kinderen?

  • Betrek kinderen bij de keuzes om de vakantie in te vullen. Lees bijvoorbeeld blogs om ideeën op te doen.
  • Kinderen vinden het ook fijn thuis te zijn. Zeker als ze net verhuisd zijn. Zo kunnen ze ook in de vakantie tijd in hun nieuwe omgeving doorbrengen en alvast wennen. Kijk naar je kinderen, wat zij nodig hebben.
  • Is een alleenstaande ouder vakantie iets voor je? Vaak is dit deels georganiseerd en voor een deel kun je je eigen gang gaan. Voor kinderen vaak leuk, aangezien er veel andere kinderen zijn om mee te spelen. Pluspunt is ook dat je je verhaal kwijt kunt.
  • Voor jonge kinderen is het al snel te veel. Voor hen is het vaak onrustig om 2 keer op vakantie te gaan.
  • Laat je ex los, laat de ander het op zijn/haar manier doen. Geniet ervan dat je even niet verantwoordelijk bent. Je kunt wakker worden wanneer je wilt en hoeft niet te koken, je hebt tijd om af te spreken met vrienden, uit te gaan en dingen in huis te doe

Lees meer: hoe houd je goed contact met je ex na de scheiding en je leven op de rails na de scheiding.

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button