2 belangrijke oorzaken bij scheiding

Vooraf aan bijna elke scheiding worden wordt er een oorzaak zichtbaar:

  1. Een disbalans in geven en nemen.
  2. Het met elkaar communiceren lukt niet meer, of het wordt zichtbaar dat communicatie binnen het huwelijk uiteindelijk altijd wel een uitdaging is geweest.

Natuurlijk zijn er veel oorzaken van scheiding, alleen bovenstaande 2 oorzaken kom ik in mijn praktijk bijna altijd tegen. Laat ik die eens nader bekijken.

Over de auteur

2 belangrijke oorzaken bij scheiding

Sjoerd Uitenbroek

Mediator gespecialiseerd in echtscheidingen

1. Slechte of geen communicatie

Mensen komen elkaar tegen, worden verliefd en er is een grote roze bril ook wel “magische liefde” genoemd. Alles aan die ander is fantastisch en dat is voor altijd! Over een weer worden soms elkaars namen in het lijf getatoeëerd, kortom “de liefde voelt voor eeuwig”.

Alleen, na verloop van tijd en weer op aarde, blijkt die liefde van je leven toch wat menselijke trekjes te hebben die verstorend werken in de relatie.

Wanneer slechte communicatie op ruzie uitloopt

Jeroen heeft de gewoonte zijn vuile was te later slingeren, hij laat het daar vallen waar hij het uitrekt. Laura heeft de zooi van Jeroen al eens opgeruimd en spreekt hem er vervolgens na de 5e keer op aan.

Er ontstaat een discussie waarin Jeroen aangeeft dat hij niet begrijpt waar Laura het over heeft. Hij geeft aan dat zijn moeder altijd zijn vuile was van de vloer haalde en in de wasmachine stopte. Laura roept dat zij niet zijn moeder is en ook niet gaat worden. Hoe dan ook, of Jeroen ziet het niet of wil het niet zien, want die was ligt er elke week weer op de vloer. Vele ruzies volgen nog, maar Jeroen verandert niet. Laura geeft het op, maar de irritatie blijft en wordt groter en richt zich ook op andere “nare” trekjes van Jeroen.

Uiteindelijk besluit Laura dat praten geen zin meer heeft en raakt in zichzelf gekeerd. Jeroen die wel aanvoelt dat er iets aan de hand is gaat met Laura het gesprek aan, wat resulteert in een dynamiek van ruzie met over een weer verwijten (nooit dit of altijd dat) wie kent ze niet! Ook Jeroen trekt zich terug, er wordt niet meer met elkaar gesproken, behalve over het weer. Het begin van het einde is aangebroken, een veelgehoorde oorzaak van scheiding.

2. Disbalans in geven en nemen

Binnen elke relatie speelt geven en nemen een rol. Heel banaal: wat stop ik in een relatie en wat krijg ik terug?

Een ieder kent wel een voorbeeld uit de omgeving, of heeft het zelf meegemaakt. “Ik doe mijn best om het mijn partner naar de zin te maken, alleen het is nooit genoeg”. Dit is op ten duur vaak een oorzaak van scheiding. Als die dynamiek speelt in je relatie wees je dan bewust van het volgende:

  • Het zal nooit genoeg zijn. Er zal altijd meer worden gevraagd dan jij kunt geven!
  • De communicatie tussen jullie is diagonaal, als van een volwassen naar een kind. Een gezonde, gelijkwaardige, volwassen communicatie kan alleen maar in een horizontale communicatie zijn. Let wel, jullie allebei hebben een rol in dit proces. Het is nooit alleen die ander.
  • Alleen geven doet van alles met je eigenwaarde en het respect dat de ander voor jou heeft. Namelijk allebei dalen!! Voordat je het door hebt, ben je een schim van wie je was.
  • Geven zoals bovenstaand is een beweging die is ontstaan in je jonge jaren in je systeem van herkomst en het goede nieuws is dat jij dat dus kunt veranderen.

Zoek een goede coach die systemisch is opgeleid, die weet welke dynamiek binnen families kunnen spelen.

Een gezonde balans tussen geven en nemen

Mensen streven naar balans in geven en nemen. Als je iets hebt gekregen, veel mensen voelen zich wat schuldig, ontstaat vaak al snel de behoefte iets terug te doen. Vaak wordt er net wat meer teruggeven dan hetgeen er ontvangen is. Bij die ander werkt het net zo en er vindt dus een uitwisseling plaats in geven en nemen die de binding en verdieping tussen partners steeds groter maakt.

Wees je dus bewust hoe de balans is tussen geven en nemen in jouw relatie. Wie geeft wie neemt en is daar wederkerigheid in.

Als het niet meer werkt, is het soms beter om te scheiden. Wat de oorzaak ook is. In dat geval kan je een scheidingsmediator inschakelen om het allemaal snel en goed te regelen met elkaar. Dat is onze specialiteit als mediators van Resolve.

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button