Als je partner niet wil scheiden

Als jouw partner weigert te scheiden, terwijl jij de relatie wilt beëindigen, kan dat een ingewikkelde en emotioneel zware situatie zijn. Het is dan belangrijk om je goed te informeren over je rechten en de stappen die je kunt zetten. Een scheiding komt meestal niet uit het niets; vaak gaat er een lange periode van twijfels en afwegingen aan vooraf. Toch kan het vooruitzicht om dit nieuws te delen met je partner en eventuele kinderen de drempel nog hoger maken. Maar wat als je de knoop hebt doorgehakt en je partner weigert mee te werken aan de scheiding?

Waarom weigert je partner de scheiding?

Voordat je bepaalt hoe je hiermee omgaat, is het goed om te begrijpen waarom je partner de scheiding niet wil accepteren. Mogelijke redenen kunnen zijn:

  • Emotionele gehechtheid: Je partner heeft nog steeds gevoelens voor je en wil de relatie niet opgeven.
  • Angst voor de toekomst: Onzekerheid over financiën, huisvesting of de zorg voor de kinderen kan een rol spelen.
  • Hoop op verbetering: Soms hebben mensen de hoop dat de relatie kan verbeteren en willen ze dat een kans geven.
  • Relatiegeschiedenis: Jaren samen kunnen ervoor zorgen dat iemand moeite heeft met het idee om alles achter te laten.
  • Afhankelijkheid: Financiële of emotionele afhankelijkheid kan ervoor zorgen dat iemand vasthoudt aan het huwelijk.

Door deze redenen te erkennen, kun je beter inspelen op de emoties en bezwaren van je partner en mogelijk tot een meer constructieve oplossing komen.

Hoe vertel je dat je wil scheiden?

Wat als je partner het helemaal niet heeft zien aankomen? De eerste reactie kan er eentje zijn van ongeloof en boosheid en de boodschap dat je wil scheiden wordt niet aangenomen. Misschien heb jij je verhaal wel heel goed voorbereid. Je hebt van tevoren goed nagedacht hoe jij de wens om te gaan scheiden onderbouwt, zodat je partner vast wel zal begrijpen waarom jij deze keuze maakt.

Na een eerste heftige reactie van de ander, komen er meestal talloze vragen op je af en kan de ander proberen je nog op andere gedachten te brengen. Dit is eigenlijk heel logisch. De scheidingsmelding maakt dat er ineens een einde komt aan het toekomstperspectief dat jullie samen hadden. De basis waarop die gebouwd was, dreigt ineens weg te vallen. Het is dan ook goed om de ander eerst even de tijd en de ruimte te gunnen om de boodschap te laten doordringen. Jij bent al een hele tijd bezig met het proces, voor de ander begint het net.

Als het tijd wordt de eerste stap te zetten

Op een gegeven moment kun je eraan toe zijn de scheiding daadwerkelijk te gaan regelen. Het liefst met een mediator, want die is er voor jullie beiden. Als je daartoe actie wil ondernemen, dan kan het zijn dat jouw partner niet van plan is daaraan mee te werken. De ander zegt niet te willen scheiden en wil dat alles blijft zoals het is. Waarom de ander niet wil meewerken aan de scheiding kan allerlei oorzaken hebben. De ander kan denken dat de bui wel over waait of soms wil iemand vanuit een geloofsovertuiging niet scheiden. Men kan ook weigeren vanuit een stuk afhankelijkheid, ‘hoe moet dat straks dan allemaal zonder jou’.

In sommige gevallen vinden partners dat ze het recht hebben om het huwelijk te redden binnen relatietherapie en gaan dat dan ook eisen. Maar als het voor jou zeker is dat je niet langer gelukkig bent/wordt in dit huwelijk, dan kan jouw overtuiging zijn dat het te laat is voor relatietherapie.

Als je partner weigert mee te werken aan de scheiding

Hoe vervelend ook; deze patstelling brengt geen beweging in de situatie die niet langer wenselijk is. Wat kun je nu het beste doen?

  • Wees duidelijk en direct in je boodschap van de scheiding. Voorkom dat je in rondjes blijft draaien en voorkom ruis, waardoor er wellicht weer hoop bij de ander kan ontstaan. Besef je (en laat dit ook aan je partner weten) dat er twee mensen nodig zijn voor het voortzetten van de relatie. En in Nederland is het zo geregeld, dat er één nodig is om de scheiding door te zetten.
  • Laat de ander weten dat je ook de stap wil zetten om de scheiding te regelen. Zo wordt het voor de ander ook echt. Besef je (en leg dit ook uit aan je partner) dat het zo geregeld is dat er 2 manieren zijn jullie scheiding te regelen. Te weten via een mediator of elk een advocaat. De eerste vorm levert jullie een goedkopere en snellere oplossing op. Ook voorkomen jullie dat je tegenover elkaar komt te staan. Helemaal van belang als jullie samen kinderen hebben en dus met elkaar te maken houden als ouders.

Ook in het mediation gesprek kan zo nodig aandacht besteed worden aan de scheidingsmelding. In het bijzijn van een mediator kan er dan worden ingegaan op de vraag, waarom één van de partners wil scheiden.

Laat je goed informeren

Wat als je partner niet wil scheiden? Het is dan cruciaal om jezelf goed te informeren over de verschillende aspecten van een scheiding. Dit omvat niet alleen de juridische procedures, maar ook de emotionele en financiële gevolgen. Neem de tijd om artikelen, boeken en betrouwbare online bronnen te lezen over echtscheiding. Overweeg ook om met een advocaat te praten die gespecialiseerd is in familierecht; zij kunnen je voorzien van deskundig advies over je rechten en plichten.

Daarnaast kan het nuttig zijn om te leren over de mogelijkheden van mediation, waarbij een neutrale derde partij helpt om tot een oplossing te komen. Hoe beter je geïnformeerd bent, des te sterker en zekerder je kunt optreden in deze emotioneel geladen situatie. Informeren is niet alleen een manier om je voor te bereiden, maar kan ook helpen om gevoelens van angst en onzekerheid te verminderen, zodat je met meer vertrouwen de volgende stappen kunt zetten.

Als je partner niet wil scheiden hebben jullie waarschijnlijk hulp nodig. Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel beter geïnformeerd en heb je misschien de juiste hulp al gekregen. Misschien dat een familiemediator jullie goed kan helpen. Neem gerust contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. Lees meer: rouwproces bij de scheiding en wat betekent echtscheidingsbemiddeling?

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button