Mijn partner wil niet scheiden, wat moet ik doen?

Jij wilt scheiden, maar je man of vrouw niet. Eén van onze mediators gaat in deze blog in op de stressvolle situatie dat jij wel wilt scheiden en de ander niet, of net andersom!

Je bent alweer wat jaartjes samen met je partner. De laatste paar jaar knaagt er iets aan je, je bent niet meer gelukkig in je relatie. Eerst schrik je er zelf van en onderzoek je wat er mis is en of je hier iets aan kunt doen. Mensen zeggen weleens: de koek is op. Zo voelt het ook voor jou.

Je durft het nog niet aan je partner te vertellen. Op internet heb je niet echt bruikbare tips gevonden. Je durft er met niemand over te praten. Hoe moet dat met de kinderen, ons mooie huis, alles wat we samen hebben opgebouwd? Jullie levens lopen op zoveel fronten door elkaar heen: familie, vrienden, hobby en misschien wel werk.

Stoute schoenen aan

Toch trek je de stoute schoenen aan. Je houdt je rug recht, toont geen twijfel en angst voor de toekomst. Nee, je wil niet naar een relatietherapeut, nee je wil het niet nog een keer proberen. Je partner schrikt. Emoties laaien hoog op, verwijten vliegen je om de oren. Je houdt je sterk.

Uit de mediation praktijk

Op een regenachtige maandagmorgen maak ik kennis met Marian en Peter. Peter opent de deur en geeft mij een ferme hand. In de woonkeuken zit Marian aan tafel; zij begroet mij kort. Haar lichaamstaal vertelt mij dat zij hier niet op zit te wachten. Ik stel mij voor en vat kort samen wat er een paar dagen geleden telefonisch is besproken met Peter. Ik vraag Marian of ze wil vertellen hoe zij Peter’s mededeling dat hij een punt achter hun huwelijk wil zetten heeft ervaren en ik verzoek Peter om pas te reageren als Marian haar verhaal heeft gedaan. Marian beschrijft de pijn, haar ongeloof en haar boosheid. Zij is doodsbang hoe ze verder moet. Op zijn beurt geeft Peter aan al een jaar met de gedachte om te scheiden rond te lopen en de stap niet durfde te zetten, omdat hij Marian niet wilde kwetsen. Ik vraag Peter om zo duidelijk mogelijk aan Marian te vertellen waarom hij niet verder wil met haar. Ik nodig Marian uit om alles wat vandaag besproken is te laten bezinken en contact met mij op te nemen als zij er klaar voor is. 2 weken later zit ik op uitnodiging van Marian weer aan hun keukentafel. Ditmaal vertel ik hoe ik ze kan begeleiden bij hun scheiding. Marian is er klaar voor om de scheiding op fatsoenlijke, eerlijke wijze te regelen.

Begrip voor elkaar

Al pratend ontstaat er tussen Marjan en Peter in bovenstaand voorbeeld gaandeweg meer begrip voor het besluit om uit elkaar te gaan en meer begrip voor ieders boosheid, frustratie en verdriet. De basis om de relatie met mediation te beëindigen is gelegd. Niet alleen het begin van de relatie was goed, ook het beëindigen van een jarenlange relatie kan op zodanige wijze dat je hierover achteraf toch een goed gevoel hebt: jullie hebben het netjes met elkaar geregeld en je kunt van hieruit verder met je leven.

Wat als je partner niet mee werkt en niet wil scheiden?

Wat gebeurt er eigenlijk wanneer een partner niet aan de echtscheiding wil meewerken? Je partner wil kost wat kost niet scheiden, houdt de hakken in het zand en ziet mediation niet zitten. Als je de scheiding toch wil doorzetten, dan zoek je een advocaat. Je partner neemt ook een eigen advocaat in de arm.

Je partner wordt bozer en bozer, vriendelijk geholpen door de advocaat. De advocaat gaat mee in jullie strijd voor maximale winst, zonder aandacht voor emoties en het herstel van het contact met je toekomstige ex-partner. De rechter beslist uiteindelijk over de uitkomst van het juridisch gevecht, zonder dat je hier verder nog inbreng in hebt. Resultaat: misschien wel een fikse deuk in je eigenwaarde en tot overmaat van ramp ook nog een gat in je portemonnee. Want advocaten zijn duur en het traject is lang. Je hebt hier weinig invloed op.

Conclusie is dat, als beide partners niet in een vechtmodus willen belanden en met gezonde tegenzin in gesprek met elkaar willen gaan, mediation niet alleen zorgt voor een echtscheidingsconvenant waar jullie beiden achter staan, maar ook een positieve beëindiging van jullie huwelijk dat zoveel mooie momenten heeft gekend.

Voor mediation bij scheiding in het van belang dat jullie beiden hier achter staan. Beiden moeten willen meewerken en zoeken naar goede oplossingen. Ook als één van jullie beiden de beslissing heeft genomen te willen scheiden, is mediation zeker geschikt. Voor beide partners is er ruimte en tijd in het gesprek.

Lees meer: als de ander niet mee werkt bij de scheiding.