kinderen bij de scheiding

Problemen in de omgangsregeling, wat zijn tips?

Frustraties in de omgang met je ex. Een omgangsregeling, die niet loopt of steeds dezelfde verwijten worden herhaald

Problemen blijven bestaan als je alleen maar naar de oppervlakte kijkt. Vaak hebben problemen tijdens en na een scheiding een dieper liggende oorzaak.

Vergelijk het met het bekende beeld van de ijsberg; alleen het topje is zichtbaar. Een man is kwaad op zijn ex-vrouw; hij ziet zijn dochtertje niet in nieuwe kleren, terwijl hij veel kinderalimentatie betaalt. Of er ontstaat ruzie doordat een vrouw moeite heeft met de nieuwe partner van haar ex.

Wat is je eigen pijn of angst?

Van belang is je eigen verhaal duidelijk te krijgen; je eigen pijn en angsten. Soms gaat dat terug naar je eigen jeugd en je eigen kindsdeel. Dit is vaak de laag waar de oorzaak van de problemen zit. Als deze helder is, kunnen problemen echt worden aangepakt.

Uit de praktijk: omgangsregeling verloopt moeizaam

De omgangsregeling tussen Roel en Marieke loopt moeizaam. Er is een vervelende sfeer bij het halen en brengen van de kinderen en er zijn steeds dezelfde verwijten.

In het gesprek met hen bleek dat het voor Marieke niet duidelijk was, waarom Roel wilde scheiden. Ze voelde zich door de scheiding erg afgewezen, kwaad en verdrietig.

Marieke is erg gevoelig voor afwijzing. Ze geeft zelf aan dat dit te maken heeft met haar jeugd; een kindsdeel komt dus naar boven. Ze is vanaf haar jeugd continu in relaties geweest. Ze heeft nooit geleerd wie ze zelf is. Er is een leegte in haar, die ze altijd buiten zichzelf heeft gezocht. Niemand kon echter aan haar verwachtingen voldoen. Ze voelde zich minderwaardig en dit verplaatste ze haar buiten. Word ik wel gezien? Dit gevoel werd constant getriggerd door Roel; hierdoor werd de omgangsregeling enorm gefrustreerd.

Door met haar over haar eigen kindsdeel te praten en haar te laten inzien dat de pijn van haar was, kwam er inzicht. Ze besefte dat haar pijn weliswaar getriggerd werd door de hele situatie, maar wel van haar was.

Aandacht voor de scheidingsmelding

Met hen wordt ook besproken hoe de scheidingsmelding is gegaan en of Roel dit wilde toelichten aan Marieke. In een open en rustige sfeer gaf hij aan dat hij niet langer van haar hield. Voor Marieke werd het nu duidelijk waarom er gescheiden werd. Je zag aan haar dat er een kwartje landde en dat ze besefte dat het echt over is.

Het effect was dat er meer openheid kwam om te praten over de omgang met de kinderen. Doordat beide zich kwetsbaar hadden opgesteld, werd de onderliggende pijn en de strijd grotendeels opgelost. Er kwam meer contact en het contact liep vloeiender. Het beeld werd groter; de tunnelvisie verdween. Ze zaten niet langer vast in de pijn en strijd.

Tip is de tijd te nemen voor het rouwproces bij de scheiding. Gun jezelf een relatie met jezelf. Wil je een goede toekomst opbouwen, dan is een goede fundering nodig. Je moet het leuk met jezelf hebben. Je geeft ook een mooi voorbeeld aan je kinderen en het geeft een goede fundering voor een nieuwe relatie.

Lees meer; rouw en verlies bij de scheiding en hoe zorg je voor goed contact met je ex?