5 veel voorkomende redenen om te scheiden

Sjoerd Uitenbroek, mediator: als ik aan mensen vertel dat ik werk als scheidingsbemiddelaar, dan komt nogal eens de vraag wat nu de meest voorkomend redenen zijn om een relatie te beëindigen. Je kunt denken dat verliefdheid op een ander de belangrijkste reden is en dat is vaak niet zo. Verliefd worden op een ander is meestal een gevolg van een dieperliggend probleem, waardoor partners hun relatie beëindigen. In deze blog bespreek ik 5 redenen om te gaan scheiden.

1. Slechte of geen communicatie in de relatie

Wat je vaak ziet gebeuren is dat bij de start van de relatie over en weer nog van alles wordt besproken en dat dit gaandeweg steeds minder wordt. Allebei de partners denken na verloop van tijd dat hij/zij wel weet wat de ander bedoelt of denkt, zonder te controleren of dit ook klopt. Dan komen er aannames, die dus helemaal niet hoeven te kloppen.

Wat ook kan gebeuren in de relatie is conflictenvermijding. Dit komt eigenlijk neer op ‘laten we het maar nergens hebben’. Ogenschijnlijk lijkt alles gladjes te verlopen, maar uiteindelijk barst de bom bij één van beiden. Vaak is er dan geen weg meer terug en is alles te hoog opgelopen. Het gevolg is dan vaak een scheiding.

2. Uit elkaar gegroeid

Vaak een gevolg van het patroon wat hierboven is genoemd; er wordt niet meer echt gecommuniceerd. Er worden nauwelijks zaken meer gedeeld en/of de confrontatie wordt niet meer aangegaan. Partners kunnen denken ‘laat maar zitten, het heeft toch geen zin’. “We zijn uit elkaar gegroeid’ wordt vaak genoemd als aparte reden om uit elkaar te gaan en heeft dus alles te maken met een slechte of zelfs geen communicatie.

3. Botsende karakters

Dit komt veel voor in relaties die op jonge leeftijd zijn gestart. Beiden waren jong toen de relatie ontstond, denk aan rond de 16 jaar. Beiden zijn nog volop in ontwikkeling en de karakters moeten nog (verder)ontwikkelen, zelfs de hersenen zijn nog niet volgroeid.

Een tijd later, bijvoorbeeld als ze tegen de 30 jaar zijn, komen beiden erachter dat gaande de jaren, ze allebei een andere ontwikkeling hebben doorgemaakt. Ze zijn veranderd als mens op een manier die niet meer past binnen de liefdesrelatie die het ooit was. Bijvoorbeeld: zij was altijd zo lief en rustig, maar door haar carrière is ze een stuk assertiever geworden en dat laat ze ook merken in de relatie. Hij kan hier moeilijk mee omgaan.

4. Gebrek aan liefde

Mensen komen in contact met elkaar en er ontstaan relaties die op enig moment kunnen overgaan in een liefdesrelatie.  Dat is een zogenaamde magische liefdesrelatie waarin alles van de ander wordt gezien als leuk, geweldig en uniek. De ander wordt gezien vanuit de bekende roze bril. Het leven is één groot feest en in die gemoedstoestand denken wij dat het feest altijd zal blijven.

Na verloop van tijd, terug op aarde, blijkt dat die ander toch best wat karaktertrekken heeft die als minder prettig worden ervaren. In het begin keek ze bijvoorbeeld tegen hem op, omdat hij altijd zo rustig blijft. Gaandeweg vindt ze hem saai worden en mist ze ‘leven’ in hem. Of hij vond haar temperament geweldig, na verloop van tijd begint hij dit te ervaren als onrust en vindt haar een ‘drama queen’, die van een mug een olifant maakt.

In het begin wordt dit stemmetje nog gesust ‘maar ja overal is wel wat en bovendien hij/zij kan veranderen, toch?’. Vaak is dat dus niet zo. Alles wat aangeleerd is kan worden veranderd, karaktertrekken veranderen echter niet. De liefde gaat over en het blijkt dat de ander eigenlijk helemaal niet bij je past en dat jullie erg verschillend in het leven staan. Met dat inzicht komt het regelmatig voor dat de liefde bij de start van de relatie na verloop van tijd stolt en dat een scheiding volgt.

5. Geen vertrouwen en geen respect

In elke relatie die wij aangaan verwachten wij een (basis)vertrouwen en een respectvolle omgang. Het vertrouwen in een relatie met collega’s is doorgaans een ander vertrouwen dan in een liefdesrelatie.  Als het goed is zal de kwetsbaarheid in een relatie met een partner dieper gaan dan bij een relatie met een ander.

Nu kan er in die partnerrelatie iets gebeuren wat het vertrouwen en respect in de ander, in elkaar onder druk zet. Deze druk kan zo oplopen, dat uiteindelijk wordt besloten de relatie te beëindigen. Vaker dan men zou denken ligt de aanleiding tot de breuk al verder terug in het verleden. Een voorbeeld hiervan uit de praktijk:

Een man gaat een seksuele relatie aan met een andere vrouw. Na 3 maanden komt zijn vrouw achter deze affaire en er ontstaat een hevig ruzie. De vrouw voelt zich respectloos behandeld en bovendien is haar vertrouwen in haar man volledig weg. Feitelijk is het huwelijk voorbij. De man betuigt spijt, geeft aan er alles aan te doen om het huwelijk in stand te willen houden, die andere vrouw stelde toch niets voor. De relatie met zijn vrouw is na de affaire wel veranderd. Het gaat moeizamer, er zijn meer conflicten en ze beginnen elkaar te ontlopen. 5 jaren later wordt het huwelijk alsnog ontbonden. De aanleiding tot de breuk is uiteindelijk toch de affaire die de man jaren daarvoor heeft gehad.

Tot slot: er zijn natuurlijk nog veel meer redenen om de relatie te beëindigen, denk bijvoorbeeld aan seksuele problemen, financiële problemen, verslaving, geweld, trauma, etc.

Lees meer: wat kan mediation bij een scheiding betekenen? Of wat houd mediation nou in?

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button