Rouwverwerking na scheiding

Er zijn vele vormen van rouw. Denk aan verlies van een dierbare, verlies van gezondheid en zeker ook rouw na scheiding. Rouw wordt gezien als de achterkant van de liefde en is niet zelden traumatisch. Rouwverwerking na scheiding komt dan ook vaak voor, waarbij je vaak verschillende fasen doorloopt.

Over de auteur

Rouwverwerking na scheiding

Sjoerd Uitenbroek

Mediator gespecialiseerd in echtscheidingen

5 fases van rouwverwerking na scheiding

Rouw na scheiding is de prijs betalen voor alles wat geweest is. Immers zijn er ook mooie jaren met elkaar geweest, mogelijk zijn er kinderen, fijne vakanties, samen het eerste huis gekocht. Veel ontmoetingen komen en gaan en dat is prima, doorgaans heb je daar weinig of geen last van. Het zijn vluchtige ontmoetingen die je vergeten bent als ze voorbij zijn.

Hoe dan ook ieder mens krijgt te maken met grote verliezen, dus met rouwverwerking. Daarbij doorloop je vaak 5 fases.

1. Ontkenning

Het eerste stadium van rouw is ontkenning. Je weet de scheiding is een feit, alleen velen zitten in een ontkenningsfase, wij hebben zulke mooie jaren gehad en als we ons best doen kan dat toch weer. Nieuwe start! Verhuizen naar andere gemeente, samen dingen doen net als toen, andere baan, liefdes baby, ed.

2. Boosheid/angst

Als je terug bent op aarde, ontstaat er boosheid en angst. Hoe kan mijn partner mij zo aan de kant zetten, het komt als donderslag bij heldere hemel binnen. Mijn partner heeft nooit iets gezegd, ik heb niets gemerkt, en de kinderen hoe moet dat dan? Wat met het huis? Waar moeten de kinderen en ik wonen? Heb ik straks wel genoeg inkomen? Kortom, boosheid, eenzaamheid en angst voor de toekomst.

3. Onderhandelen

Had ik maar…. gedachten. Als ik of wij nu dat of dat doen dan….. Ik ga het bespreken en dan komt het vast wel goed.

4. Depressie

Na het onderhandelen wordt de blik weer gericht naar de toekomst en daar is het donker, geen licht aan het einde van de tunnel. Gevoelens van leegte, eenzaamheid, angst alleen op een dieper niveau dan bij 2. Je denkt dat de pijn nooit meer over zal gaan.

5. Acceptatie

De laatste fase en best verwarrend het gevoel dat je opkrabbelt uit je depressie en dat je langzaam accepteert dat er een nieuwe werkelijkheid is ontstaan. Dat die nieuwe werkelijkheid ook nieuwe kansen biedt ondanks de pijn van het verlies.

Rouwverwerking na scheiding

Let wel, bovenstaande 5 fasen bij rouwverwerking gelden voor vele vormen van rouw, maar dus ook na scheiding. Helaas kom ik in mijn werk als scheidingsbemiddelaar veel cliënten tegen die het niet over rouw willen hebben. Als we het er maar niet over hebben dan is het er ook niet! Dat is heel jammer want vroeg of laat klopt rouw na een ingrijpende traumatische gebeurtenis, zoals een scheiding, bij een ieder op de deur. Dan is een eerder bewustzijn van wat rouw is helpend om de 5 fases van rouwverwerking beter door te komen.

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button