Scheiden en een huurwoning
Het hoge woord is eruit: jullie gaan scheiden. Hier komt natuurlijk veel bij kijken, zowel emotioneel als financieel. Als je samen een woning huurt, zijn er een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. In dit artikel gaan we dan ook dieper in op huurwoning en scheiding.
Wie krijgt de huurwoning bij een scheiding?
Jullie moeten afspraken maken over wie de huurwoning krijgt. Wie blijft er wonen? Daarbij is het belangrijk om te onderzoeken op wiens naam het huurcontract staat. Er kan sprake zijn van samenhuur of medehuur. Jullie moeten de verhuurder op de hoogte stellen en in sommige gevallen ook toestemming vragen.
Als geen van beiden in de huurwoning kunnen/willen blijven wonen, dan dient het huurcontract te worden opgezegd. Let hierbij op de opzegtermijn!
Financiële consequenties scheiding
Een scheiding kan gevolgen hebben voor de gemeentelijke belastingen. Controleer bij de gemeente of dit ook in jouw situatie het geval is!
Wanneer jullie in een sociale huurwoning wonen en jullie niet meer elkaars toeslagpartner zijn, is er een grote kans dat de achterblijvende partij hogere toeslagen kan aanvragen. Jullie zijn niet meer elkaars toeslagpartner vanaf het moment waarop jullie niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. In geval van een echtscheiding geldt als aanvullende voorwaarde (behalve voor de huurtoeslag) dat het scheidingsverzoek bij de rechtbank moet zijn ingediend. De mediators van ResolveVisie kunnen jullie helpen met het berekenen van de toeslagen zoals huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget.
Huisvesting voor de andere partner
Een grote uitdaging in de huidige woningmarkt is het vinden van andere woning voor de partner die de woning verlaat. Huren na scheiding kan lastig zijn, maar soms is er meer mogelijk dan men denkt. Per gemeente kunnen de regelingen erg verschillen.
Gezien de grote vraag naar (sociale) huurwoningen zijn de voorwaarden om met voorrang een woning toegewezen te krijgen steeds verder aangescherpt. Zo is in de meeste gemeenten een scheiding geen reden om urgentie te krijgen. Soms kan een urgentie huurwoning na scheiding worden aangevraagd op basis van de te hoge woonlast in combinatie de zorg voor minderjarige kinderen. De mediators van ResolveVisie helpen jullie om de mogelijkheden in kaart te brengen voor huren na scheiding.
Scheiden en huurwoning: overige aandachtspunten
Naast de afspraken die jullie moeten maken mbt scheiden en de huurwoning, zijn er nog vele andere onderwerpen die aandacht verdienen. Denk aan: afspraken over de eventuele kinderen, de verdeling van gezamenlijke bezittingen en schulden, alimentatie en pensioen.
Wij informeren jullie graag in een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Laat je contactgegevens achter en wij nemen contact op om een afspraak bij jullie thuis in te plannen.