Scheiden en huurwoning
Wanneer jullie gaan scheiden met een huurwoning als jullie thuis, ontstaat er extra uitdaging. Een scheiding is al complex, als mensen besluiten te scheiden dan is een belangrijk onderdeel: de woning. Of dat nu een huurwoning is of een koopwoning is feitelijk niet belangrijk want in beide gevallen gaat het over huisvesting, wat in Nederland een flinke uitdaging kan zijn. Natuurlijk is de behandeling van scheidingen met een huurwoning of koopwoning anders en graag kijk ik eens met jullie naar de route van een huurhuis bij scheiden.
Urgentie huurwoning
Een belangrijke vraag die partijen bij een scheiding stellen is “kan één van ons urgentie aanvragen voor het verkrijgen van een huurwoning?” Het antwoord is nee, tenzij er sprake is van huiselijk geweld, misbruik of een ernstige fysieke of mentale beperking of soortgelijke.
Deze uitzonderingen dienen wel aantoonbaar te zijn door professionals (arts, psycholoog). Bij huiselijk geweld en/of misbruik zijn vaak organisaties als Veilig Thuis en kinderbescherming (al) betrokken. Dus ‘zomaar’ een urgentieverklaring voor een huurwoning zal niet gaan, ook niet met een briefje van de huisarts.
Een andere belangrijke vraag is “wie mag er in de huurwoning blijven wonen?”. Mensen gaan niet voor niets uit elkaar, er zijn spanningen, partijen ervaren veel onzekerheid en angst voor de toekomst en als dan ook letterlijk de basis boven je hoofd nog wegvalt dan geeft dat slapeloze nachten, dus laten we er eens naar kijken.
Wie krijgt de huurwoning?
Laat ik me voor nu beperken tot een scheiding met een sociale huurwoning. Daarbij wordt de woning versterkt door een woningcorporatie die een huurovereenkomst opstelt en het voorlegt aan de huurder(s). De verhuurder heeft vooraf een aantal gegevens opgevraagd waaronder inkomensgegevens. Partijen die een samenleving aangaan dienen allebei de huurovereenkomst te tekenen waarbij de meest verdienende doorgaans de hoofdbewoner wordt. Al ben ik ook in mijn praktijk wel tegen gekomen dat beide huurders hoofdbewoner zijn van de huurwoning.
Stel, als er na 10 jaar wordt besloten de samenleving te beëindigen, ieder gaat zijn eigen weg. In het geval van één hoofdbewoner zal die bewoner het huurhuis kunnen blijven bewonen waarbij de woningcorporatie mogelijk wel een inkomenstoets zal doen. Nu kan het zijn dat partijen overeenkomen dat niet de hoofdbewoner in de woning blijft, maar de woning laat aan zijn/haar toekomstige ex-partner. Natuurlijk dient de woningcorporatie op de hoogte te worden gebracht, uiteindelijk zullen zij dienen toe te stemmen met een wijziging van de hoofdbewoner. De woningcorporatie zal mogelijk niet direct afwijzen maar zal wel informatie willen hebben zoals bijvoorbeeld inkomen, hoeveel personen komen er te wonen? Mocht voor de corporatie de aangeleverde gegevens akkoord zijn, dan kan een nieuw huurcontract worden opgesteld.
Tot slot
Zaken die van belang zijn waar partijen aan dienen te denken zijn:
- Een nieuw huurcontract zou een nieuwe, hogere huur kunnen betekenen;
- Mogelijk dat er zich ook wijzigingen hebben voorgedaan in de voorwaarden van de corporatie, dus vraag naar die voorwaarden;
- Bedenk dat bij het verkrijgen van een sociale woning het belangrijk is hoeveel bewoners er zijn, immers bij sociale huur mag de woning één kamer meer hebben dat het aantal bewoners.