Scheiden na je 60ste
Scheiden na je 60ste, dat is nogal wat. Jij of je partner gaat met pensioen en je komt allebei thuis te zitten. Je kunt denken: wat nu? Wil ik de rest van mijn leven op deze manier door? Soms wordt er dan gekozen voor een scheiding.
Volwassen kinderen
Dat de kinderen uit huis zijn, betekent niet dat ze geen rol meer spelen bij de scheiding. Volwassen kinderen zijn vaak betrokken bij de scheiding van hun ouders. Ze zijn soms ook bij gesprekken rondom de scheiding aanwezig.
Marieke en Sjoerd zijn in de 60 als Marieke aangeeft te willen scheiden. Sjoerd is een dominante man, die veel bepaalt. Nu hij thuis is gekomen door zijn pensioen, vindt Marieke de situatie onhoudbaar en wil scheiden.
Hun kinderen ‘kiezen partij’ voor hun moeder, zien haar als de ‘zwakkere’, die op moet boksen tegen Sjoerd. Ze dringen aan dat zij op haar strepen moet gaan staan en moet zorgen dat ze krijgt waar ze recht op heeft.
Verbonden door (klein)kinderen
Je bent vaak ook verbonden door kinderen en wellicht ook kleinkinderen. Dit maakt dat je ook na de scheiding elkaar blijft tegenkomen. Dit geldt ook voor een gezamenlijke vriendenkring.
Van belang is dat je beide tevreden bent over hoe de scheiding is geregeld. Dat je beide achter de afspraken staat en dat je weet dat het netjes is geregeld. In bovenstaand voorbeeld, waarin de vrouw wordt aangeraden goed voor zichzelf op te komen, mag je verwachten dat een mediator de beide belangen goed behartigd.
Doordat je het praktische stuk goed hebt afgesloten, voorkom je frustraties in het verdere contact.
Financiële gevolgen
Een scheiding na je 60ste kan aanzienlijke financiële gevolgen hebben, aangezien veel oudere koppels hun financiën nauw verweven hebben. Enkele belangrijke financiële aspecten om rekening mee te houden zijn:
Verdeling van pensioenen: Pensioenopbouw wordt vaak gezien als gezamenlijk vermogen en moet daarom eerlijk worden verdeeld. Dit kan leiden tot lagere inkomsten na de scheiding, vooral als een van de partners niet heeft bijgedragen aan de pensioenopbouw.
Verkoop van het huis: Voor veel koppels is het gezamenlijke huis het grootste bezit. De verkoop ervan kan nodig zijn om de scheiding financieel haalbaar te maken, maar dit kan emotioneel belastend zijn.
Levensonderhoud: Op oudere leeftijd is het moeilijker om nieuwe inkomsten te genereren, wat betekent dat het inkomen na de scheiding aanzienlijk lager kan zijn. Alimentatie kan een optie zijn, maar dit hangt af van de omstandigheden van beide partijen.
Zorgkosten: Gezondheidszorg en zorgverzekering worden steeds belangrijker naarmate men ouder wordt. Het verliezen van de zorgverzekering van de ex-partner kan financiële zorgen met zich meebrengen.
Los van elkaar komen
Als je gaat scheiden na je 60ste zijn jullie waarschijnlijk lang samen geweest. Het proces om los van elkaar te komen is dan ook niet eenvoudig. Gezamenlijke kinderen, bezittingen en jullie woning. Dit is aan de ene kant emotioneel, doordat je zo verweven en verbonden bent met elkaar. Elk heeft hierin zijn eigen proces. Soms is er de hoop dat de ander je begrijpt, maar daar is vaak geen ruimte voor.
Aan de ander kant heeft het loskomen ook een praktische kant. Er is vaak sprake van patronen, met ook een bepaalde afhankelijkheid. Bijvoorbeeld dat één altijd voor de financiën heeft gezorgd. Het kan tijd kosten een eigen leven op te bouwen.
Sjoerd regelde altijd alle bankzaken. Marieke wordt na de scheiding gedwongen dit zelf te doen. Ze ziet er tegen op en vraagt zich af hoe het straks allemaal moet, als ze alleen is. Hun dochter leert Marieke om te gaan internetbankieren. Ze gaat een cursus hierin volgen en ervaart dat ze het prima zelf kan. Dit maakt haar ook sterker.
Conclusie
Scheiden na je 60ste is een ingrijpende gebeurtenis, zowel op financieel als emotioneel vlak. Toch biedt het ook een kans op een nieuw begin en persoonlijke groei. Door goed geïnformeerd te zijn over de mogelijke gevolgen en door de juiste stappen te zetten, kunnen mensen die een grijze scheiding doormaken, deze nieuwe fase van hun leven met optimisme en vertrouwen tegemoet treden.
Lees meer; wat kan scheiden op latere leeftijd betekenen? of wij zijn 60 plus en gaan scheiden, wat te doen met eigen woning?