Scheiden van tafel en bed
Willen jullie scheiden van tafel en bed? Lees hier dan meer informatie en wat wij voor jullie kunnen betekenen.
Willen jullie scheiden van tafel en bed? Lees hier dan meer informatie en wat wij voor jullie kunnen betekenen.
Je kunt scheiden van tafel en bed als je niet meer wilt samen leven met je partner, maar je wilt ook niet scheiden. Je leeft dan apart van elkaar. Wij vertellen je meer over deze vorm van scheiden.
Je kunt alleen voor scheiden van tafel en bed kiezen bij een huwelijk en dus niet bij een geregistreerd partnerschap. Tegenwoordig komt deze vorm van scheiden niet zo vaak voor, omdat de wet niet meer verplicht om tijdens het huwelijk samen te wonen. Je hoeft dus niet persé iets formeels te regelen, als jullie besluiten niet langer samen te leven.
Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor scheiden van tafel en bed:
Bij scheiden van tafel en bed, ben je wettelijk gezien niet gescheiden, maar leef je apart van je partner. De procedure van scheiden van tafel en bed is vrijwel hetzelfde als bij een gewone scheiding. Je bezittingen en vermogen worden gescheiden, er is een advocaat bij nodig en de stukken moeten naar de rechter. Het verschil zit in het feit dat de scheiding van tafel en bed wordt bijgeschreven in het huwelijksgoederenregister en niet in het register van de burgerlijke stand. Dit houdt in dat je nog officieel getrouwd bent.
Bij minderjarige kinderen (onder de 18 jaar) is ook het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. Hierin komen alle afspraken over de kinderen. Zoals de kinderalimentatie en de zorgverdeling.
We ondersteunen en ontzorgen je volledig
We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek.
Maak kennis met één van onze deskundige mediators in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. Scheiden in 7 stappen →
Wat zijn de voor- en nadelen van het scheiden van tafel en bed:
Scheiden van tafel en bed voordelen:
Scheiden van tafel en bed nadelen:
Fiscaal verandert er het één en ander, je bent niet meer aansprakelijk voor nieuwe schulden van je ex en in sommige gevallen is er recht op meer toeslagen of heffingskortingen.
Om eenzijdig definitief te scheiden moet je 3 jaar wachten, tenzij je gezamenlijk dit aanvraagt, dan is er geen termijn.
Willen jullie scheiden van tafel en bed, dan moeten jullie een aantal praktische zaken regelen en afspraken maken. Mediation bij scheiding kan daarbij helpen. We zetten ze in grote lijnen voor je op een rijtje.
Op enig moment komen Jaap en Els bij mij. Zij zijn al 35 jaar getrouwd en hun kinderen zijn volwassen en zelfstandig. Ze geven aan niet officieel te willen scheiden, maar samenwonen lukt niet meer en ze willen apart gaan leven. Hun reden om geen echtscheiding door te zetten is uit geloofsovertuiging. Of ik ze kan helpen? Ik informeer ze over het traject en de mogelijkheden. Aangezien het vermogen, bezittingen en schulden niet langer gemeenschappelijk zullen zijn, maak ik samen met hen goede afspraken over de woning, de pensioenen en het verdelen van de financiën.
Om de reden dat er een onderhoudsplicht is, maak ik ook een alimentatieberekening en spreken we een bedrag af voor partneralimentatie. Ook wordt voor de juridische afwikkeling gezorgd door onze vaste samenwerkende advocaat in te schakelen. Deze zorgt voor het bijschrijven van de scheiding van tafel en bed in het huwelijksgoederenregister. De juridische kosten zijn hetzelfde als bij het regelen van een echtscheiding.
“Prettig contact en luisterend oor. Prima uitleg in dit voor ons toch een rouwproces waar je door moet samen.”