Scheiden van tafel en bed

Willen jullie scheiden van tafel en bed? Lees hier dan meer informatie en wat wij voor jullie kunnen betekenen.

scheiden van tafel en bed

Je kunt scheiden van tafel en bed als je niet meer wilt samen leven met je partner, maar je wilt ook niet scheiden. Je leeft dan apart van elkaar. Wij vertellen je meer over deze vorm van scheiden.

Je kunt alleen voor scheiden van tafel en bed kiezen bij een huwelijk en dus niet bij een geregistreerd partnerschap. Tegenwoordig komt deze vorm van scheiden niet zo vaak voor, omdat de wet niet meer verplicht om tijdens het huwelijk samen te wonen. Je hoeft dus niet persé iets formeels te regelen, als jullie besluiten niet langer samen te leven.

Redenen scheiden van tafel en bed

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor scheiden van tafel en bed:

 • Uit geloofsovertuiging. Er komt geen scheiding en je krijgt toch ruimte om je eigen leven te leiden.
 • Vanwege de financiële situatie, bijvoorbeeld omdat je een eigen bedrijf begint en het vermogen van elkaar wilt scheiden.
 • Een scheiding is nog een brug te ver en je wilt dit nog niet doorzetten. De behoefte is er echter wel om je eigen leven te leiden en apart te wonen.

Procedure scheiden van tafel en bed

Bij scheiden van tafel en bed, ben je wettelijk gezien niet gescheiden, maar leef je apart van je partner. De procedure van scheiden van tafel en bed is vrijwel hetzelfde als bij een gewone scheiding. Je bezittingen en vermogen worden gescheiden, er is een advocaat bij nodig en de stukken moeten naar de rechter. Het verschil zit in het feit dat de scheiding van tafel en bed wordt bijgeschreven in het huwelijksgoederenregister en niet in het register van de burgerlijke stand. Dit houdt in dat je nog officieel getrouwd bent.

Bij minderjarige kinderen (onder de 18 jaar) is ook het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. Hierin komen alle afspraken over de kinderen. Zoals de kinderalimentatie en de zorgverdeling.

We ondersteunen en ontzorgen je volledig

We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek.
Maak kennis met één van onze deskundige mediators in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. Scheiden in 7 stappen →

Voor- en nadelen scheiden van tafel en bed

Wat zijn de voor- en nadelen van het scheiden van tafel en bed:

Scheiden van tafel en bed voordelen:

 • De onderlinge onderhoudsplicht blijft bestaan
 • Je kan makkelijk weer het huwelijk laten herleven door de verzoening in te laten schrijven in het huwelijksgoederenregister

Scheiden van tafel en bed nadelen:

 • Je blijft verbonden met je ex-partner
 • Opgebouwde pensioenen kunnen al worden verdeeld en de opbouw van het nabestaande pensioen gaat gewoon door
 • Voor de wet blijf je getrouwd en je kunt dus niet met een ander trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan

Fiscaal verandert er het één en ander, je bent niet meer aansprakelijk voor nieuwe schulden van je ex en in sommige gevallen is er recht op meer toeslagen of heffingskortingen.

Om eenzijdig definitief te scheiden moet je 3 jaar wachten, tenzij je gezamenlijk dit aanvraagt, dan is er geen termijn.

Mediation bij scheiden van tafel en bed

Willen jullie scheiden van tafel en bed, dan moeten jullie een aantal praktische zaken regelen en afspraken maken. Mediation bij scheiding kan daarbij helpen. We zetten ze in grote lijnen voor je op een rijtje.

 • Jullie woning. Wie krijgt de huur- of koopwoning? Welke stappen moeten worden gezet om dit duidelijk te krijgen. Bij zowel een huur- als koopwoning kijkt de mediator altijd naar het hele plaatje; dus wat is er mogelijk voor beide partners?
 • Financiën. Wat wordt de verdeling van de financiën? Hoe zit het met partneralimentatie en kinderalimentatie en met de pensioenen bij de scheiding?
 • Jullie kinderen. Hoe zit het met de zorg voor de kinderen na de scheiding. Onze scheidingsbemiddelaar staat hier uitgebreid stil bij de wensen en mogelijkheden.
 • Juridische afwikkeling scheiding. Als over alle zaken afspraken zijn gemaakt en oplossingen zijn gevonden, volgt de afwikkeling van de scheiding. Onze vaste advocaat zorgt voor het indienen van de stukken bij de rechtbank.

Een mediator van Resolve Visie over partners die willen scheiden van tafel en bed

Op enig moment komen Jaap en Els bij mij. Zij zijn al 35 jaar getrouwd en hun kinderen zijn volwassen en zelfstandig. Ze geven aan niet officieel te willen scheiden, maar samenwonen lukt niet meer en ze willen apart gaan leven. Hun reden om geen echtscheiding door te zetten is uit geloofsovertuiging. Of ik ze kan helpen? Ik informeer ze over het traject en de mogelijkheden. Aangezien het vermogen, bezittingen en schulden niet langer gemeenschappelijk zullen zijn, maak ik samen met hen goede afspraken over de woning, de pensioenen en het verdelen van de financiën.

Om de reden dat er een onderhoudsplicht is, maak ik ook een alimentatieberekening en spreken we een bedrag af voor partneralimentatie. Ook wordt voor de juridische afwikkeling gezorgd door onze vaste samenwerkende advocaat in te schakelen. Deze zorgt voor het bijschrijven van de scheiding van tafel en bed in het huwelijksgoederenregister. De juridische kosten zijn hetzelfde als bij het regelen van een echtscheiding.

Wat klanten over ons zeggen

“Prettig contact en luisterend oor. Prima uitleg in dit voor ons toch een rouwproces waar je door moet samen.”

Voor ons is het belangrijk te weten hoe onze klanten de dienstverlening ervaren, het draait tenslotte allemaal om jullie. We zijn daarom continu bezig met het evalueren en verbeteren van onze diensten.
Benieuwd of we ook jullie kunnen helpen?
Laat je gegevens hier achter en we nemen contact met je op
We horen graag waar we je mee kunnen helpen en kunnen in een kosteloos kennismakingsgesprek duidelijk vertellen hoe we jullie gaan ontzorgen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button