scheiden van tafel en bed

Vanwege je geloof scheiden van tafel en bed

Wanneer je kiest om niet meer samen te leven met je partner, maar je wilt ook niet scheiden, dan is scheiden van tafel en bed een mogelijkheid. Deze vorm kan alleen bij een huwelijk, dus niet bij een geregistreerd partnerschap.

Tegenwoordig komt scheiden van tafel en bed niet zo vaak voor, omdat de wet niet meer verplicht om tijdens het huwelijk samen te wonen. Je hoeft dus niet persé iets formeels te regelen, als jullie besluiten niet langer samen te leven. Redenen om toch te kiezen voor scheiden van tafel en bed zijn:

  • Uit geloofsovertuiging. Er komt geen scheiding en je krijgt toch ruimte om je eigen leven te leiden.
  • Vanwege de financiële situatie, bijvoorbeeld omdat je een eigen bedrijf begint en het vermogen van elkaar wilt scheiden.
  • een scheiding is nog een brug te ver en je wilt dit nog niet doorzetten. De behoefte is er echter wel om je eigen leven te leiden en apart te wonen.

Zij kiezen voor scheiden van tafel en bed

Op enig moment komen Jaap en Els bij mij. Zij zijn al 35 jaar getrouwd en hun kinderen zijn volwassen en zelfstandig. Ze geven aan niet officieel te willen scheiden, maar samenwonen lukt niet meer en ze willen apart gaan leven. Hun reden om geen echtscheiding door te zetten is uit geloofsovertuiging. Of ik ze kan helpen? Ik informeer ze over het traject en de mogelijkheden. Aangezien het vermogen, bezittingen en schulden niet langer gemeenschappelijk zullen zijn, maak ik samen met hen goede afspraken over de woning, de pensioenen en het verdelen van de financiën. Om de reden dat er een onderhoudsplicht is, maak ik ook een alimentatieberekening en spreken we een bedrag af voor partneralimentatie. Ook wordt voor de juridische afwikkeling gezorgd door onze vaste samenwerkende advocaat in te schakelen. Deze zorgt voor het bijschrijven van de scheiding van tafel en bed in het huwelijksgoederenregister. De juridische kosten zijn hetzelfde als bij het regelen van een echtscheiding.

Hoe ziet de procedure van scheiden van tafel en bed eruit?

Bij scheiden van tafel en bed, ben je wettelijk gezien niet gescheiden, maar leef je apart van je partner. De procedure van scheiden van tafel en bed is vrijwel hetzelfde als bij een gewone scheiding. Je bezittingen en vermogen worden gescheiden, er is een advocaat bij nodig en de stukken moeten naar de rechter. De scheiding wordt bijgeschreven in het huwelijksgoederenregister en niet in het register van de burgerlijke stand. Dit houdt in dat je nog officieel getrouwd bent.

Bij minderjarige kinderen (onder de 18 jaar) is ook het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. Hierin komen alle afspraken over de kinderen. Zoals de kinderalimentatie en de zorgverdeling.

Een aantal van de voor- en nadelen op een rijtje

Wat zijn de voors en tegens van scheiden van tafel en bed?

  • De onderlinge onderhoudsplicht blijft bestaan
  • Opgebouwde pensioenen kunnen al worden verdeeld en de opbouw van het nabestaande pensioen gaat gewoon door
  • Je kan makkelijk weer het huwelijk laten herleven door de verzoening in te laten schrijven in het huwelijksgoederenregister
  • Je blijft verbonden met je ex-partner
  • Voor de wet blijf je getrouwd en je kunt dus niet met een ander trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan
  • Fiscaal verandert er het één en ander, je bent niet meer aansprakelijk voor nieuwe schulden van je ex en in sommige gevallen is er recht op meer toeslagen of heffingskortingen
  • Om eenzijdig definitief te scheiden moet je 3 jaar wachten, tenzij je gezamenlijk dit aanvraagt, dan is er geen termijn

Lees meer: wat kan mediation bij de scheiding betekenen en hoe ziet de juridische afwikkeling van de scheiding eruit?

Wij gaan door en bieden naast gesprekken bij jullie thuis ook videobellen aan

Ga naar: