Scheiden: kan ik de woning overnemen?

“Kan ik de woning overnemen?” is een veel gehoorde vraag in gesprekken met onze mediators. Vandaar dat wij er een blog over schreven op de website van de Nieuwe Stap.

Het blog gaat over een echtpaar, Roberto en Diana, dat na 16 jaar huwelijk besluit te scheiden. De mediator, die het verhaal vertelt, merkt op dat de sfeer tijdens de gesprekken verandert van angstig en onzeker naar meer ontspannen. Roberto voelde al langere tijd dat het huwelijk niet meer was wat het ooit was. Hoewel ze goede vrienden waren, miste hij iets essentieels. Deze gevoelens werden versterkt toen hij verliefd werd op een andere vrouw. Diana, aan de andere kant, was tevreden met hun leven en geschokt toen Roberto aangaf te willen scheiden.

Een belangrijk discussiepunt was het huis waar ze woonden. Diana wilde er graag blijven wonen, vooral omdat het huis in een fijne buurt stond en dichtbij de familie was. Roberto was bereid om naar een andere stad te verhuizen. Het huis had een aanzienlijke overwaarde, maar het overnemen van het huis was financieel een uitdaging voor Diana, die parttime werkte.

De mediator benadrukt de rol van financiële onzekerheid in scheidingsprocessen. Deze onzekerheid kan stressvol zijn en de relatie tussen de partners verder verslechteren. Om deze reden wordt er een hypotheekadviseur bij het proces betrokken. Na een online consult met de hypotheekadviseur bleek dat Diana het huis kon overnemen als ze één dag meer zou gaan werken. Dit gaf beide partijen de nodige duidelijkheid en hielp hen om verdere afspraken te maken.

Het blog illustreert het belang van professionele begeleiding bij een scheiding. Een mediator kan niet alleen helpen bij het oplossen van emotionele en relationele vraagstukken, maar ook bij het aanpakken van praktische en financiële kwesties. Door samen te werken met een hypotheekadviseur kunnen lastige financiële vraagstukken worden opgelost, wat bijdraagt aan een soepeler scheidingsproces en een nieuwe start voor beide partners.

Bij een scheiding verandert ook bijna altijd de woonsituatie. Bij Resolve Visie doen we er alles aan om de onzekerheid die te maken heeft rondom de mogelijkheden van de woning zo snel mogelijk aan te pakken. We maken een inventarisatie van alles waarover jullie een beslissing moeten nemen en maken de alimentatieberekeningen. Als dat gebeurd is, kunnen we jullie desgewenst in contact brengen met een hypotheekadviseur van BMP Finance.

Lees het gehele blog op de site van Nieuwe Stap hoe dit in zijn werk gaat: We gaan scheiden, kan ik in de woning blijven?

Meer lezen?

 

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button