Wat is het effect van de scheiding op jullie kinderen?
De impact van een scheiding is groot. Zowel voor kinderen als voor ouders. Alle gezinsleden zijn geraakt in hun basis. Kinderen kunnen ander gedrag vertonen.
Liesbeth Geerts, auteur van het boek voor kinderen’ Gelukkig gescheiden…’ en zelf ervaringsdeskundige over de gevolgen van een scheiding. De illustraties bij onderstaande voorbeelden zijn door haar verzorgd.
Kinderen kunnen kunnen heel druk worden of juist heel stil. Hieronder een aantal voorbeelden van gedragingen van kinderen na de scheiding.
1. Een kind wordt stil en afwezig
Een kind wordt een schim en is in zichzelf teruggetrokken. Hij/zij is fysiek wel aanwezig, maar stil.
Een moeder vertelt hoe Sanne na de scheiding zich gedraagt: “Ze doet mee met de dingen, maar trekt zich terug als ze kan, komt als laatste aan tafel en vertelt weinig. Als je te druk met je eigen dingen bent, is het gevaar dat je trapt in de valkuil dat het ogenschijnlijk allemaal goed gaat. Maar als je verder kijkt, zie je een kind dat wat is afgehaakt.”
2. Een kind wordt druk en wild
Een kind gaat druk en wild doen; wordt onhandelbaar en niet te benaderen. Informeer de school dat je gaat scheiden, zo voorkom je dat een kind straf krijgt in plaats van steun.
Een vader vertelt over Niek bij de scheiding: “Hij was altijd een rustige jongen met één goede vriend. Dat veranderde na de scheiding. Hij werd brutaal en werd regelmatig de klas uitgestuurd. Door op school te vertellen dat hij te maken had met een scheiding, kon dit gedrag beter geplaatst worden. Na een paar maanden merkten we dat Niek gelukkig beter in zijn vel kwam te zitten.
3. Concentratieproblemen
Concentratieproblemen en/of leerproblemen ontstaan. Een kind kan veel gaan piekeren, angstig worden of een deuk krijgen in het zelfvertrouwen. Een kind, dat het voorheen goed op school deed, kan slechte cijfers halen en soms ook blijven zitten.
Een vader vertelt over Joris na de scheiding: “Met Joris waren er eigenlijk nooit problemen. Voor mij onverwachts werden mijn ex-vrouw en ik gevraagd voor een gesprek op school. Toen bleek dat Joris moeilijk mee kon komen en erg afgeleid was in de klas. Hij maakte zijn huiswerk niet en dreigde te blijen zitten.”
4. Verantwoordelijkheidsgevoel drukt
Een kind kan zich verantwoordelijk voelen voor een ouder en een zusje of broertje. Het kan in de gaten houden of ze wel gelukkig zijn.
Een moeder vertelt over Katja bij de scheiding: “Katja had er erg last van dat haar kleine broertje erg schreeuwde en veel om aandacht vroeg. Ook was ik zelf verdrietig en Katja kon hier niet mee omgaan. Het werd teveel voor haar. Ik had het idee dat ze niet meer aan zichzelf toekwam, dat ze overprikkeld was en overbelast werd.
5. Niets aan de hand houding
‘Er is niets aan de hand’ houding. Een kind kan na het horen van het scheidingsnieuws, weer ‘normaal’ verder gaan met zijn/haar leven en gaandeweg vragen gaan stellen
Een vader over zijn dochter Renée. “Renée reageerde vrij rustig op de scheiding leek het. Na een tijdje kwam ze met vragen, zoals waar gaan we wonen en hoe moet het met onze hond? Ogenschijnlijk voelde ze zich goed en leek er niets aan de hand, maar van binnen speelden er allerlei gevoelens.”
Lees meer: