Een eenzijdige scheiding

Wat is een eenzijdige scheiding en is mediation dan geschikt?

kosten scheiding

Wat is een eenzijdige scheiding?

Een eenzijdige scheiding houdt in dat één van jullie de scheiding aanvraagt. De andere partner heeft dan zijn of haar redenen om hier niet aan mee te werken. Omdat er wel een scheidingsconvenant en ouderschapsplan moet komen als er minderjarige kinderen zijn, betekent dit dat allebei de partners apart een advocaat inschakelen. De advocaat behartigt dan de belangen van zijn cliënt. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de hoogte van de alimentatie, de verdeling van de financiën of de zorg voor de kinderen. Op deze manier komen alle afspraken tot stand.

Hoe gaat een aanvraag voor een eenzijdige scheiding?

Als je een aanvraag wilt doen voor eenzijdige scheiding schakel je een advocaat in, die gespecialiseerd is in familierecht. Je kunt eenzijdig scheiden als de advocaat een verzoekschrift indient bij de rechtbank. Vervolgens heeft de advocaat van de andere partner zes weken de tijd om een verweerschrift in te dienen. Ook kan uitstel worden aangevraagd na de eerste 6 weken. Een zitting bij de rechter vindt plaats en de rechter doet daarna uitspraak. Er kan daarna binnen 3 maanden in hoger beroep worden gegaan.

Wat zijn de kosten voor een eenzijdige scheiding?

De kosten voor een eenzijdige scheiding zijn afhankelijk van het uurtarief van de advocaat en kunnen aanzienlijk oplopen. Beide partners maken advocaatkosten en als er veel zaken zijn waar je niet uitkomt, kost het meer tijd en zijn er dus hogere kosten.

Is mediation mogelijk bij een eenzijdige scheiding?

Bij mediation is er altijd sprake van een gezamenlijk verzoek van de scheiding. Dit houdt in dat beide partners om de tafel gaan met één gezamenlijke mediator, die jullie beide belangen behartigd. Mediation is dus niet mogelijk als overleg niet mogelijk is en er gekozen wordt voor een eenzijdige scheiding.

We ondersteunen en ontzorgen je volledig

We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek.
Maak kennis met één van onze deskundige mediators in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. Scheiden in 7 stappen →

3 vragen over mediation

1. Betekent dit dat beide partners achter de scheiding moeten staan om een mediation traject te starten?

Nee, het kan zijn dat één van de partners het initiatief voor de scheiding neemt en niet verder wil. De andere partner kan dan besluiten dat ondanks dat het niet zijn of haar beslissing is, hieraan mee te werken.

De mediator zal dan ook rekening houden met hoe allebei de partners in de beslissing om te scheiden staan. Voor beide partners is er ruimte voor de emoties en ook het tempo van het regelen van de scheiding wordt aangepast. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de partner die niet gekozen heeft voor de scheiding, tijd nodig heeft om de eerste klap te verwerken.

2. Hoe kan mediation toch mogelijk gemaakt worden bij een eenzijdige scheiding?

Door rekening te houden met onderstaande factoren kan een eenzijdige scheiding omgebogen worden naar een gezamenlijk verzoek van de scheiding en kan mediation ingezet worden:

  • Het is bijna altijd zo dat beide partners anders in de beslissing staan om te gaan scheiden. Vaak is de ene partner al verder dan de ander. Het kan bijvoorbeeld zijn dat één van jullie al gedurende lange tijd bezig is in het hoofd met het beëindigen van de relatie en dit niet verteld heeft. Deze partner is vaak al een stuk verder in het rouwproces dan de andere. Door rekening te houden met diegene bij wie de scheidingsmelding als een donderslag bij heldere hemel komt, kan mediation zeker geschikt zijn.
  • Daarnaast is het goed voor diegene die in eerste instantie niet mee wil meewerken aan de scheiding, zich te realiseren dat de ander de relatie niet meer wil. En je kunt niet in je eentje de relatie voortzetten. Hoe moeilijk ook, het besluit van de ander is te respecteren. Realiseer je ook wat je jezelf aandoet door bij een ander te blijven, die niet met jou verder wil.
  • Als jullie samen kinderen hebben, blijf je samen ouders en zul je moeten overleggen over hen. In hun belang is het beter te kiezen voor mediation en te voorkomen dat je tegenover elkaar komt te staan. Kinderen kunnen erg lijden onder een situatie dat ouders over en weer verwijten hebben en in een strijd met advocaten terechtkomen.

3. Wat levert mediation jullie op?
Als het lukt om samen om de tafel te gaan en te kiezen voor mediation levert dit jullie de volgende voordelen op:

  • Mediation is goedkoper en verloopt sneller dan een juridische procedure via advocaten.
  • Bij mediation houd je zelf de regie over het proces en heb je inspraak bij alle afspraken. Er komt geen rechter aan te pas die gaat beslissen hoe dingen geregeld moeten worden.
  • Bij mediation is er sprake van een meer persoonlijke aanpak. Hiermee investeer je ook in jullie onderlinge relatie. Dit voorkomt vaak spanningen in de toekomst.

Lees tips:

Wat klanten over ons zeggen

“Ik vond het fijn dat we bijgestaan zijn met begrip deskundigheid en respect.”

Voor ons is het belangrijk te weten hoe onze klanten de dienstverlening ervaren, het draait tenslotte allemaal om jullie. We zijn daarom continu bezig met het evalueren en verbeteren van onze diensten.
Benieuwd of we ook jullie kunnen helpen?
Laat je gegevens hier achter en we nemen contact met je op.
We horen graag waar we je mee kunnen helpen en kunnen in een kosteloos kennismakingsgesprek duidelijk vertellen hoe we jullie gaan ontzorgen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button