Scheiding en een eigen bedrijf

Wat zijn de gevolgen voor het eigen bedrijf bij jullie scheiding?

scheiden met een eigen bedrijf

Als een van jullie of jullie beiden een bedrijf bezitten, is dat een belangrijk thema binnen jullie scheiding en de financiën. Het volgende wordt in de mediation gesprekken samen met jullie besproken:

  • Wat is de waarde van de onderneming?
  • Wat zijn inkomsten uit het bedrijf?
  • Hoe kan de input voor de alimentatieberekening worden bepaald?
  • Moet één van de partners uitgekocht worden?
  • Wat zijn de gevolgen van de scheiding voor de voortzetting van het bedrijf?
  • Welke bedrijfsvorm is de onderneming?

De volgende vraag bij een scheiding met een eigen bedrijf, is de vraag hoe je getrouwd bent. Is dit in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden?

Eigen onderneming bij scheiding en getrouwd in gemeenschap van goederen

Wanneer je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, is stap één het bepalen van het vermogen en mogelijke schulden van het bedrijf.

Hoe bepaal je de waarde van de onderneming? Vaak is er een boekhouder/ accountant die de onderneming en de ontwikkeling daarvan goed kent. Heb je beiden vertrouwen in deze persoon, dan kan je de waarde van het bedrijf laten bepalen aan de hand van bijvoorbeeld de jaarcijfer(s). Liever een externe accountant inschakelen, dat kan natuurlijk ook. Het gaat erom dat je beiden weet, dat hoe de waarde is bepaald kloppend is.

De waarde van de onderneming kan positief of negatief zijn, allebei de partners hebben in beide gevallen recht op de helft.

Meest voorkomende situaties bij een eigen bedrijf

Wat zijn veel voorkomende situaties bij een eigen bedrijf?

  • Als je bedrijf genoeg waard is, krijgt je ex-partner een bedrag mee, dit noemen we een uitkoop. We bespreken de hoogte van het bedrag en wanneer de uitkering hiervan zal zijn. Dit kan in één keer of in meerdere termijnen.
  • Je bedrijf heeft niet genoeg middelen om je-ex partner een bedrag mee te geven. Als het bedrag uitgekeerd wordt, gaat je bedrijf failliet. Om dit te voorkomen, kun je afspreken dat je ex-partner een vordering houdt op je. Je spreekt dan samen duidelijk af wanneer én hoe de vordering wordt ingelost.
  • Wanneer je bedrijf schulden heeft: deze schuld wordt ook over allebei de partners verdeeld. Tijdens de mediation kijken we naar het totale financiële overzicht en maken op basis hiervan afspraken. We zullen bespreken of de schuld moet worden ingelost door de niet-eigenaar en ook hoe een schuld afgelost moet worden.

Aan een gemeenschap van goederen kunnen natuurlijk ook voorwaarden zitten. Naast de algehele gemeenschap van goederen (50% voor allebei bij scheiding), kan er ook een beperkte gemeenschap van goederen zijn door diverse uitsluitingen. Dit is vergelijkbaar met huwelijkse voorwaarden: het hangt er dus vanaf wat er is vastgelegd, tijdens mediation maken we hier samen met jullie afspraken over.

We ondersteunen en ontzorgen je volledig

We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek.
Maak kennis met één van onze deskundige mediators in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. Scheiden in 7 stappen →

Eigen onderneming en getrouwd op huwelijkse voorwaarden

Het is mogelijk dat er in de huwelijkse voorwaarden een uitsluiting van de eigen zaak beschreven staat, dit betekent dat de eigenaar van de zaak, ook eigenaar blijft als hij/zij gaat scheiden. Een ex-partner heeft dan geen rechten of plichten, er hoeft ook niets verrekend te worden. Tenzij….Er zijn veel verschillende vormen van huwelijkse voorwaarden, koude uitsluiting, jaarlijks verrekenbeding, een finaal verrekenbeding bij scheiding en daar zijn dan ook nog varianten op. Wat er is vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden is dus bepalend voor de te maken afspraken omtrent het eigen bedrijf bij scheiding.

Alle afspraken vastleggen in het convenant

Alle afspraken over het eigen bedrijf worden vastgelegd in het scheidingsconvenant, zoals aan wie het bedrijf wordt toebedeeld, de waarde van het bedrijf, de fiscale afspraken, het bedrag aan eventuele uitkoop en op welke wijze dit gebeurt. Door alles goed vast te leggen in het convenant, kan er geen ruis meer ontstaan en weet je dat alles omtrent het eigen bedrijf goed is geregeld.

Wat klanten over ons zeggen

“Goed geholpen duidelijke uitleg mbt procedure en wettelijke verantwoording.”

Voor ons is het belangrijk te weten hoe onze klanten de dienstverlening ervaren, het draait tenslotte allemaal om jullie. We zijn daarom continu bezig met het evalueren en verbeteren van onze diensten.
Benieuwd of we ook jullie kunnen helpen?
Laat je gegevens hier achter en we nemen contact met je op
We horen graag waar we je mee kunnen helpen en kunnen in een kosteloos kennismakingsgesprek duidelijk vertellen hoe we jullie gaan ontzorgen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button