Geregistreerd partnerschap ontbinden
Geregistreerd partnerschap ontbinden
Samen met de mediators van Resolve worden er goede afspraken gemaakt over de ontbinding van het geregistreerde partnerschap.
Samen met de mediators van Resolve worden er goede afspraken gemaakt over de ontbinding van het geregistreerde partnerschap.
Hoe zit het met de ontbinding van een geregistreerd partnerschap? Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap wordt ook wel een partnerschapsscheiding genoemd. Veel dingen zijn hetzelfde als bij een scheiding tussen gehuwde stellen. Als je samen echter geen kinderen hebt, hoeft de ontbinding van het geregistreerd partnerschap niet ingediend te worden bij de rechtbank.
Bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap heb je dezelfde rechten en plichten als bij een huwelijk. Net als bij een huwelijk heeft de meest verdiende partij een onderhoudsverplichting naar de minst verdiende partij. Zoals het betalen van kinder- en partneralimentatie en het recht op de helft van elkaars pensioen, dat is opgebouwd tijdens de periode van het geregistreerde partnerschap.
We ondersteunen en ontzorgen je volledig
We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek.
Maak kennis met één van onze deskundige scheidingsmediators in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. Ons scheidingstraject: Scheiden in 7 stappen →
Als jullie een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen zijn aangegaan, heb je elk recht op de helft van de gemeenschap. Zoals vermogen en de overwaarde van de woning, maar ook schulden. Vanaf januari 2018 is de wet veranderd en is er sprake van een beperkte gemeenschap. Wat je hebt ingebracht in de gemeenschap, blijft dan van diegene die het heeft ingebracht. Bijvoorbeeld spaargeld of een lening.
Ook kun je een geregistreerd partnerschap hebben met partnerschapsvoorwaarden. Hoe je zaken dan verdeeld bij het uit elkaar gaan, is afhankelijk van wat hierin is opgenomen. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een algehele uitsluiting van de hele gemeenschap of een specifieke uitsluiting zoals een eigen bedrijf of er is een jaarlijks verrekenbeding opgenomen.
“Overall gezien eigenlijk niets op aan te merken. We zijn erg fijn geholpen. De keuze voor een mediator in het algemeen was de juiste omdat die weet waar we rekening mee moeten houden.”
Gaan jullie uit elkaar met kinderen en zijn deze onder de 18 jaar, dan moet er een ouderschapsplan opgesteld worden. Hierin komen afspraken over onder meer de zorgverdeling, hoe je elkaar informeert en afspraken over vakanties. De partnerschapsscheiding moet dan bij de rechtbank worden ingediend.
Als er geen kinderen zijn en er is overeenstemming over zaken, dan komen alle afspraken in een convenant. Over alle zaken zijn samen met onze mediators dan goede afspraken gemaakt. Vervolgens zorgt onze advocaat ervoor dat het geregistreerd wordt bij de gemeente. De partnerschapsscheiding hoeft niet langs de rechtbank.
Onze mediators hanteren een all-in tarief voor het hele traject. Zo weet je van te voren de totale kosten voor het ontbinden van een geregistreerd partnerschap.
Als eerste is er een kosteloos kennismakingsgesprek met jullie beiden met de mediator wat wij kunne betekenen en we bespreken de kosten voor de ontbinding van het geregistreerde partnerschap.