Gesprek met kinderen bij scheiding

Apart gesprek met jullie kinderen met onze mediators mogelijk

scheiden met kind

Mediator Way Ying Lee vertelt over een (geanonimiseerd) gesprek met 3 kinderen over de scheiding. Ze heeft dit gesprek als onderdeel van haar mediation traject met de ouders van deze kinderen. Als Resolve vinden wij het belangrijk dat als er kinderen bij de scheiding zijn, zij betrokken worden bij de afspraken en een stem krijgen. Alle mediators van Resolve bieden dan ook een kindgesprek aan.
Vandaag ga ik naar Lelystad. Daar bezoek ik klanten die 3 kinderen hebben in de leeftijd van 10, 12 en 14 jaar. Met hun ouders, Ria en Jaap, heb ik al een paar mediation-gesprekken gevoerd, waarin de afspraken voor de scheiding steeds meer vorm krijgen.

Direct bij het kennismakingsgesprek gaven Ria en Jaap al aan dat het welzijn van de kinderen het allerbelangrijkste voor hen is. Ik heb hun toen verteld dat ik ook kindgesprekken voer. Dit zijn vertrouwelijke gesprekken met de kinderen (alleen of apart) waarin het kind centraal staat. Voor Ria en Jaap was het heel belangrijk dat hun kinderen een ‘stem’ zouden krijgen. Zowel Ria als Jaap is een kind van gescheiden ouders en zij hebben zelf ervaren hoe het is als je als kind met de echtscheiding van je ouders wordt geconfronteerd maar zelf niets te zeggen hebt.

Ik bel aan en Ria doet de deur open. Ze vraagt of ik iets wil drinken en kondigt aan dat zij naar boven gaat. Dit hebben we vooraf afgesproken, want het gesprek is zonder ouders. Ik zie de kinderen gezellig met elkaar op de bank zitten. Ze giechelen een beetje van de zenuwen, want het is toch wel gek om met een vreemde mevrouw te moeten praten. Het ijs breekt echter al gauw. Ik vraag hoe de kinderen heten en of ze weten waarom we bij elkaar zitten. Het oudste kind -een meisje- neemt het woord: “Ja, papa en mama gaan scheiden en nu moeten wij zeggen wat wij vinden”.

In het half uurtje dat ik vervolgens een gesprek met de kinderen heb, vertellen de kinderen om beurten hoe het met ze gaat. Ik vraag of het op school bekend is dat hun ouders gaan scheiden en of ze een juf of mentor hebben met wie ze kunnen praten. En hoe zij het vinden dat de ouders gaan scheiden. De kinderen van Ria en Jaap vinden het nu niet meer zo erg. In het begin wel, vertellen ze, want toen was er steeds ruzie. Nu is het rustiger want papa logeert bij opa en oma en als hij er is dan is het gezelliger. Mama logeert ook wel eens ergens anders en dan komt papa. Ik vraag of zij zich nog ergens zorgen over maken.

De jongste vertelt dan dat hij bang is dat hij zijn knuffel zal vergeten, maar de oudste zegt dat ze hem wel zal helpen herinneren. De middelste zegt dat ze soms hoort dat de oma van mama’s kant zo boos is; ze moppert op papa als de kinderen op bezoek zijn bij opa en oma. De andere kinderen knikken, ‘ja daar hebben zij ook last van’. Ik leg uit dat ook opa’s en oma’s verdriet hebben van een scheiding. Bij de afsluiting vraag ik de kinderen wat ik met mama en papa mag delen. Deze kinderen hebben er geen problemen mee als ik alles tegen hun ouders vertel want ‘ze weten het toch al!’ ze gaan stoeiend en lachend hun ouders halen die boven zitten te wachten.

Ik lach ook, want ik weet dat de meeste kinderen flexibel zijn, en met deze kinderen het gaat nu al beter nu de ruzies gestopt zijn!

We ondersteunen en ontzorgen je volledig

We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek.
Maak kennis met één van onze deskundige mediators in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. Scheiden in 7 stappen →

Waar gaat het kindgesprek over?

Het doel van een kindgesprek is erachter te komen hoe het gaat met het kind. Of het ergens mee zit. De meeste kinderen zijn flexibel en kunnen echt wel omgaan met een scheiding. Voor een kind is het belangrijk dat er geen ruzie is. Soms hebben ouders niet in de gaten dat hun kinderen lijden onder hun ruziegedrag want zij denken dat ze alleen ruzie maakten als de kinderen er niet bij waren.

Echter vertellen kinderen in een kindgesprek vaak, dat zij het wel door hadden dat hun ouders ruzie maakten. Ook als er geen ruzie is, komt het wel voor dat een kind niet goed kan praten met de ouders, want de ouders zijn tevens de oorzaak van het probleem. Kinderen zijn bovendien erg loyaal naar hun ouders en willen hen niet (nog) meer verdriet doen.

Extra aandacht voor kinderen in kindgesprek

Hoe gaat een kindgesprek? In zo’n gesprek kan het kind niets fout doen. Het kan alles zeggen of juist helemaal niets. Het is bedoeld om een veilige omgeving voor het kind te creëren waarin het even alleen aan zichzelf mag denken. Zijn of haar twijfels en zorgen bespreken. Soms heeft een kind vragen en durft hij/zij die niet aan de ouders te stellen. Of zit een kind zelf met boosheid of verdriet en dan helpt het met iemand anders te kunnen praten. Belangrijk bij het kindgesprek zijn:

  • Waarom een kindgesprek? Bij Resolve vinden we het belangrijk om kindgesprekken te voeren. Dit gebeurt alleen als de ouders dit goed vinden en als het kind dit ook wil. Uit onderzoek blijkt dat een kind kan helpen in de verwerking van de scheiding als het kind serieus genomen wordt, als het gehoord wordt.
  • Hoe gaat een kindgesprek? In zo’n gesprek kan het kind niets fout doen. Het kan alles zeggen of juist helemaal niets. Het is bedoeld om een veilige omgeving voor het kind te creëren waarin het even alleen aan zichzelf mag denken. Zijn of haar twijfels en zorgen bespreken. Soms heeft een kind vragen en durft hij/zij die niet aan de ouders te stellen. Of zit een kind zelf met boosheid of verdriet en dan helpt het met iemand anders te kunnen praten.
  • Vertrouwelijk: aan het begin van het gesprek wordt verteld dat het kind vrijuit kan praten, omdat de mediator beloofd niets te vertellen aan de ouders als het kind dat niet wil. Aan het einde van het gesprek wordt besproken wat er wel of niet aan de ouders teruggekoppeld mag worden.
  • Bepaalt een kind hoe het ouderschapsplan eruit ziet? Natuurlijk bepalen (jonge) kinderen niet hoe de omgang met de ouders geregeld gaat worden, maar door te vragen naar hun wensen en zorgen kan een kind zich erg gesteund voelen. Als een kind ouder wordt is het helemaal belangrijk om onderling af te stemmen wat er belangrijk is voor het kind. Een kindgesprek kan daarbij helpen. Uiteindelijk bepalen de ouders hoe het plan eruit ziet, maar een rechter zal bij de beoordeling van het ouderschapsplan willen weten hoe de kinderen betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van het plan.
  • De mediator is geen kinderdeskundige. Het kindgesprek zoals wij dat voeren als mediators is een vriendelijk gesprek met het kind, waarbij het kind even alle aandacht krijgt. Als een kind niet met de mediator wil praten, dan kan het kind ook baat hebben bij een gesprek met een begripvolle juf of meester of een familielid dat klaar staat voor het kind. Mocht er meer aan de hand zijn dan doe je er goed aan met je kind naar een deskundige te gaan, denk aan een kindercoach of een kinderpsycholoog.

Wat klanten over ons zeggen

“Plezierige, resultaatgerichte en ontspannen wijze van begeleiding en advisering.”

Voor ons is het belangrijk te weten hoe onze klanten de dienstverlening ervaren, het draait tenslotte allemaal om jullie. We zijn daarom continu bezig met het evalueren en verbeteren van onze diensten.
Benieuwd of we ook jullie kunnen helpen?
Laat je gegevens hier achter en we nemen contact met je op!
We horen graag waar we je mee kunnen helpen en kunnen in een kosteloos kennismakingsgesprek duidelijk vertellen hoe we jullie gaan ontzorgen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button