Peildatum bij scheiding

Wat is de peildatum bij jullie scheiding?

mediation noord Nederland

Wat is de peildatum?

De peildatum voor vaststelling van de samenstelling en omvang huwelijksgemeenschap is het tijdstip van ontbinding van de huwelijksgemeenschap. Dit is dus het moment waarop je met elkaar gaat verrekenen.Van dit tijdstip kan niet worden afgeweken, ook niet op grond van de eisen van redelijkheid en billijkheid.

Wat is de ingangsdatum oftewel de peildatum? Door een peildatum vast te stellen, bepaal je het moment waarop je de waarde van zaken met elkaar verrekent. Dit is bijvoorbeeld van belang bij de verdeling van het spaargeld, de lopende rekening of de beleggingen. De waarde daarvan kan namelijk per dag verschillen.

De peildatum kan in de toekomst liggen, zoals bijvoorbeeld de datum van de indiening van de echtscheiding bij de rechtbank. Maar ook in het verleden, als één van de partners al op een ander adres woont.
De peildatum staat los van de opheffing van de gemeenschap van goederen of huwelijkse gemeenschap. Die laatste geldt namelijk vanaf het moment dat het scheidingsverzoek is ingediend bij de rechtbank.

We ondersteunen en ontzorgen je volledig

We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek.
Maak kennis met een deskundige scheidingsmediator in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. Scheiden in 7 stappen met ons scheidingstraject

Praktijksituatie – gevolgen van de peildatum

Frank krijgt door een ongeluk schade aan zijn auto. Frank en Sanne hebben samen de waarde van de auto op €5.000 gesteld. Bij de verdeling hebben ze afgesproken dat de auto op naam komt van Frank. De schade is veroorzaakt na de afgesproken peildatum. Hierdoor is het feit dat de auto nu minder waard is, het verlies van Frank. Als het ongeluk gebeurd was vóór de afgesproken peildatum en de auto stond al op naam van Frank, dan was het waardeverlies voor beiden. De auto zou dan voor een lager bedrag aan Frank worden toebedeeld.

> Meer informatie over scheidingsbemiddeling of over scheiden en de financiën.

Wat klanten over ons zeggen

“Alles precies opgelost hoe wij het op papier wilden hebben,er werd goed naar ons geluisterd,en in moeilijke periode konden we altijd terecht. Dus een dikke aanrader voor iedereen die een mediator nodig heeft.”

Voor ons is het belangrijk te weten hoe onze klanten de dienstverlening ervaren, het draait tenslotte allemaal om jullie. We zijn daarom continu bezig met het evalueren en verbeteren van onze diensten.
Benieuwd of we ook jullie kunnen helpen?
Laat je gegevens hier achter en we nemen contact met je op!
We horen graag waar we je mee kunnen helpen en kunnen in een kosteloos kennismakingsgesprek duidelijk vertellen hoe we jullie gaan ontzorgen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button