Wat te doen als je gaat scheiden?

Welke hulp past als je gaat scheiden?

echtscheiding regelen

Wat te doen bij een scheiding?

We hoeven je niet te vertellen dat een scheiding ingrijpend is. Als je zelf in deze situatie zit, ervaar je dit volop. Je kunt wakker liggen van zorgen en vragen. Hoe moet het straks verder? Hoe gaat het met de kinderen? Waar moet ik gaan wonen? Kom ik straks wel rond? Moet ik alimentatie betalen?
Je mist het overzicht, weet niet waar te beginnen en goede informatie ontbreekt om keuzes te maken. Ook emotioneel speelt er van alles. Je kunt je schuldig voelen, boos of verdrietig om alles wat er met jullie gebeurt. Wij zetten daarom voor je op een rijtje waar je aan moet denken en wat onze mediators kunnen betekenen.

3 belangrijke vragen als je gaat scheiden

Hoe jullie in de situatie staan, is van invloed op welke stappen je gaat zetten. Daarom stellen we 3 vragen:

 1. Is het een gezamenlijke keuze om te scheiden of komt de keuze van jou of je partner?
 2. Is het nog heel vers, weet bijvoorbeeld de ander nog helemaal niet dat jij wilt scheiden of heb je het net verteld of gehoord van de ander dat die wil scheiden. Of speelt het al langer en zijn jullie al aan het nadenken hoe je zaken geregeld wilt hebben. Je hebt bijvoorbeeld al ideeën over de zorgverdeling van de kinderen of verdeling van de spullen.
 3. Hoe is het tussen jullie? Zijn jullie on speaking terms of zijn er heel veel verwijten en kun je nauwelijks nog met elkaar door één deur?

Welke hulp past en kun je al stappen zetten?

Als je bovenstaande vragen hebt beantwoord, kun je hieronder zien welke stappen je kunt zetten:

 • Voor het in gang zetten van de scheiding en de stap zetten naar een gezamenlijke mediator is het nodig dat het een gezamenlijke besluit van de scheiding is of bij een eenzijdig besluit van de scheiding, dat de ander wil meewerken.
 • Voor de stap zetten voor een gezamenlijke mediator is het nodig dat je partner weet dat jij wilt scheiden. Jullie moeten namelijk vanaf het eerste kennismakingsgesprek altijd samen aanwezig zijn bij de gesprekken. Dit is nodig, zodat onze mediators de belangen van jullie allebei meenemen en dat voorkomen wordt dat de één al meer informatie heeft dan de ander. Als jullie al ideeën hebben, hoe je dingen geregeld wilt hebben, dan sluiten we daarbij aan. Als hier nog geen enkel idee over is, is dat geen probleem, en is dat de beginsituatie van de mediation.
 • Voor mediation is het nodig dat je nog communiceert met elkaar. Als dit er niet meer is, en je wilt de ander bijvoorbeeld niet meer zien, dan kunnen onze mediators niets doen. Je bent dan genoodzaakt te kiezen voor een advocaat en je partner ook. Als de communicatie moeizaam is, maar je hebt beiden wel de intentie om samen om de tafel te gaan om dingen te regelen, dan is een gezamenlijke mediator zeker een goede oplossing.

We ondersteunen en ontzorgen je volledig

We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek.
Maak kennis met één van onze deskundige mediators in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. Scheiden in 7 stappen →

Wat te doen bij scheiden? Wat kan Resolve Visie betekenen?

Wij bieden een volledig scheidingspakket, te weten scheiden in 7 stappen. Hiermee weet je zeker dat alles aan bod komt en dat de scheiding volledig én zorgvuldig wordt geregeld:

 • Persoonlijke aanpak: onze mediators komen bij jullie thuis. In de gesprekken is er ruimte en tijd voor de emotionele impact van de scheiding. Er is ook ruimte om emoties te delen en om vragen en zorgen te bespreken.
 • Je krijgt goede informatie over alle zaken die voor jullie relevant zijn. Ook wordt er met je meegedacht wat past bij jullie situatie. Wat zijn bijvoorbeeld wettelijke richtlijnen bij de alimentatie en wat is een reële alimentatie? Hoe zit met het de verdeling van de financiën en pensioenen? Wij geven aan welke papieren je moet verzamelen en zetten stap voor stap met je voor- en nadelen op een rijtje.
 • De woning bij de scheiding, wat is er mogelijk en waar ga jij of jullie straks wonen?Je kunt je zorgen en je afvragen of het mogelijk is in de woning te blijven. Wij zorgen door onze samenwerking met BMP Finance voor snel antwoorden op vragen.
 • Hebben jullie kinderen? Je wilt natuurlijk voorkomen dat zij schade ondervinden van de scheiding én zaken goed voor hen regelen. Met onze mediators worden dan ook goede afspraken gemaakt over de kinderen. Zoals hoe je de zorg voor hen verdeelt, afspraken over kinderalimentatie en hoe je als ouders verder gaat. Deze afspraken komen in het ouderschapsplan. Om kinderen te betrekken bij de afspraken over hen, is het mogelijk dat onze mediators een kindgesprek hebben. Zo is er de mogelijkheid dat kinderen hun verhaal kwijt kunnen en kunnen vertellen wat zij belangrijk vinden.
 • Wij nemen ook de juridische afwikkeling van de scheiding uit handen. Dit is een onderdeel van onze dienstverlening en valt binnen het all-in tarief.

Een mediator in elke regio die bij jullie thuis komt

Onze mediators zijn gespecialiseerd in samen scheiden. Dit houdt in dat je samen met je partner en onze mediators om de tafel gaat om passende afspraken te maken. Stap voor stap wordt zo de hele scheiding geregeld. Samen om de tafel gaan, kan soms moeilijk zijn, maar grote voordeel is dat je de regie houdt over de afspraken. Het levert jullie duidelijkheid en rust op voor de toekomst. Onze mediators werken landelijk, er is dus altijd een mediator in de buurt, die bij jullie thuis komt.

Wat klanten over ons zeggen

“Rustige , betrouwbare mediator die ons vakkundig heeft geholpen.”

Voor ons is het belangrijk te weten hoe onze klanten de dienstverlening ervaren, het draait tenslotte allemaal om jullie. We zijn daarom continu bezig met het evalueren en verbeteren van onze diensten.
Benieuwd of we ook jullie kunnen helpen?
Laat je gegevens hier achter en we nemen contact met je op!
We horen graag waar we je mee kunnen helpen en kunnen in een kosteloos kennismakingsgesprek duidelijk vertellen hoe we jullie gaan ontzorgen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button