9 tips voor stress door scheiding

Ik ben Sjoerd Uitenbroek, scheidingsbemiddelaar en mediator bij ResolveVisie voor Zuid-en Noord-Holland. Tevens heb ik een coachpraktijk. In bovenstaande hoedanigheid kom ik veel mensen tegen die last hebben van stress door scheiding.

Scheiding en stress is een groot thema, want scheiden geeft trauma, verlies van partner, wanhoop, verlies van controle, onzekerheid en vaak verlies van eigenwaarde. Hoe gaan we het de kinderen vertellen? Hoe gaat het financieel? Dus scheiden geeft heel veel stress, waar je wel wat mee dient te doen.

Over de auteur

9 tips voor stress door scheiding

Sjoerd Uitenbroek

Mediator gespecialiseerd in echtscheidingen

Scheiding en stress in de coachpraktijk

In mijn coachpraktijk heb ik een kennismakingsgesprek met Alex. Ik vroeg waarvoor hij kwam, wat was zijn hulpvraag? Eerst de voorgeschiedenis.

Alex vertelde dat zijn partner, Saskia hem ca 8 weken geleden had meegedeeld dat zij wilde scheiden. Voor Alex was de grond onder zijn voeten weggeslagen. Hij had deze mededeling van Saskia helemaal niet aan zien komen. Natuurlijk de relatie liep niet soepel en ook hij (Alex) had wel gevoeld dat Saskia en hij in de tijd uit elkaar waren gegroeid, zeker na het krijgen van de kinderen. 

Stress en spanningen

Alex had een tijdje verdoofd met zijn ziel onder zijn arm gelopen en kreeg negatieve gedachtes over zichzelf en over Saskia. Zijn eigenwaarde was verdwenen, voelde zich in de steek gelaten, angst voor de toekomst, kortom veel stress en spanningen en Alex lag nachten wakker.

Maar ook negatieve gedachtes over Saskia. Alex was heel boos op Saskia, vroeg zich af of Saskia een ander had leren kennen, hoe kon ze nu willen scheiden met 3 kinderen, zag Saskia niet dat zij alle schepen aan het verbranden was ook voor de kinderen, woest was hij op Saskia. Die negatieve gedachte had Alex vooral in de nacht. Wakker liggend en draaiend, wordt waar je je aandacht aan besteedt steeds groter en groter. Daarnaast kreeg Alex fysieke klachten en klachten van depressie.  

Tips voor stress door scheiding

De hulpvraag van Alex was, hoe om te gaan met stress door een scheiding. Hoe kan ik meer ontspannen. Nu is daar eindeloos over te praten, ga ik niet doen, maar ik zal toch proberen wat tips te delen in een willekeurige volgorde. 

  1. Berust in het feit dat jullie gaan scheiden. Makkelijk gezegd en zeker niet makkelijk gedaan. Ik weet dat, alleen…  berusting is een van de eerste stappen naar een nette scheiding en een goed nahuwelijk. 
  2. Boos zijn op je partner is helemaal okay, alleen ventileer die boosheid bij een coach of psycholoog, schrijf brieven (niet versturen) ed. Blijf correct naar je partner toe. Moeilijk? Ja, alleen zo helpend.
  3. In elke scheiding hebben beide partijen hun eigen verantwoordelijkheid. Zorg ervoor dat jij alleen jouw verantwoordelijkheid neemt en laat het andere bij de ander.
  4. Wees lief voor jezelf en beweeg. Ga naar buiten!
  5. Stop met oude koeien uit de sloot halen en kijk vooruit. Het verleden is onweerlegbaar. 
  6. Denk aan de mooie en leuke dingen die jullie samen hebben gehad. Natuurlijk waren die er.
  7. Vertel het samen aan de kinderen en wacht daar niet te lang mee. Doe dat op een rustig moment, niet aan de keukentafel maar ga naar buiten en maak het niet te zwaar.
  8. Indien nodig, help je kinderen met een kindercoach waar kinderen zich kunnen uiten over stress en de scheiding, en bijkomende zaken.
  9. Accepteer dat nooit alles gezegd zal zijn. Niet op elke vraag komt een antwoord. 

Stress verminderen met scheidingsbemiddeling 

Er zijn vele manieren om stress door scheiding te beperken. Bovenstaande tips beperken stress bij scheiden en niet alleen bij scheiden. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor scheidingsbemiddeling. Wij van ResolveVisie zijn goed opgeleid en kunnen jullie juridisch, fiscaal/financieel en emotioneel uitstekend begeleiden bij samen scheiden en een goed nahuwelijk.    

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button