10 tips voor ouders bij een scheiding
Onze mediators komen als scheidingsmediators in de praktijk tegen waar het mis kan gaan bij kinderen in een scheiding. Ze weet dan ook uit ervaring hoe je dit zoveel mogelijk voorkomt. Ze ziet dat kinderen zich op drie verschillende manieren aanpassen aan de situatie om de ouders gelukkig te maken.
Allereerst zijn er kinderen die hun ouders niet meer ongelukkig willen zien. Ze vragen daarom niet meer naar onderwerpen omtrent de scheiding omdat ze weten dat mama of papa daar verdrietig van wordt. Ze gaan steeds minder vragen en trekken zich terug. Daarnaast zijn er kinderen die wenselijk gedrag gaan vertonen. Ze hopen mamma bijvoorbeeld blij te maken door te zeggen dat ze het wel fijn vinden dat papa er vandaag niet bij is. Zo hopen ze om hun moeder vrolijk te stemmen maar laten ze niet weten wat ze zelf vinden. Tenslotte zijn er kinderen die hun ouders onbewust tegen elkaar uitspelen. Ze praten over de verschillen die er zijn in de thuissituatie bij beide ouders. In veel gevallen is dit niet erg, maar soms kan dit ook niet overeenkomen met afspraken die er tussen ouders zijn gemaakt.
Duidelijk is dat alle drie de aanpassingsmanieren niet goed zijn voor de betrokkenen. Bij ouders leidt dit ook tot problemen als ze wisselende boodschappen krijgen van de kinderen en elkaar er daarna over spreken. Veelal mondt dit uit in een ruzie bovenop de spanningen die er toch al waren. Een komt als scheidingsmediator in de praktijk tegen waar het mis kan gaan bij kinderen in scheiding én hoe je zoveel mogelijk dit voorkomt.
Meer lees tips:
- Hoe regel je de scheiding goed voor jullie kinderen?
- Een kindgesprek bij het mediationproces, wat kun je je dan bijvoorstellen?
Lees hier wat mediation inhoud.