Tips om stress te beperken bij een scheiding

Heb je tips nodig om de stress te beperken? Misschien heb je dan wat aan dit artikel. Scheiden staat op nummer twee van stressvolle gebeurtenissen (op nummer één staat iemand verliezen door overlijden). Ook als je niet getrouwd bent en wel samenwoont is uit elkaar gaan stressvol. Als je gaat scheiden of uit elkaar gaat, maak je je natuurlijk zorgen over de onzekere toekomst. Je gedachtes kunnen rondmalen en je kunt zorgen en vragen hebben, zoals:

  • Kan ik in de woning blijven?
  • Wat en hoe moet alles financieel geregeld worden?
  • Zal ik de rest van mijn leven alleen blijven?
  • Hoe vertellen we het aan de kinderen?
  • Hoe zorgen we samen nog voor de kinderen?

De periode rondom de scheiding is een onzekere en onduidelijke tijd en je vaste basis valt weg. Dit zorgt voor veel stress. Alle gezinsleden komen onder spanning te staan, ook kinderen gaan anders reageren.

Uit de praktijk: Nadine ervaart veel stress, sinds ze weet dat Robert van haar wil scheiden

Nadine heeft een week geleden van haar partner Robert gehoord dat hij wil scheiden. Ze ervaart heftige emoties. Ze voelt boosheid omdat de relatie niet geslaagd is. Ze heeft verdriet omdat het voorbij is en angst voor de toekomst. Omdat niet zij, maar Robert de beslissing heeft genomen om een punt achter de relatie te zetten, verwijt ze zichzelf dingen. Ze voelt zich in de steek gelaten en twijfelt of ze wel leuk genoeg is. Ze blijft in negatieve emoties hangen en ze ervaart veel stress. De spanning bouwt zich op en haar lijf komt niet meer tot rust. Ze wordt bevattelijker voor ziektes en depressieve gevoelens.

Al had je het graag anders gezien, leg je neer bij het feit dat jullie uit elkaar gaan. Heb je zelf niet gekozen voor deze situatie dan is het lastig om jouw boosheid niet op je ex- partner te richten. Je kunt de situatie, de scheiding of uit elkaar gaan, niet veranderen. Wat je wel kunt veranderen is hoe je ermee omgaat.

Ook als jij degene bent die de keuze heeft gemaakt om de relatie te verbreken, kun je net zo goed last hebben van stress. Jouw leven gaat ook ingrijpend veranderen en dus kun jij ook verdriet en angst voelen. Je kunt je ook schuldig voelen om wat je de ander of de kinderen aandoet. Neem je emoties serieus, het is een signaal van jouw systeem en zijn er niet voor niets.

Tips bij stress bij de scheiding

Wat zijn tips om stress te beperken bij een scheiding of uit elkaar gaan:

  • Accepteer het feit dat jullie gaan scheiden of uit elkaar gaan.
  • Zorg dat je de praktische zaken zo goed mogelijk regelt. Niemand wordt beter van een vechtscheiding.
  • Neem verantwoording voor je eigen emoties. Richt ze niet op de ander door in verwijten te praten. Onderdruk ze niet, je hoeft ze alleen maar te ervaren.
  • Vergroot je zelfvertrouwen. Je zelfvertrouwen heeft een knauw gekregen, zorg dat je dingen gaat doen die je zelfvertrouwen weer vergroten.
  • Wees lief voor jezelf. Zorg voor extra ontspanning. Op die manier kan je lijf herstellen van de stresshormonen die door je lijf gieren.
  • Zorg dat je voldoende beweging krijgt en eet gezonde voeding. Door juiste voedingsstoffen tot je te nemen vermindert de stress.
  • Als er kinderen bij betrokken zijn, help ze dan om dit te verwerken. Vertel op hun niveau dat jullie uit elkaar gaan en zorg dat ze zowel contact met vader en moeder kunnen onderhouden.
  • Zoek een vertrouwenspersoon, coach of psycholoog, om je met bovenstaande te helpen of als je behoefte hebt om te praten.
  • Help je kinderen met een kindercoach.

Lees meer: hoe om te gaan met rouw en verlies bij de scheiding?

Kiezen voor mediation geeft rust en duidelijkheid

Een scheiding brengt altijd zorgen en stress met zich mee. Hopelijk kun je wat met onze tips. Waar je een keuze in hebt, is alles goed te regelen. Onze mediators gaan samen met jullie om de tafel om de scheiding van begin tot eind goed te regelen. Ook is er naast het regelen van alle praktische zaken altijd oog voor de emoties die er spelen.

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button