Heb je recht op een toevoeging bij de scheiding?

Over de auteur

Heb je recht op een toevoeging bij de scheiding?

Sjoerd Uitenbroek

Mediator gespecialiseerd in echtscheidingen

Deze blog gaat over de kosten van een scheiding en de mogelijkheid van gesubsidieerde rechtshulp in Nederland. In deze blog wordt de casus van een echtpaar besproken, Nadia en Roel, die zich zorgen maken over de financiële aspecten van hun scheiding. Nadia heeft al 10 jaar niet gewerkt en maakt zich vooral zorgen over hoe ze de kosten van de scheiding kan dragen.

In Nederland is er een systeem van gesubsidieerde rechtshulp, waarbij de Raad voor Rechtsbijstand de kosten van mediation kan vergoeden voor mensen die dit niet zelf kunnen betalen. Er zijn inkomens- en vermogenseisen om hiervoor in aanmerking te komen. Na de scheiding wordt er ook een resultaatsbeoordeling gedaan om te zien of de toevoeging (subsidie) nog steeds gerechtvaardigd is.

Er is meestal een eigen bijdrage die betaald moet worden, variërend van € 54 tot € 107. Niet alle mediators en advocaten accepteren klanten die recht hebben op deze toevoeging, omdat de vergoeding van de Raad vaak lager is dan hun commerciële tarieven.

In het geval van Nadia en Roel kon een toevoeging voor Nadia worden aangevraagd, waardoor de kosten van de scheiding voor hen beperkt bleven. Het echtpaar moest wel rekening houden met de verkoop van hun huis en de verdeling van de overwaarde om aan de voorwaarden van de Raad voor Rechtsbijstand te blijven voldoen.

Als ik hoor dat één van beiden niet werkt of minder werkt, vraag ik altijd even door, want in Nederland hebben we gesubsidieerde rechtshulp. Dat houdt in dat de kosten van rechtshulp (ofwel de kosten van de mediation) voor mensen die dit niet zelf kunnen betalen, vergoed worden door de Raad voor Rechtsbijstand. Hoe werkt dit nu? Lees verder op onze blog bij de Nieuwe Stap:  Wat kost scheiden? We hebben nauwelijks spaargeld en we hoorden dat scheiden duur is

Hoe zit het nu met de toevoeging bij de scheiding?

Nederland kun je onder bepaalde voorwaarden recht hebben op een toevoeging bij een scheiding. Een toevoeging is een financiële tegemoetkoming van de overheid voor de kosten van een advocaat of mediator. Dit wordt ook wel gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd.

Of je recht hebt op een toevoeging hangt af van je inkomen, vermogen en de aard van de zaak. Hier zijn enkele algemene punten waar je rekening mee moet houden:

  1. Inkomen en vermogen: Er zijn inkomens- en vermogensgrenzen vastgesteld door de Raad voor Rechtsbijstand. Als je inkomen en/of vermogen boven deze grenzen ligt, kom je niet in aanmerking voor een toevoeging.
  2. Eigen bijdrage: Als je in aanmerking komt voor een toevoeging, moet je meestal wel een eigen bijdrage betalen. De hoogte van deze bijdrage is afhankelijk van je inkomen.
  3. Mediation: Als je kiest voor mediation bij een scheiding, kun je ook in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. De voorwaarden zijn vergelijkbaar met die voor een advocaat.
  4. Aanvraag: De advocaat of mediator kan voor jou een toevoeging aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Je kunt dit niet zelf doen.
  5. Uitzonderingen: Er zijn situaties waarin je geen recht hebt op een toevoeging, zelfs als je voldoet aan de inkomens- en vermogensgrenzen. Bijvoorbeeld als de zaak eenvoudig is of als het financiële belang te klein is.

Als je wilt weten of je in jouw specifieke situatie recht hebt op een toevoeging, is het raadzaam om contact op te nemen met een met een van onze scheidingsmediators. Zij kunnen je hierover informeren en eventueel een aanvraag voor je indienen.

Meer informatie over de financiën bij een scheiding.

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button