Wij hebben een geregistreerd partnerschap en scheiden

Hebben jullie een geregistreerd partnerschap en gaan jullie uit elkaar / scheiden? In deze blog meer over hoe je dit goed regelt.

Wat zijn redenen om het geregistreerd partnerschap te beëindigen / om te gaan scheiden?

  • jullie gaan uit elkaar, dit kan zowel met wederzijds goedvinden zijn als op verzoek van één van de partners
  • door omzetting in een huwelijk

Wat kan mediation betekenen?

Hebben jullie een geregisseerd partnerschap en gaan jullie scheiden? Mediation helpt bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap om samen tot oplossingen te komen. Jullie worden goed geïnformeerd en stap voor stap meegenomen in het proces. Wat kan mediation betekenen als jullie een geregistreerd partnerschap hebben en gaan scheiden:

  • Er komen goede afspraken over alle financiële zaken, ook eventueel over alimentatie en pensioen.
  • Er komen passende afspraken over kinderen als deze minderjarig zijn. Deze afspraken komen in het ouderschapsplan.
  • Hebben jullie een koop of huurhuis, dan wordt uitgezocht wat de mogelijkheden voor jullie beiden zijn.
  • De juridische afwikkeling; de ontbinding van het geregistreerd partnerschap wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Wanneer moet je langs de rechter?

Jullie gaan scheiden en hebben een geregistreerd partnerschap, wat moet er dan juridisch worden geregeld? Als er geen minderjarige kinderen zijn, is er geen ouderschapsplan nodig, en dus ook geen procedure via de rechtbank. Je kunt dan met behulp van de mediator alle afspraken goed vastleggen.

Wanneer ga je wel via de rechtbank? Als je zaken die vastgelegd zijn, afdwingbaar wil maken, dan leg je de afspraken vast in een convenant en gaat alles via de rechter. Deze afspraken kun je samen met de mediator maken en worden voor jullie vastgelegd. Ontstaan er dan in de toekomst bijvoorbeeld problemen over de financiën of over alimentatie, dan kun je een juridische procedure starten. Ook als er minderjarige kinderen zijn, moet er een ouderschapsplan worden opgesteld en deze gaat ook via de rechter.

Lees ook; ontbinding van het geregistreerd partnerschap, hoe regelen we dat?

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button