Vragen over scheiden met eigen bedrijf

Over de auteur

Vragen over scheiden met eigen bedrijf

Sjoerd Uitenbroek

Mediator gespecialiseerd in echtscheidingen

Jij of je bijna (ex-)partner heeft een eigen bedrijf en jullie gaan scheiden. Hoe dan verder?

Vragen over scheiden met eigen bedrijf

Belangrijk is om jezelf een paar vragen over scheiden met eigen bedrijf te stellen zoals:

  1. Zijn jullie gehuwd in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden (HWV) of partnerschapvoorwaarden (PVW)?
  2. Wat hebben jullie bij het aangaan van het huwelijk of partnerschap voor een voorwaarde afgesproken?
  3. Wat is de rechtsvorm van de onderneming? Is het een BV. of eenmanszaak of misschien wel een VOF of nog een andere vorm.
  4. Wie is eigenaar, jullie beiden en ieder voor hoeveel %? Of is de ex-partner of jij alleen eigenaar van de onderneming. (kijk goed naar de huwelijkse voorwaarden) 
  5. Was is privévermogen en wat zakelijk vermogen?
  6. Is er binnen het huwelijk een situatie ontstaan die bij scheiding kan leiden tot over en weer een vordering?
  7. Wat is de inkomenspositie voor de eventuele draagkrachtberekening alimentatie?  
  8. Is pensioen geregeld en hoe?
  9. Zijn er fiscale regelingen en welke dan?

De lijst met vragen over scheiden met een eigen bedrijf is zeker niet volledig alleen aan boventaande punten is het eerste waar ik aan denk.

Die partij die ondernemer is heeft vaak wel wat kennis van bovenstaande zaken of een accountant of fiscalist met verstand van zaken.

Alleen de (ex-)partner van de ondernemer heeft zich vaak niet verdiept in de zaak van de (ex-)partner, is mijn ervaring als scheidingsbemiddelaar, en heeft dus een heel grote kennisachterstand wat een soepele scheiding nogal eens in de weg staat.

Onbekend maakt onbemind en door gebrek aan kennis over de onderneming ontstaat wantrouwen. 

Voor de echt ingewikkelde vragen is het goed om een neutrale  accountant of fiscalist te contacten of eventueel, als deze voor beide betrouwbaar is, de accountant of fiscalist die de onderneming al kent. Het zijn forse extra kosten alleen noodzakelijk, zeker als er kinderen zijn, om nog jaren gedoe na de scheiding te voorkomen.

Scheiden en eigen bedrijf: wat kan je zelf doen?

Zelf kun je ook wat doen bijvoorbeeld:

  1. Kennis krijgen van de situatie. Veel (ex-)partners van zelfstandig ondernemers hebben zich niet verdiept in de onderneming en hebben dus een kennisachterstand. Loop die in.
  2. Gehuwd in gemeenschap of op voorwaarden? Verdiep je in de huwelijkse voorwaarden of PVW voorwaarde als deze er zijn maar lees ook de gemeenschap van goederen door. Ook daarin kunnen bepalingen zijn opgenomen en zijn er misschien zaken buiten de gemeenschap gehouden. M.a.w. gemeenschap van goederen is niet per definitie een 50-50 verdeling.
  3. vraag naar de rechtsvorm van de onderneming (BV, eenmanszaak, id.).
  4. Is er pensioen opgebouwd?

Voortzetten eigen bedrijf bij scheiding

Bij een scheiding is een van de uitgangspunten het bestaansrecht van de onderneming. Immers uit de onderneming dient bijvoorbeeld wel een deel (kinder)alimentatie te worden betaald. Allebei de partijen hebben dus belang dat de onderneming wordt voortgezet. Lees meer over de gevolgen van scheiding voor het eigen bedrijf. Of neem direct contact op met een mediator in de buurt.