Wie mag in het huis blijven wonen na de scheiding?

Voor veel mensen is het een van de belangrijkste vragen tijdens de scheiding: wie mag in het huis blijven wonen na de scheiding? Wanneer je te maken krijgt met een scheiding, komen er veel praktische en emotionele zaken op je pad. De beslissing hangt af van meerdere factoren. Van de eigendomsverhoudingen tot het belang van de kinderen en van financiële afspraken tot juridische processen. In dit artikel gaan we uitgebreid in op deze aspecten en leggen we uit hoe een mediator kan helpen.

Van wie is het huis?

Een eerste stap bij de vraag wie in het huis mag blijven wonen na de scheiding, is om te kijken naar de eigendomsverhoudingen van het huis. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk:

  • Gemeenschappelijk eigendom: Het huis is gezamenlijk eigendom, bijvoorbeeld omdat het gekocht is in gemeenschap van goederen of via een geregistreerd partnerschap zonder huwelijkse voorwaarden.
  • Persoonlijk eigendom: Het huis is eigendom van één van de partners, bijvoorbeeld door een schenking of omdat het huis al in bezit was vóór het huwelijk.

De eigendomsverhoudingen bepalen vaak in eerste instantie wie er een recht heeft om in het huis te blijven. Wanneer het huis bijvoorbeeld eigendom is van één persoon, ligt de beslissing juridisch gezien vaak in het voordeel van deze persoon.

Het belang van de kinderen

Als er kinderen bij betrokken zijn, kan dit een doorslaggevende rol spelen bij de beslissing over wie in het huis mag blijven wonen na scheiding. Het belang van de kinderen krijgt vaak voorrang. In veel gevallen wil men de stabiliteit en continuïteit voor de kinderen waarborgen, zodat zij in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven.

De rechter kan in dit geval besluiten dat de ouder die het merendeel van de zorgtaken op zich neemt, in het huis mag blijven wonen om de overgang voor de kinderen soepeler te laten verlopen. Hier komt vaak mediation aan te pas om een regeling te treffen die in het voordeel is van zowel de ouders als de kinderen. Dat noemen we een ouderschapsplan.

Hypotheek en financiering na scheiding

Een ander cruciaal onderdeel van de beslissing om in het huis te blijven wonen na scheiding is de financiële kant. Kan één van de partners de hypotheek op zich nemen? Wanneer jullie samen een hypotheek hebben, brengt dit bij een scheiding vaak de nodige complicaties met zich mee.

  1. Hypotheek overnemen: De partner die in het huis wil blijven, zal de ander moeten uitkopen. Dit betekent vaak dat je de hypotheek alleen moet kunnen dragen, wat financieel haalbaar moet zijn.
  2. Hypotheek splitsen: Soms kan een hypotheek worden aangepast om deze tussen de partners te verdelen. Dit hangt af van de financiële mogelijkheden en de bereidheid van de hypotheekverstrekker.
  3. Huis verkopen: Als het niet haalbaar is voor één van de partners om in het huis te blijven en de hypotheek over te nemen, kan een gezamenlijke beslissing zijn om het huis te verkopen.

Mediators kunnen helpen bij het maken van deze complexe financiële afspraken en jullie doorverwijzen naar hypotheekadviseurs die inzicht kunnen geven in de mogelijkheden.

Huurwoning en huurrecht

Als het om een huurwoning gaat, zijn de regels iets anders dan bij een koopwoning. Het huurrecht kent specifieke bepalingen voor scheiding:

  • Hoofdhuurder en medehuurder: De huurder met wie het huurcontract is afgesloten, heeft in principe het recht om in de woning te blijven. Als jullie echter beiden hoofdhuurders zijn, ligt de situatie iets anders.
  • Toewijzing door de rechter: Bij een conflict over wie in de huurwoning mag blijven, kan de rechter een beslissing nemen op basis van de omstandigheden, zoals de zorg voor de kinderen of de financiële situatie van beide partners.

Een mediator kan hierbij adviseren en, indien nodig, doorverwijzen naar een advocaat die gespecialiseerd is in huurrecht bij scheidingen.

Wat als beide partners willen blijven?

In sommige gevallen willen beide partners graag in de woning blijven. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als het een geliefde woning is waar veel herinneringen zijn opgebouwd of als de woning qua locatie bijzonder gunstig is voor werk, school en sociale contacten. Wanneer beide partners echter geen oplossing vinden, kan een mediator helpen om de communicatie op gang te brengen en creatieve oplossingen te verkennen.

Denk hierbij aan een tijdelijke verblijfsregeling, waarbij jullie de woning voorlopig delen of afwisselend gebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van een bird nesting regeling. Hierbij blijven de kinderen in het huis wonen en wisselen de ouders van verblijfplaats, zodat de kinderen in hun vertrouwde omgeving blijven. Als beide partners willen blijven en er niet samen uitkomen, ontstaat er een juridisch conflict. Dan kan dan een vechtscheiding worden. Het is belangrijk om er álles aan te doen om dit te voorkomen. Een mediator kan hier een cruciale rol spelen.

Bekijk de opties

Mediators helpen bij het maken van afspraken die juridisch bindend zijn en die aansluiten bij de wensen van beide partners. Bovendien kunnen mediators doorverwijzen naar relevante instanties, zoals hypotheekadviseurs, advocaten of notarissen, die kunnen helpen met de juridische en financiële afwikkeling.

Bij de vraag wie mag in het huis blijven wonen na scheiding spelen tal van factoren een rol, van eigendom en huurrecht tot het belang van de kinderen en financiële mogelijkheden. Hoewel er geen standaardantwoord is, helpt het om te begrijpen hoe juridische procedures, hypotheekverplichtingen en kindbelangen een rol spelen. Mediation biedt een manier om samen tot een oplossing te komen, waarbij de mediators van ResolveVisie helpen om de juiste weg te vinden.

Of je nu in een koop- of huurwoning woont, in een complexe scheidingssituatie beland bent of simpelweg vragen hebt over jullie rechten, professionele hulp biedt uitkomst. Met ondersteuning van ervaren mediators en doorverwijzing naar de juiste instanties, kun je samen werken aan een oplossing die rust en duidelijkheid brengt.

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button