Wij helpen bij het totale scheidingstraject

Interview met Yvonne van den Berg, mediator en oprichter van Resolve. Verschenen in het magazine ‘Dichterbij’ van de Rabobank.

“Wij willen ons met Resolve te onderscheiden door mensgericht te zijn en zeer nauwkeurig te werken. De deskundigheid hebben we sowieso, maar juist deze manier van werken zorgt ervoor dat mensen bij ons aankloppen.”

Na jaren gewerkt te hebben in de financiële- en welzijnssector, besloot Yvonne van den Berg deze twee expertises te koppelen. Ze werd scheidingsmediator. Misschien niet de meest voor de hand liggende stap, maar voor Yvonne wel een heel logische. Yvonne: ‘Na mijn studie psychosociaal welzijn, stopte ik als financieel adviseur en ging aan de slag als reïntegratietherapeut. Totdat mijn oog viel op een advertentie voor de functie van scheidingsmediator. Er werd gevraagd naar een financiële achtergrond om mensen goed te kunnen adviseren, maar ook om aandacht voor het menselijk aspect. Dat paste mij precies.’

Franchise

Yvonne werd aangenomen en leerde het vak. Na een paar maanden begon het te kriebelen. Yvonne: ‘ Ik vond het werk geweldig, maar zag wel wat mogelijkheden om de dienstverlening te verbeteren. En zo ontstond in 2010 mijn franchise onderneming Resolve Scheidingsbemiddeling. Wij begeleiden het gehele scheidingstraject en regelen alle praktische en emotionele zaken die daarbij horen. Resolve Scheidingsbemiddeling groeide snel en heeft inmiddels een landelijke dekking.

Scheiding: problemen oplossen

Yvonne: ‘ Als een paar bij ons komt is het wel belangrijk dat ze de scheiding samen willen oplossen. Een traject bij ons duurt tussen de twee weken en een half jaar, maar gemiddeld zo’n twee tot drie maanden. Bij het eerste kennismakingsgesprek bespreken we specifieke wensen van beide partijen. Daarna volgt een intakegesprek. Hierin staat vooral centraal wat er nodig is om de problemen op te lossen. Dat kan een overeenstemming zijn op financieel gebied, maar ook wat de verzorging van de kinderen betreft. Als beide partijen het eens zijn, wordt de overeenkomst, het convenant, getekend.

Opstellen juridische stukken

Het opstellen van het convenant hoort standaard bij onze werkzaamheden. Maar als er kinderen in het spel zijn, stellen wij ook een ouderschapsplan. Beide stukken gaan naar de rechtbank. Al onze scheidingsmediators hebben gedegen kennis van financiële zaken en volop aandacht voor de emotionele kant. Wordt het veel specifieker, dan hebben wij een netwerk van experts om ons heen en verwijzen we door naar bijvoorbeeld een financieel adviseur. Verder werken we samen met een vaste advocaat die de scheiding voor ons indient bij de rechtbank.’

Financieel los

‘Door de huidige woningmarkt zien we wel dat mensen lastiger financieel los van elkaar komen. Als er een gezamenlijke woning is die ze eigenlijk wel willen verkopen, kan het in deze tijd verstandig zijn dat toch niet te doen. De verkoop is nu niet alleen lastig, maar er is ook een grotere kans op een restschuld vanwege de dalende huizenprijzen. Wij schetsen de opties en rekenen alles door. Vervolgens zetten we alle plussen en minnen op een rij, niet alleen financieel maar ook emotioneel. Uiteindelijk beslissen de mensen zelf wat ze willen.’

Emoties

Een scheiding is niet niks. Yvonne geeft de emoties die daarbij komen kijken, dan ook alle ruimte.’ Vaak overheerst het verdriet, maar mensen kunnen ook heel boos op elkaar zijn. Zeker als de scheiding door een partij wordt ingezet in plaats van door allebei de partijen. Het is niet vreemd als de ene partner dan al verder in het verwerkingsproces is dan de andere. Iemand kan immers al maanden in zichzelf bezig zijn met het wel of niet doorzetten van een scheiding. Pas als die woorden uitgesproken worden, gaat de andere partner het verwerkingsproces in. Dat kan voor onbegrip zorgen.

Maar we zien ook dat partners opgelucht zijn dat een periode van onrust en ruzie wordt afgesloten. En vaak is de liefde die er voor elkaar was, nog niet weg. Mensen moeten na de scheiding echt leren afstand van elkaar te nemen. Wij willen ons met Resolve te onderscheiden door mensgericht te zijn en zeer nauwkeurig te werken. De deskundigheid hebben we sowieso, maar juist deze manier van werken zorgt ervoor dat mensen bij ons aankloppen.’

Rust bij een scheiding

‘Het mooiste aan dit werk vind ik de toegevoegde waarde die ik kan hebben. Je brengt een stuk rust in een periode dat alles op zijn kop staat. En ik kan mensen leren elkaar weer te vinden in de communicatie. Dat is dankbaar werk.’ Toekomstplannen zijn er ook. We denken aan een cursus voor ex partners, partners in ouderschap, waarin ouders kunnen leren om in het belang van de kinderen goed te communiceren. Of een voortraject, waarin de twijfel die mensen hebben over hun relatie, besproken kan worden zonder dat direct de keuze wordt gemaakt om te scheiding. Het wordt een mooie uitdaging om hier iets voor in de markt te zetten’.

Lees meer: wat mediation inhoud bij scheiding.

Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button