Ziek van de scheiding

Ziek van de scheiding

Moeite met concentreren, angstaanvallen of slaapproblemen komen veel voor, als je te maken krijgt met een scheiding. Meer over deze klachten en wat je ertegen kunt doen. Belangrijk is stappen te gaan zetten om de scheiding te regelen. Doordat er overzicht komt en zicht op oplossingen, ontstaat er vaak rust.

Concentratieproblemen, (over)vermoeidheid, slecht slapen en constant malen in je hoofd, komen vaak voor als je in een scheidingssituatie bent. Daardoor ontstaan weer fysieke klachten zoals darmklachten, hoofdpijn en verhoogde spierspanning in nek en schouders. Wat zijn tips om je weer beter te voelen:

Zet stappen om de scheiding te regelen

Mensen kunnen de scheidingsperiode ervaren als een zwart gat en zien dan geen lichtpunten meer. Ze voelen zich helemaal in beslag genomen en maken zich zorgen over bijvoorbeeld de kinderen en hun toekomst. Er is geen ‘doorkijk’ op een nieuwe start.
Schakel je een scheidingsmediator in dan ontstaat die ‘doorkijk’ en komt er zicht op oplossingen. Zo ontstaat er rust en een gevoel weer grip te krijgen op de dingen. Zicht krijgen op de realiteit en daar mee om leren gaan is de eerste stap naar innerlijke rust voor jou en jullie kinderen.

Geef op je werk of op school aan dat je in scheiding bent

Vertel je leidinggevende wat de scheiding met je doet, bijvoorbeeld een verminderde concentratie. Overleg ook of het mogelijk is, dat je ruimte krijgt om zaken te regelen; bijvoorbeeld het zoeken van andere woonruimte.

Heb je schoolgaande kinderen dan is het aan te raden de leerkracht in te lichten. Vraag de leerkracht je te informeren als er (grote) gedragsveranderingen zijn. Zo houd je de vinger aan de pols en kun je inspelen op wat je kind nodig heeft.

Scheiden: creëer een steunende omgeving

Zoek in je directe omgeving, iemand die je vertrouwt en met wie je je gevoelens kunt delen. Is er meer nodig, ga naar de huisarts of informeer bij vrienden naar een coach of therapeut. Vraag mensen, bij wie de kinderen zich goed voelen, om hen af en toe op te vangen, zodat je ruimte krijgt voor jezelf.

Als mediator zijn wij er zowel in praktische – als in emotionele zin. Mensen kunnen hun onveiligheid of onzekerheid uitspreken. In de gesprekken houden wij mensen een spiegel voor en geven wij steun. Dit alles geeft rust. Er komt zicht op oplossingen en daardoor ook op een nieuwe toekomst.

Lees meer: “Wij helpen bij het totale scheidingstraject“.