Mediaton bij scheiding met kinderen


Hoe regel je de scheiding goed voor jullie kinderen?Als je gaat scheiden is dit voor jullie kinderen behoorlijk ingrijpend. Ook al zijn er misschien veel spanningen of ruzies thuis, een kind heeft het liefs dat jullie als ouders bij elkaar blijven. Hoe kun je je kinderen helpen goed met de situatie om te gaan? Het is belangrijk hen de ruimte te geven om alles te mogen zeggen en te vragen en hun emoties over de scheiding er te laten zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld boos of verdrietig zijn. In sommige gevallen kunnen kinderen zich terugtrekken, probeer dan in contact met ze te blijven, vraag van tijd tot tijd hoe het met ze gaat en laat ze weten dat jullie er altijd voor ze zijn.

Uniek in de dienstverlening van Resolve is dat er extra aandacht is voor jullie kinderen in een kindgesprek. Onze mediators kunnen een gesprek met jullie kinderen hebben. Zo kunnen zij ook hun verhaal kwijt en worden ze betrokken bij de afspraken.

Onze mediators hebben veel ervaring in deze kindgesprekken. Vaak waarderen kinderen het erg dat ze erbij betrokken worden. Het gesprek is laagdrempelig en gewoon bij jullie thuis. Grote voordeel is dat jullie kinderen meer vrijuit kunnen spreken en minder in een loyaliteitsconflict komen. Meer over het kindgesprek.

We willen het goed doen voor de kinderen

Wat houdt dit in de praktijk in en welke inzet vraagt dit van jezelf? Het lijkt misschien een inkoppertje, maar hij is echt wel écht waar; jullie blijven samen altijd ouders van je kinderen en zijn voor de rest van jullie leven met elkaar verbonden door jullie kinderen.

Als je het goed wilt doen voor je kinderen, zullen jullie allebei naar je eigen rol moeten kijken. De neiging kan zijn om tegen elkaar te zeggen: Als jij nu dit of dat doet, dan komt het goed en kunnen we samen goede ouders zijn. In de praktijk werkt dit toch echt anders, je zal jezelf de eerlijke vraag moeten stellen: Wat kan ik zelf doen om ervoor te zorgen dat ons ouderschap na de scheiding goed gaat?

Het komt er uiteindelijk op neer dat beide ouders inzet moeten leveren om het ouderschap na de scheiding zo goed mogelijk in te vullen voor de kinderen.


We ondersteunen en ontzorgen je volledig


We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek. Om te horen waar we kunnen ondersteunen en ontzorgen.Wil je eerst meer weten over onze werkwijze?
Scheiden in 7 stappen →

Kritiek en emoties

Wanneer je veel kritiek hebt, ook tussen de regels door, op de andere ouder, wijs je daarmee ook een deel van je kind af. Wat veel ouders niet weten is dat dit grote gevolgen heeft voor je kind voor zijn/haar ontwikkeling. Denk aan het zelfvertrouwen, maar ook later in relaties kan je kind hierdoor vastlopen

In het belang van jullie kinderen zal het soms nodig zijn om je emoties die te maken hebben met jullie relatie als ex-partners, opzij te zetten. Als ouders goed contact hebben, er goed overleg is over de kinderen, kunnen je kinderen de scheiding goed verwerken en het een plekje geven. Kinderen zijn over het algemeen erg flexibel en kunnen zich goed aanpassen aan veranderende situaties, vooral als hun ouders goed met elkaar omgaan.

Het laatste wat je als ouders wilt, is dat conflicten rondom jullie scheiding een schadelijke invloed hebben op de ontwikkeling van jullie kinderen. Als je samen goede afspraken maakt, komt er duidelijkheid en worden toekomstige conflicten zoveel mogelijk voorkomen. Dit heeft een gunstige invloed op jullie kinderen.

Scheiding goed willen regelen

Als het om de kinderen gaat, vertellen ouders ons als mediator vaak dat ze “het goed willen doen” voor hun kinderen, oftewel de scheiding goed willen regelen. Omdat dit in het belang van hun kinderen is. Maar wat betekent nu het goed willen doen voor de kinderen? We kunnen ons hier allemaal wel een voorstelling van maken, alleen zal deze voorstelling bij iedereen anders zijn.

Daarom zal onze mediator jullie als ouders altijd vragen hoe jullie dit beiden zien en of jullie kunnen uitleggen wat je verstaat onder het goed doen. Als je dit naar elkaar uitspreekt komt er inzicht in de overeenkomsten en ook de verschillen. De ene ouder vindt bijvoorbeeld dat de kinderen in de gezamenlijke woning moeten kunnen blijven, terwijl de andere ouder het belangrijk vindt dat de kinderen allebei de ouders evenveel zien.

Impact scheiding op kinderen

Een scheiding heeft impact op jullie kinderen en als ouders heb je invloed op hoe groot deze impact is. Hoe gaan jullie als ouders na de scheiding met elkaar om? Als er na de scheiding tussen jullie veel spanningen zijn, is dat voor je kinderen zwaar. Als ze het gevoel krijgen dat ze moeten kiezen tussen hun vader of moeder komen ze in een loyaliteitsconflict en dit geeft nog meer spanning. Kinderen zijn van nature loyaal aan allebei de ouders. Het is daarom van belang ervoor te zorgen dat het contact tussen jullie als ouders zijnde goed is, zodat jullie kinderen niet het gevoel krijgen tussen jullie in te staan.


Hoe vertel je de kinderen dat jullie gaan scheiden?

Voor ouders is dit vaak het moeilijkste onderdeel van de scheiding, jullie gaan je kinderen vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Het vertellen dat jullie gaan scheiden is meestal een erg emotioneel moment waar verdriet nu eenmaal bij hoort. Dit is heel normaal en mag ook zeker getoond worden aan je kinderen. Waak er alleen wel voor dat je kinderen niet overspoeld worden met jouw verdriet. Emoties als boosheid, gevoel van schuld en angst voor de toekomst horen niet bij je kinderen thuis. Van belang is deze gevoelens bij jezelf te houden en te bespreken met elkaar, een goede vriend of een professional.

We geven je graag wat tips over hoe jullie de kinderen over de scheiding kunnen vertellen:

  • Vertel altijd samen dat jullie besloten hebben om uit elkaar te gaan. Zoek hiervoor wel een goed tijdstip uit. Net voor het slapen gaan, of als volgende dag weer een schooldag is zijn bijvoorbeeld niet zulke goede momenten. Het is belangrijk dat je kinderen de ruimte krijgen om de boodschap te verwerken, zodat ze hun emoties kunnen delen met een persoon die dicht bij hun staat.
  • Laat kinderen duidelijk merken dat zij niet de reden zijn dat jullie gaan scheiden. Leg goed uit dat jullie als partners niet meer samen verder willen, maar dat jullie allebei natuurlijk wel altijd hun ouders blijven. Benadruk dat zij ook na de scheiding altijd met hun vragen of onzekerheden bij jullie allebei terecht kunnen.

Hoe reageren kinderen?

Als mediators van Resolve hebben we veel ervaring opgedaan met andere ouders en kinderen en weten hierdoor dat de reactie van kinderen op de mededeling dat jullie uit elkaar gaan per keer heel anders kan zijn. Sommige kinderen worden erg verdrietig, anderen worden boos, lopen weg, of gaan gewoon verder met waar ze mee bezig waren en nemen de mededeling ter kennisgeving aan.

Voor jullie als ouders is het belangrijk om je kinderen duidelijk te vertellen dat alle emoties erbij horen en er mogen zijn. Een verdrietig kind heeft troost nodig, terwijl een boos kind even moet uitrazen. Hou er wel rekening mee dat na de boosheid vaak verdriet volgt en je kind alsnog getroost wil worden. Loop daarom niet meteen achter een kind aan dat wegloopt, maar geef het even de ruimte. Als je kind weer doorgaat met waar het mee bezig was, kan je er alsnog op terugkomen. Het zou best wel een kunnen dat hij/zij wat meer tijd nodig heeft om de boodschap te verwerken.

Naast de emoties gaan jullie kinderen ook vragen en reacties hebben. Dit verschilt natuurlijk per leeftijd, maar denk hierbij aan vragen als: “Waar komt mijn bed dan te staan? Hoe moet het met mijn speelgoed? Wie betaalt straks mijn ponykamp? Ik had het wel verwacht. Mag ik het aan mijn beste vriendinnetje vertellen?’

Je kan erop rekenen dat er later vaak nog veel meer vragen zullen komen, probeer deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en neem elke vraag serieus. Uit de vragen die je kind je stelt kom je er namelijk achter waar jullie kind zich zorgen over maakt.

Wat klanten over ons zeggen“In deze niet al te fijne situatie voelde de hulp van onze mediator als een steun. Alles is keurig en snel geregeld. Zeer tevreden”.
★★★★★


“Prettig, professioneel, verstand van zaken en regelt zaken snel.”
★★★★

Villa Pinedo

Op de site van Villa Pinedo, dé plek voor kinderen van gescheiden ouders, staat heel veel informatie voor kinderen en ook voor jullie als ouders. Villa Pinedo biedt onder andere een online training voor ouders en een buddy voor kinderen. Resolve sponsort een buddy omdat we geloven in de kracht hiervan. Kinderen van gescheiden ouders helpen zo andere kinderen in dezelfde situatie.

Een mooi initiatief van Villa Pinedo is de brief aan alle gescheiden ouders;

Wij gaan door en bieden naast gesprekken bij jullie thuis ook videobellen aan

Ga naar: