Scheiden en financiën
Scheiden en financiën
Hoe komt er overzicht en goede afspraken over jullie financiën bij de scheiding?
Bij het regelen van je scheiding zijn de financiën een belangrijk onderdeel. Je wil nu eenmaal weten waar je straks aan toe bent, dus er moet een duidelijk overzicht komen. Er moeten ook afspraken worden gemaakt over zaken die je pas later in je leven zult gaan merken zoals het pensioen.
Meestal regelt één van de van partijen alle financiële zaken, heeft daarmee een goed overzicht en inzicht in wat er allemaal is. Zaken als de hypotheek en levensverzekeringen zijn voor veel mensen sowieso lastige materie.
Onze mediators zorgen ervoor dat er een goed overzicht komt van alle financieel zaken die voor jullie van toepassing zijn. We nemen stap voor stap met jullie door wat er geregeld moet worden, welke mogelijkheden er zijn en wat eventuele fiscale gevolgen zijn.
We gebruiken een checklist om alle zaken die voor jullie belangrijk zijn op een rijtje te zetten en bespreken dit met jullie. Denk hierbij aan de waarde van de woning, levensverzekering, lijfrentepolis, kapitaalrekening, spaarsaldi, aandelen, bankrekeningen en ook schulden, zoals de hypothecaire schuld of andere leningen. Als je een eigen onderneming hebt wordt deze natuurlijk ook meegenomen. Zo zorgen we ervoor dat er duidelijkheid en overzicht komt in deze toch vaak lastige materie.
We ondersteunen en ontzorgen je volledig
We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek. Maak kennis met één van onze deskundige mediators in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. Scheiden in 7 stappen →
De eerste vraag, om te bepalen waar je allebei recht op hebt is, hoe jullie getrouwd zijn? Zo kunnen we het wettelijk kader bepalen voor de afspraken die gemaakt gaan worden:
Vanaf 2018 is de wetgeving rondom het huwelijksvermogensrecht gewijzigd. De nieuwe wetgeving geldt voor iedereen die in of na 2018 trouwt. Met deze wijziging is er nog steeds sprake van een huwelijksgemeenschap, alleen horen niet meer alle zaken tot de huwelijkse gemeenschap. Buiten de gemeenschap blijven alle goederen en schulden die jullie al hadden voor het huwelijk, dit geldt ook voor erfenissen en schenkingen.
De zaken die binnen de huwelijkse gemeenschap vallen, zoals bezittingen, vermogen en schulden worden dus verdeeld vanuit het wettelijk kader. Dit is de basis, maar natuurlijk mogen jullie hiervan afwijken als jullie dat willen. Het is dan wel belangrijk dat je je bewust bent van de gevolgen, zodat de afspraken die jullie maken kloppend zijn voor nu én in de toekomst.
“Zeer vlot wordt alles geregeld (mits beide partijen meewerken natuurlijk) doen wat er beloofd is. Fijn in de omgang. Voor een vaste prijs dus je weet waar je aan toe bent. Neemt de tijd om naar ieder te luisteren. Denkt mee.”
Onze mediators zullen dit uitgebreid met jullie bespreken. Het is een onderdeel van ons vak om goed op de hoogte te zijn van de juridische en fiscale regels, zodat we je goed kunnen informeren.
We zullen ook altijd stil staan bij emotionele redenen waarom je af zou willen wijken van het wettelijk kader. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schuldgevoelens; ik wil scheiden, dit is mijn schuld, ik veroorzaak al het verdriet, dus zie ik af van……Dit is geen goede basis om afspraken te maken die voor jullie allebei juist en bovendien reëel zijn.
Het uitgangspunt is dat jullie samen goede afspraken maken over alle financiële zaken en zeker weet dat er niets over het hoofd is gezien. Het doel is immers dat je het elkaar mogelijk maakt om verder te kunnen.