Scheiden en woning

Scheiden en woning

Wat zijn de mogelijkheden met een koophuis bij de scheiding?

scheiden en de woning

Bij een scheiding is één van de belangrijkste onderdelen jullie koophuis en de toekomstige woonsituatie. Het is belangrijk dat jullie hier goede en weloverwogen keuzes over maken. Er moet een hoop worden geregeld. De mediators van Resolve Visie helpen jullie daar graag bij. Door dat wij nauw samenwerken met BMP Finance hebben jullie al vroeg in het scheidingsproces duidelijkheid over wat de mogelijkheden zijn met jullie koophuis.

Wat zijn de opties bij scheiden met een woning (koophuis)?

De drie opties zijn:

 1. Het huis overnemen door één van jullie
 2. Verkoop van de woning aan derden
 3. De woning blijft een periode onverdeeld

1. Het huis overnemen

Bij een overname van de woning zijn een aantal zaken van belang. Onder andere: Is het financieel haalbaar om de woning en de bijbehorende hypotheek op naam te krijgen? Er volgt dan een ontslag voor de hoofdelijke aansprakelijkheid, voor de vertrekkende partij, indien de hypotheek op beide naam staat.

Wat is de waarde van de woning? Een taxatie geeft een duidelijk beeld over hoeveel jullie woning waard is. Hoe hoog is de hypotheek? Is er een verpande spaarpolis of bankspaarrekening eigen woning? Hoeveel waarde is daarin opgebouwd?

Hieruit volgt de rekensom of er een over- of onderwaarde is. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen hebben jullie allebei recht op de helft van de overwaarde of draag je ieder de helft van een eventuele restschuld. Onze mediator bespreekt met jullie de uitgangspunten, bepaalt samen met jullie waar jullie recht op hebben en hoe jullie de waarde van de woning kunnen verdelen of verrekenen. Vervolgens nemen we contact op met de hypotheekadviseur (jullie eigen adviseur of de samenwerkende hypotheekadviseur) om alles door te nemen zodat jullie snel duidelijkheid krijgen over de haalbaarheid.

Wat is van invloed bij het overnemen van de woning bij scheiding?

Als eerste is het bruto jaarinkomen een bepalende factor om de woning en de hypotheek over te nemen. Hoe hoger het inkomen, hoe meer je kan lenen. Schulden (denk ook aan de privé leaseauto of de mobiele telefoon) zijn van invloed op je maximale hypotheek. Deze beperken je leencapaciteit.

Wanneer er sprake is van partneralimentatie is deze ook van invloed op het verkrijgen van de hypotheek. Voor de betalende partij geldt dat de te betalen partneralimentatie in mindering wordt gebracht op je bruto jaarinkomen, waardoor je minder kan lenen. De ontvangende partij kan hierdoor wellicht meer lenen.

Ben je 55+, dan wordt er bij het bepalen van je maximale leencapaciteit ook gekeken naar je pensioeninkomen en de afspraken die jullie hebben gemaakt over de verdeling van de opgebouwde pensioenen. Onze mediator neemt dit met jullie door. Ook denken wij mee in mogelijke oplossingen.

Alle afspraken komen in het convenant

De mediator zorgt er met jullie voor dat alle afspraken met betrekking tot het overnemen van de woning, de hypotheek en daaraan verpande spaarpolissen/ bankrekeningen, goed worden afgestemd en verwerkt ze vervolgens in het convenant. Onze mediators hebben daarover altijd contact met de hypotheekadviseur. Zo zien we niets over het hoofd en weten jullie zeker dat het convenant goed is voor de hypotheekverstrekker.

2. Woning verkopen

Jullie willen allebei niet in de woning blijven of het is financieel niet haalbaar om de woning over te nemen. In dat geval besluiten jullie de woning te verkopen en spreek je daarover een aantal zaken af. Denk aan:

 • Wanneer gaat de woning in de verkoop?
 • Wat is de te verwachte opbrengst?
 • Wie blijft er in de woning wonen tot de verkoopdatum?
 • Hoe gaan jullie om met de hypotheeklasten?
 • Is er een over- of onderwaarde?
 • Zijn er nog zaken die eerst opgeknapt moeten worden en wie gaat dat betalen?

De mediator van Resolve Visie bespreekt al deze zaken met jullie, denkt mee en legt alle gemaakte afspraken vast.

3. Woning onverdeeld laten

De woning onverdeeld laten betekent dat jullie samen eigenaar van de woning blijven en beiden voor 100% aansprakelijk zijn voor de hypotheek. Er zijn verschillende redenen om de woning onverdeeld te laten:

 • Het kan zijn dat er nu nog een restschuld is en dat de verwachting is dat over een aantal jaar dit probleem is opgelost.
 • Geen van beiden kan de woning op naam krijgen, maar jullie willen de woning nog aanhouden voor de kinderen, zodat zij in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven om de school af te kunnen maken.
 • Er zijn geen andere betaalbare woningen beschikbaar in jullie regio.

Kiezen jullie voor het onverdeeld laten van de woning dan is het belangrijk daar hele goede afspraken over te maken. Je blijft dan in belangrijke mate financieel aan elkaar verbonden.
Denk daarbij aan: Hoe lang willen jullie de woning samen aanhouden? Hoe om te gaan met de kosten van de woning? Wie blijft er wonen? De andere partij kan dan mogelijk geen andere woning kopen, moeilijk of geen hypotheek afsluiten.

Daarnaast heeft dit fiscale gevolgen, zoals de scheidingsregeling van maximaal 2 jaar. Dit heeft te maken met de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Op de site van de Belastingdienst staat hier uitleg over en meerdere voorbeelden worden uitgewerkt. Onze mediator bespreekt dit met jullie, zodat jullie hier passende en goede afspraken over kunnen maken.

Voordelen Resolve Visie mediation:

 • Altijd een mediator in de buurt
 • Gratis kennis­makingsgesprek
 • Gesprekken bij jullie thuis of op neutrale lokatie
 • Binnen 1 week een afspraak
 • Snel duidelijkheid over de woning
 • Gesprek met kinderen mogelijk
 • Vaste samenwerkende advocaat

We ondersteunen en ontzorgen je volledig

We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek.
Maak kennis met één van onze deskundige mediators in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. Scheiden in 7 stappen →

Duidelijkheid koophuis bij scheiden

Wanneer één van jullie in jullie koophuis wil blijven wonen, dan is het fijn als snel duidelijk is of het overnemen van de woning ook mogelijk is. Onze mediators kunnen direct contact opnemen met een hypotheekadviseur van BMP Finance om een eerste indicatie te krijgen over de mogelijkheden. Echter zijn er veel factoren van invloed op deze vraag. Denk hierbij aan de hoogte partneralimentatie, de waarde van de woning en de waarde van de verpande spaarpolis dan wel rekening. Onze mediators zullen er dan ook zorg voor dragen dat er over deze zaken snel duidelijkheid komt. Zodra deze zaken helder zijn, kunnen de hypotheekadviseurs zorgen voor zekerheid.

Dit betekent dat jullie niet van het kastje naar de muur worden gestuurd; maar dat er korte lijnen zijn:

 • Jullie worden ontzorgd: onze mediators zorgen dat alles rondom de scheiding wat te maken heeft met de eigen woning snel inzichtelijk wordt gemaakt én dat hier goede afspraken over komen. Zoals wat is mogelijk met partneralimentatie en een kloppend scheidingsconvenant.
 • Jullie krijgen al vroeg in het scheidingsproces duidelijkheid: wij kunnen snel zorgen voor zekerheid over wat haalbaar is met jullie eigen koophuis én eventueel het kopen van een andere woning.

De deskundige adviseurs van BMP Finance kunnen vervolgens direct jullie hypotheek regelen. Veel documenten die al aangeleverd zijn in het scheidingsproces, heeft de hypotheekadviseur ook nodig. Deze hoef je dus niet nogmaals te verstrekken.

Wij begrijpen dat keuzes over jullie woning en snel duidelijkheid hierover belangrijk voor jullie is. Jullie woning is meer dan een woning alleen. Het is je thuis, herbergt herinneringen en is voor jou en jullie kinderen een vertrouwde omgeving.

Een scheiding is vaak een emotionele en stressvolle periode voor alle betrokkenen. De behoefte aan een vertrouwde omgeving kan daardoor sterker zijn. Toch zal bij een scheiding één van de partners of beiden de eigen woning, jullie thuis, gaan verlaten.

Eén plek voor jullie eigen woning door onze samenwerking met BMP Finance

Scheiden en woning

Wij werken samen met BMP Finance, om jullie te ondersteunen en te ontzorgen in al het regelwerk. Vaak word je van het kastje naar de muur gestuurd wanneer je, vanuit een scheiding, wilt weten wat je mogelijkheden zijn om de woning over te nemen of om een andere woning te kopen.

Door onze vaste samenwerkingspartner BMP Finance krijg je al vroeg in het scheidingsproces duidelijkheid hierover.

Er zijn korte lijnen. Voordeel voor jullie is:

 • Jullie worden ontzorgd: onze mediators zorgen dat alles rondom de scheiding wat te maken heeft met de eigen woning snel inzichtelijk wordt gemaakt én dat hier goede afspraken over komen. Zoals wat is mogelijk met partneralimentatie en een kloppend scheidingsconvenant.
 • Jullie krijgen al vroeg in het scheidingsproces duidelijkheid: wij kunnen snel zorgen voor zekerheid over wat haalbaar is met jullie eigen koophuis én eventueel het kopen van een andere woning.

De deskundige adviseurs van BMP Finance kunnen vervolgens direct jullie hypotheek regelen. Veel documenten die al aangeleverd zijn in het scheidingsproces, heeft de hypotheekadviseur ook nodig. Deze hoef je dus niet nogmaals te verstrekken. Snel duidelijkheid over jullie koophuis

Wij begrijpen dat keuzes over het huis en snel duidelijkheid hierover belangrijk is. Jullie woning is meer dan een woning alleen. Het is je thuis, herbergt herinneringen en is voor jou en jullie kinderen een vertrouwde omgeving.

Een scheiding is vaak een emotionele en stressvolle periode voor alle betrokkenen. De behoefte aan een vertrouwde omgeving kan daardoor sterker zijn. Toch zal bij een scheiding één van de partners of beiden de eigen woning, jullie thuis, gaan verlaten.

Waarom BMP Finance?

BMP Finance is in 2009 gestart door geroutineerde hypotheekadviseurs die de belangen en wensen van de klant immer centraal stellen. Binnen haar compacte organisatie zorgen korte lijnen voor een adequate behandeling van het financieringsvraagstuk en de bijbehorende hypotheekaanvraag.

BMP Finance heeft al vele klanten geholpen aan een hypotheek passend bij hun persoonlijke situatie, waarbij zij haar motto  maatwerk = mensenwerk waarmaakt.

Lees hier wat mediation inhoud.

Wat klanten over ons zeggen

“Prettig contact en luisterend oor. Prima uitleg in dit voor ons toch een rouwproces waar je door moet samen.”

Voor ons is het belangrijk te weten hoe onze klanten de dienstverlening ervaren, het draait tenslotte allemaal om jullie. We zijn daarom continu bezig met het evalueren en verbeteren van onze diensten.
Benieuwd of we ook jullie kunnen helpen?
Laat je gegevens hier achter en we nemen contact met je op
We horen graag waar we je mee kunnen helpen en kunnen in een kosteloos kennismakingsgesprek duidelijk vertellen hoe we jullie gaan ontzorgen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button