Scheiden met kinderen

Scheiden met kinderen

Scheiden met kind of uit elkaar gaan met kinderen is ingrijpend voor het hele gezin. Hoe vertel je dat je gaat scheiden? Hoe kun je het voor je kinderen zo goed mogelijk regelen? En hoe kun je ze helpen goed met de situatie om te gaan? Mediation helpt daarbij.

Alle scheidingsbemiddelaars van Resolve hebben een achtergrond als coach, juridisch en/of financiële dienstverlener. Het is voor ons belangrijk er zeker van te zijn dat jullie je écht ontzorgd voelen en dat het scheiden met kinderen zo goed mogelijk verloopt.

Onze beloftes

Gratis kennismakingsgesprek

Binnen 1 week een afspraak

Gesprekken bij jullie thuis

Onze mediators

Stellen jullie toekomst voorop

Voldoen aan de MfN vereisten

Zijn regionaal gevestigd

Neem contact met mij op

Zet nu de eerste stap naar jullie nieuwe toekomst.

Scheiden met kinderen

Het ouderschapsplan

Wanneer je gaat scheiden en jullie hebben minderjarige kinderen, dan zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In het ouderschapsplan leg je de afspraken vast over de zorg en opvoeding. Ieder kind is anders daarom is het ouderschapsplan ook maatwerk.

Co-ouderschap

Misschien is co-ouderschap iets voor jullie. Een mediator van Resolve Visie helpt jullie graag bij het bespreken en vastleggen van alle afspraken in het ouderschapsplan.

Het kindgesprek

Bij Resolve Visie vinden we het belangrijk om jullie kinderen te betrekken bij de afspraken over hen. Vaak waarderen kinderen het erg dat ze erbij betrokken worden. Onze mediators hebben veel ervaring in deze kindgesprekken. Het gesprek is laagdrempelig en gewoon bij jullie thuis. Grote voordeel is dat jullie kinderen meer vrijuit kunnen spreken en minder in een loyaliteitsconflict komen.

Wat klanten over ons zeggen

“In deze niet al te fijne situatie voelde de hulp van onze mediator als een steun. Alles is keurig en snel geregeld. Zeer tevreden”.
★★★★★

“Prettig, professioneel, verstand van zaken en regelt zaken snel.”
★★★★

De impact van scheiden met kinderen

Scheiden heeft impact op jullie kind of kinderen, daar verander je niets aan. Maar als ouders heb je wel invloed op hoe groot deze impact is. Hoe gaan jullie als ouders na de scheiding met elkaar om? Als er na de scheiding tussen jullie veel spanningen zijn, is dat voor kinderen zwaar. Als ze het gevoel krijgen dat ze moeten kiezen tussen hun vader of moeder komen ze in een loyaliteitsconflict, dit geeft nog meer spanning.

Het is daarom van belang ervoor te zorgen dat het contact tussen jullie als ouders zijnde goed is, zodat jullie kinderen niet het gevoel krijgen tussen jullie in te staan.

Uniek in de dienstverlening van Resolve is dat er extra aandacht is voor uitelkaar gaan met kinderen. Onze mediators kunnen bijvoorbeeld een gesprek met jullie kinderen hebben. Zo kunnen zij ook hun verhaal kwijt en worden ze betrokken bij de afspraken.

We ondersteunen en ontzorgen je volledig

We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek. Ontdek hoe mediation kan helpen bij het scheiden met kind of kinderen.

Wil je eerst meer weten over onze werkwijze?
Stappenplan scheiden in 7 stappen →

Hoe vertel je kinderen dat je gaat scheiden?

Het vertellen dat je gaat scheiden is voor ouders vaak het moeilijkste onderdeel van de scheiding, Meestal is het een erg emotioneel moment waar verdriet nu eenmaal bij hoort. Dit is heel normaal en mag je zeker ook tonen aan je kinderen. Waak er alleen wel voor dat je kinderen niet overspoeld worden met jouw verdriet. Emoties als boosheid, gevoel van schuld en angst voor de toekomst horen niet bij je kinderen thuis. Van belang is deze gevoelens bij jezelf te houden en te bespreken met elkaar, een goede vriend of een professional.

We geven je graag wat tips over scheiden en kinderen en hoe jullie de kinderen over de scheiding kunnen vertellen:

  • Vertel altijd samen dat jullie besloten hebben om uit elkaar te gaan. Zoek hiervoor wel een goed tijdstip uit. Net voor het slapen gaan, of als volgende dag weer een schooldag is zijn bijvoorbeeld niet zulke goede momenten. Het is belangrijk dat je kinderen de ruimte krijgen om de boodschap te verwerken, zodat ze hun emoties kunnen delen met een persoon die dicht bij hun staat.
  • Laat kinderen duidelijk merken dat zij niet de reden zijn dat jullie gaan scheiden. Leg goed uit dat jullie als partners niet meer samen verder willen, maar dat jullie allebei natuurlijk wel altijd hun ouders blijven. Benadruk dat zij ook na de scheiding altijd met hun vragen of onzekerheden bij jullie allebei terecht kunnen.

Hoe reageren kinderen op een scheiding of uit elkaar gaan?

De mediators van Resolve Visie hebben we veel ervaring opgedaan met andere ouders en kinderen en weten hierdoor dat de reactie van kinderen op een scheiding per keer heel anders kan zijn. Sommige kinderen worden verdrietig, anderen boos, lopen weg, of ze gaan gewoon verder met waar ze mee bezig waren en nemen de mededeling ter kennisgeving aan.

Voor jullie als ouders is het belangrijk om je kinderen duidelijk te vertellen dat alle emoties erbij horen en er mogen zijn. Een verdrietig kind heeft troost nodig, terwijl een boos kind even moet uitrazen. Hou er wel rekening mee dat na de boosheid vaak verdriet volgt en je kind alsnog getroost wil worden. Loop daarom niet meteen achter een kind aan dat wegloopt, maar geef het even de ruimte. Als je kind weer doorgaat met waar het mee bezig was, kan je er alsnog op terugkomen. Het zou best wel een kunnen dat hij/zij wat meer tijd nodig heeft om de boodschap te verwerken.

Benieuwd of we ook jullie kunnen helpen?
Laat je gegevens hier achter en we nemen contact met je op We horen graag waar we je mee kunnen helpen en kunnen in een kosteloos kennismakingsgesprek duidelijk vertellen hoe we jullie gaan ontzorgen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button