Samen scheiden, wat komt er allemaal kijken?

Ook al wil je samen scheiden, een scheiding brengt veel vragen en zorgen met zich mee. We zetten het voor je op een rijtje.

samen scheiden

Je leven staat op z’n kop als je al dan niet samen besluit te scheiden. Het raakt je in je basis en je hebt veel vragen en zorgen. Hoe zorg je ervoor dat het scheidingsproces zo goed mogelijk doorloopt? Hoe regel je alle praktische zaken zo goed mogelijk? Hoe zit het met de juridische aspecten en wat zijn jullie rechten en plichten? Ook: hoe ga je om met verschillende emoties die bij een scheiding om de hoek komen kijken.

Samen scheiden en de woning

Samen scheiden kan ingewikkeld lijken. Hebben jullie een eigen of huurhuis? Een woning is een thuis, je vertrouwde omgeving, de vaste basis in je bestaan. Voor jezelf en zeker ook voor de kinderen. Eén van de meest urgente vragen bij een scheiding is doorgaans dan ook: wat doen we met de woning? Waar moeten we straks wonen?

De eigen woning bij de scheiding komt in de gesprekken met de mediator vaak als eerste aan bod. Als hier duidelijkheid over is, kunnen ook andere zaken die hiermee samenhangen besproken worden, zoals de zorgverdeling van de kinderen. Het is dus zaak om snel duidelijkheid te krijgen over de mogelijkheden en om goede afspraken te maken. Wat zijn de opties bij een koopwoning?

  • één van de partners blijft in de woning
  • de woning gaat in de verkoop
  • de woning wordt (al dan niet tijdelijk) gezamenlijk aangehouden.

Samen scheiden en jullie kinderen

Als jullie samen minderjarige kinderen hebben, moet er een ouderschapsplan worden gemaakt. Dit geldt voor kinderen tot 18 jaar. Hierin staan alle afspraken over:

  • een goede zorgverdeling
  • kinderalimentatie en verdere financiële afspraken
  • vakanties en feestdagen en verjaardagen
  • hoe je elkaar blijft informeren

We ondersteunen en ontzorgen je volledig

We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek.
Maak kennis met één van onze deskundige mediators in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. Ons scheidingstraject: Scheiden in 7 stappen →

Samen scheiden en de financiën

Alle bezittingen en financiën die partners gezamenlijk hebben, worden gedeeld. Dit geldt zowel voor zaken in de plus als voor zaken in de min, dus ook voor de schulden. Dit hoort ook bij samen scheiden. Alle onderdelen die hierbij van belang zijn, komen aan bod. Ook wordt er ingegaan op de regels die gelden bij de verdeling, de ingangsdatum van de verdeling en wat je hierover vast moet leggen.

Scheiden en mediation

Waarom kiezen voor voor de hulp van een mediator bij jullie scheiding? Je steekt je energie dan niet in de strijd, maar je gaat uit van jullie gezamenlijke belangen. Zeker als je samen kinderen hebt, zorgt dit ervoor dat je ook later nog samen naar de diploma-uitreiking of de bruiloft van je kind kunt gaan. Lees hier meer over wat mediation bij jullie scheiding kan betekenen.

Naast partners die gehuwd zijn en samen willen scheiden, staan onze mediators ook klaar voor:

Wat klanten over ons zeggen

“Ik vond het fijn dat we bijgestaan zijn met begrip deskundigheid en respect.”

Voor ons is het belangrijk te weten hoe onze klanten de dienstverlening ervaren, het draait tenslotte allemaal om jullie. We zijn daarom continu bezig met het evalueren en verbeteren van onze diensten.
Benieuwd of we ook jullie kunnen helpen?
Laat je gegevens hier achter en we nemen contact met je op!
We horen graag waar we je mee kunnen helpen en kunnen in een kosteloos kennismakingsgesprek duidelijk vertellen hoe we jullie gaan ontzorgen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
samen scheiden
samen scheiden
Call Now Button