Scheiden en nu?

Wat komt er allemaal op je af als je wilt scheiden? Onze mediators zorgen voor rust en overzicht.

scheiden en nu

Scheiden en nu? Er komt veel op je af en er is veel onduidelijk. Wat is de eerste stap die je moet zetten? Wat moet je allemaal regelen? Hoe zit het met het huis, de kinderen? Onafhankelijke hulp is dan zeer raadzaam. Een mediator kan jullie helpen. Zo krijgen jullie overzicht, weet je precies wat je moet regelen en krijg je door de goede informatie steeds meer zicht op wat mogelijk is.

Wat kun je verwachten?
1. Keuze advocaat of mediator
2. Vertellen kinderen, familie en vrienden
3. Praktische zaken
4. Emotie

Scheiden: advocaat of mediator?

De eerste keuze waar jullie voor staan is of je de scheiding gaat regelen met advocaat of een mediator. Welke vorm past bij jullie en wat zijn de verschillen?

Mediator
Zodra het lukt om samen om de tafel te gaan onder begeleiding van onze mediators, is het altijd aan te bevelen de scheiding in goed overleg te regelen. Je investeert in de onderlinge relatie, helemaal van belang als jullie samen kinderen hebben en dus met elkaar verbonden blijven. Wat nodig is voor mediation is de intentie om samen tot oplossingen te komen. Dus ook al komt de keuze van de scheiding niet van jou, je kunt wel meewerken aan het goed regelen van de scheiding.

Advocaat
Is er geen vertrouwen meer onderling of wil je absoluut niet meer met de ander om de tafel? Dan is mediation geen optie. Je bent dan beiden genoodzaakt elk een advocaat in te schakelen.

Verschillen gezamenlijke mediator en elk een advocaat

 • Een mediator is goedkoper dan elk een advocaat.
 • Het proces via een mediator verloopt sneller.

Bij zowel de mediator als de advocaat wordt de hele scheiding geregeld, dus ook de juridische afwikkeling.

We ondersteunen en ontzorgen je volledig

We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek.
Maak kennis met één van onze deskundige mediators in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. Scheiden in 7 stappen →

Kinderen, familie en vrienden vertellen scheiding

Welke praktische zaken moeten worden geregeld?

Je kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden is voor ouders van het moeilijkste onderdeel van de scheiding. Daar komt veel verdriet bij kijken. Die emotie mag er zeker zijn. Waak er alleen wel voor dat je kinderen niet overspoeld worden met jouw verdriet. Houd emoties als boosheid, gevoel van schuld en angst voor jezelf.

Tips vertellen scheiding kinderen:

 • Vertel samen dat jullie besloten hebben om uit elkaar te gaan.
 • Zoek het juiste tijdstip uit. Net voor het slapen gaan, of als volgende dag weer een schooldag is zijn bijvoorbeeld niet zulke goede momenten. Het is belangrijk dat je kinderen de ruimte krijgen om de boodschap te verwerken, zodat ze hun emoties kunnen delen met een persoon die dicht bij hun staat.
 • Laat kinderen duidelijk merken dat zij niet de reden zijn dat jullie gaan scheiden.
 • Leg duidelijk uit dat jullie als partners niet meer samen verder willen, maar dat jullie alle twee natuurlijk wel altijd hun ouders blijven.
 • Benadruk dat zij ook na de scheiding altijd met hun vragen of onzekerheden bij jullie allebei terecht kunnen.
  Je zult het ook aan je familie en vrienden moeten vertellen. Dit kan spannend zijn omdat je niet weet hoe ze reageren of dat je bang bent dat ze zich er mee gaan bemoeien.

Tips vertellen vrienden en familie:

 • Zorg dat je het je kinderen eerst vertelt.
 • Wacht niet te lang met vertellen. Als jullie beiden de scheiding hebben geaccepteerd kun het vertellen.
 • Geef aan dat je er beiden achter staat.
 • Laat duidelijk weten dat je een vechtscheiding wil voorkomen.

Scheiden en nu? Wat komt er allemaal op jullie af?

Welke praktische zaken moeten worden geregeld als je gaat scheiden? We zetten ze in grote lijnen voor je op een rijtje.

 • Jullie woning. Bij een koophuis bij de scheiding bespreken we wat de opties zijn. Wat willen jullie en wat is praktisch haalbaar? Welke stappen moeten worden gezet om dit duidelijk te krijgen. Wij werken met samen met de hypotheekadviseurs van BMP Finance om te zorgen voor snel duidelijkheid voor jullie. Hebben jullie een huurwoning, dan bespreken we wat hierin mogelijk is. Bij zowel een huur- als koopwoning kijkt de mediator altijd naar het hele plaatje; dus wat is er mogelijk voor beide partners?
 • Financiën. Wat wordt de verdeling van de financiën? Hoe zit het met partneralimentatie en kinderalimentatie en met de pensioenen bij de scheiding? De mediator van Resolve Visie informeert jullie over al deze zaken. Alle voor- en nadelen worden op een rijtje gezet, zodat jullie goede keuzes kunnen maken.
 • Jullie kinderen. De zorg voor de kinderen na de scheiding. Welke mogelijkheden zijn er en wat zijn jullie ideeën en wensen? Onze scheidingsbemiddelaar staat hier uitgebreid bij stil.. Alle afspraken over jullie kinderen komen in een ouderschapsplan.
 • Juridische afwikkeling scheiding. Als over alle praktische zaken goede oplossingen zijn gevonden en afspraken zijn gemaakt, volgt de afwikkeling van de scheiding. Onze vaste advocaat zorgt voor het indienen van de stukken bij de rechtbank. Dit is onderdeel van ons mediation traject en valt binnen het all-in tarief. Als dit is afgewikkeld is jullie hele scheiding geregeld.

Scheiden en nu: emotie

Scheiden brengt een hoop emoties mee. Bij alle gezinsleden. De vaste basis wordt weggeslagen en dit heeft veel impact. Daarom besteden de mediators van Resolve Visie hier ook aandacht aan tijdens de gesprekken.

De mediation gesprekken zijn bij jullie thuis, hierdoor is er tijd en ruimte om zaken te bespreken. Er is ruimte voor verdriet, frustraties, het terugkijken naar hoe de relatie gegaan is, waar het is misgegaan en hoe het nu met jullie is. Door hier ruimte voor te geven, loopt het maken van de afspraken vaak soepeler. Daarnaast levert het vaak een betere basis voor de toekomst op, omdat je met elkaar over dit soort zaken hebt gepraat.

Ook voor kinderen staat de wereld op de kop. Wij denken met jullie mee hoe je hen kunt steunen. Bovendien is er een apart een kindgesprek met hen mogelijk. Dit is een laagdrempelig gesprek met onze mediators, gewoon bij jullie thuis. Hoe zitten ze in hun vel en hoe denken zij over de afspraken over hen?

Als Resolve mediators werken wij landelijk en er is daardoor altijd een mediator in de buurt die bij jullie thuiskomt om de scheiding te regelen. Centraal in onze dienstverlening staat het gezamenlijk regelen van de scheiding. Met onze werkwijze scheiden in 7 stappen regelt de mediator zorgvuldig jullie scheiding van begin tot eind.

Wat klanten over ons zeggen

“Ik ben heel tevreden over het verloop van het traject. De afspraken waren doel gericht en beide partijen werden gehoord.”

Voor ons is het belangrijk te weten hoe onze klanten de dienstverlening ervaren, het draait tenslotte allemaal om jullie. We zijn daarom continu bezig met het evalueren en verbeteren van onze diensten.
Benieuwd of we ook jullie kunnen helpen?
Laat je gegevens hier achter en we nemen contact met je op
We horen graag waar we je mee kunnen helpen en kunnen in een kosteloos kennismakingsgesprek duidelijk vertellen hoe we jullie gaan ontzorgen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button