Afhandeling scheiding bij de rechtbank

Wat zijn de stappen bij jullie scheiding bij de rechtbank?

mediation noord Nederland

Als het traject bij jullie thuis erop zit en over alle zaken zijn samen met jullie goede afspraken met onze mediators, volgt de juridische afwikkeling. Zodra alle voor jullie relevante zaken zijn vastgelegd, worden de stukken door onze mediators overgedragen aan onze advocaat die vervolgens de scheiding voor jullie indient bij de rechtbank. Je wordt over de verschillende stappen zowel geïnformeerd door jullie mediator als schriftelijk op de hoogte gehouden door het advocatenkantoor. Hoe ziet deze juridische afhandeling er samengevat uit?

 • Je ontvangt een mail met de ontvangstbevestiging van de rechtbank. Hiermee is de huwelijksgemeenschap ontbonden.
  Jullie scheiding wordt uitgesproken door de rechtbank. Van deze beschikking krijg je per mail bericht.
 • Je ontvangt per post een akte van berusting, hiermee geef je aan dat je berust in de scheiding. Deze moeten jullie allebei tekenen en terugsturen.
 • Je ontvangt een bewijs van inschrijving van de scheiding bij de gemeente. Hiermee is de juridische kant volledig afgewikkeld.

We ondersteunen en ontzorgen je volledig

We ontmoeten jullie graag samen in een kosteloos kennismakingsgesprek.
Maak kennis met één van onze deskundige mediators in jullie woonplaats. We horen graag waar we je mee kunnen ondersteunen en ontzorgen. Scheiden in 7 stappen →

Jullie scheiding afgehandeld – een compleet overzicht

Onderstaand een uitgebreid overzicht als het traject aan tafel is afgesloten. Jullie hebben een aantal gesprekken met de mediator gehad en de stukken zijn getekend. Wat gebeurt er dan?

 • De stukken worden door de mediator van Resolve naar de advocaat toegestuurd. Dit zijn het scheidingsconvenant en bij kinderen het ouderschapsplan.
 • Controle van het scheidingsconvenant door onze advocaat. Er wordt gecheckt of alles voldoet aan de wettelijke eisen, of duidelijk is wat partijen bedoelen en of alles compleet is. Zoals: zijn er afspraken over alimentatie en pensioen? Is de verdeling evenredig? Waarom is er vanaf geweken? Ook wordt het ouderschapsplan gecontroleerd als deze aanwezig is. Staan er afspraken in over het hoofdverblijf, zorg en contact, manier van communiceren en de kosten van de kinderen? Ook wordt gecheckt of de kinderen betrokken zijn bij het ouderschapsplan.
 • Jullie ontvangen een opdrachtbevestiging voor het indienen van de scheiding. Deze ontvangen jullie beiden per mail en dien je ook allebei te beantwoorden. Hiermee geef je de opdracht aan onze advocaat dat zij de scheiding in mag dienen. Ook zit hierbij de nota voor de griffierechten (zijn rechtbankkosten).
 • Ontvangstbevestiging van de rechtbank naar de mediator en naar jullie wordt doorgestuurd (let op: deze kan belangrijk zijn i.v.m. fiscale consequenties; je kunt op dat moment geen fiscale partners meer zijn).
 • De zaak komt op de rol van de rechtbank (oftewel de agenda van de rechtbank). Er wordt duidelijk hoe de zaak verder behandeld wordt. Wordt er bijvoorbeeld een kinderverhoor ingepland (voor kinderen boven de 12 jaar). Kinderen hoeven hier uiteraard niet heen, echter dienen ze dit wel in antwoord schriftelijk aan de rechtbank kenbaar te maken.
  De scheiding wordt uitgesproken door de rechtbank. Van deze beschikking krijgt je per mail bericht.
  Akte van berusting voor jullie allebei, die je moet tekenen en terugsturen. Deze is om aan te geven dat je niet in beroep gaat tegen de uitspaak en berust in de scheiding. Hiermee doe je afstand van de 3 maanden termijn om in hoger beroep gaan.
  Opdracht aan de gemeentelijke stand voor inschrijving van de scheiding. Dit doet het advocatenkantoor. Je ontvangt een bewijs van inschrijving van de gemeente.

Hoe lang duurt de afhandeling van de scheiding bij de rechtbank?

De gehele periode voor het administratieve proces is gemiddeld 3 tot 4 weken. Dit is onder andere afhankelijk van de drukte bij de rechtbank en of er kinderen uitgenodigd worden om gehoord te worden. Zorg in ieder geval altijd ervoor dat de kinderen deze brief zo snel mogelijk beantwoorden. Als het erg druk is bij de rechtbank in jullie regio, kan de scheiding ook worden ingediend bij een andere rechtbank. Dit heeft verder geen consequenties en geeft jullie het voordeel dat de scheiding sneller rond is.

Wat klanten over ons zeggen

“Onze scheiding is dankzij de mediator van Resolve op deskundige wijze geregeld. Het was erg prettig dat er oog en aandacht was voor zowel de zakelijke als de emotionele kant daarvan. Ik zou onze mediator zeker aanbevelen aan anderen!”

Voor ons is het belangrijk te weten hoe onze klanten de dienstverlening ervaren, het draait tenslotte allemaal om jullie. We zijn daarom continu bezig met het evalueren en verbeteren van onze diensten.
Benieuwd of we ook jullie kunnen helpen?
Laat je gegevens hier achter en we nemen contact met je op!
We horen graag waar we je mee kunnen helpen en kunnen in een kosteloos kennismakingsgesprek duidelijk vertellen hoe we jullie gaan ontzorgen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Keurmerk MFN mediators logo
Keurmerk High trust logo
Call Now Button